Σαν σήμερα (8/12): Δολοφονείται ο Τζον Λένον
Σαν σήμερα (8/12): Η 8η Δεκεμβρίου σε μια… διαβολική σύμπτωση «ενώνει» δύο μουσικές ιδιοφυΐες. Συγκεκριμένα τη μέρα αυτή γεννήθηκε ο Τζιν Μόρισον και πέθανε ο Τζον Λένον! Σαν σήμερα (8/12): Αμφότεροι έβαλαν τη «σφραγίδα» τους στην παγκόσμια μουσική από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, ενώ εξακολουθούν να επηρεάζουν το κοινό ακόμη και σήμερα. Ο...Σαν σήμερα (8/12): Η 8η Δεκεμβρίου σε μια… διαβολική σύμπτωση «ενώνει» δύο μουσικές ιδιοφυΐες. Συγκεκριμένα τη μέρα αυτή γεννήθηκε ο Τζιν Μόρισον και πέθανε ο Τζον Λένον!
Σαν σήμερα (8/12): Αμφότεροι έβαλαν τη «σφραγίδα» τους στην παγκόσμια μουσική από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, ενώ εξακολουθούν να επηρεάζουν το κοινό ακόμη και σήμερα. Ο Τζιμ έγραψε τη δική του ιστορία με τους «Doors», ο Τζον με τους «Μπιτλς». Εξαιρετικά τραγούδια και ήχοι, ψαγμένοι στίχοι και καθηλωτικές ερμηνείες από αμφότερους επί σκηνής.
Και οι δύο«έφυγαν» πολύ νέοι. Ο Τζιμ στα 27 του έχοντας παραδοθεί στις καταχρήσεις για τις οποίες τραγουδούσε και μιλούσε στη σύντομη ζωή του. Πηγαίνοντας κόντρα στη συντηρητική τότε Αμερική, όντας επηρεασμένος και από το αυταρχικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε (ο πατέρας του ήταν υψηλόβαθμό στρατιωτικό στέλεχος).
Οι στίχοι του κυριαρχούνται από τη λαγνεία της βίας, του σεξ, του αλκοόλ, των ναρκωτικών, της αυτοκαταστροφής και καθετί απαγορευμένου από τη συντηρητική Αμερική. Η σκηνική του παρουσία «επιθετική» και έντονα, πάντοτε επαναστατική και αντιδραστική.
Στις 3 Ιουλίου του 1971 ο Μόρισον θα περάσει την αιωνιότητα και θα θαφτεί στη «γωνιά των ποιητών» του διάσημου παρισινού νεκροταφείου «Περ Λασέζ», κοντά στους Μπαλζάκ, Μολιέρο και Όσκαρ Γουάιλντ.
Κατά τον δαίμονα εαυτού» γράφει η πλακέτα πάνω από το μνήμα του που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδησή μου θεωρεί σωστό», δηλαδή ο Μόρισον έζησε όπως ήθελε και έκανε ό,τι ήθελε.
Ο Τζον θα δολοφονηθεί το στις 8 Δεκεμβρίου 1980 από έναν θαυμαστή του (πόσο οξύμωρο), τον Μαρκ Τσάπμαν, ο οποίος τον πυροβόλησε έξω από την οικία του (στο ιστορικό κτίριο Dakota της Νέας Υόρκης). Ο Λένον επέστρεφε μετά από την ηχογράφηση των τραγουδιών Walking on Thin Ice και It Happened, που προορίζονταν για τον επόμενο δίσκο του.
Εν αντιθέσει με τον Μόρισον, ο Τζον Λένον ήταν εξέφραζε ένα πιο ενωτικό και πιο αισιόδοξο ύφος στη μουσική toy. Άλλωστε οι Μπιτλς έγιναν αντικείμενο λατρείας από το γυναικείο κοινό και γενικότερα κατέκτησαν τις πλατιές μάζες των φαν. Αργότερα ο Λένον, ειδικά αφότου άρχισε τη σόλο καριέρα του θα ασχοληθεί περισσότερο με τον άνθρωπο. Την εξάλειψη της πείνας, των πολέμων και την συνύοαρξη των λαών
Έτσι θα προκύψουν τραγούδια «ύμνοι» όπως το «Give Peace a Chance» και το «Imagine» που είναι από τα πιο πολυπαιγμένα κομμάτια στην ιστορία της μουσικής.