ΑΤΖΕΝΤΑ

Σαν σήμερα: Δολοφονείται ο Στίβεν Σόντερς, το τελευταίο θύμα της 17 Νοέμβρη

Σαν σήμερα, στις 8 Ιουνίου του 2000, πέφτει νεκρός ο Βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος Στίβεν Σόντερς, το τελευταίο θύμα της 17 Νοέμβρη.
Σαν σήμερα: Δολοφονείται ο Στίβεν Σόντερς, το τελευταίο θύμα της 17 Νοέμβρη

Σαν σήμερα, στις 8 Ιουνίου του 2000, πέφτει νεκρός ο Βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος Στίβεν Σόντερς, το τελευταίο θύμα της 17 Νοέμβρη.

Σαν σήμερα, στις 8 Ιουνίου του 2000, o Στίβεν Σόντερς, Βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος έπεσε νεκρός από της σφαίρες της τρομοκρατικής οργάνωσης, 17 Νοέμβρη.

Τα δύο μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και πλησίασαν το αυτοκίνητο του Βρετανού στρατιωτικού στην περιοχή του Ψυχικού.

Ο εκτελεστής έριξε τέσσερις σφαίρες από κοντινή απόσταση στο λευκό Rover, στο οποίο βρισκόταν ο Σόντερς, πλήττοντάς τον στην κοιλιακή χώρα και στα άνω άκρα.

Ο Στίβεν Σόντερς, λίγο μετά τις 07:00 το πρωί, έχει ξεκινήσει με το αυτοκίνητο του και χωρίς φρουρά από το σπίτι του στη Νέα Ερυθραία για το γραφείο του στην πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Κολωνάκι.

Στην απολογία του ο Σάββας Ξηρός θα καταθέσει ότι ο ίδιος ήταν οδηγός μηχανής μεγάλου κυβισμού, με συνοδηγό τον -απεργό πείνας σήμερα- Δημήτρη Κουφοντίνα.

Οι δυο τους θα προσεγγίσουν από την πλευρά του συνοδηγού το όχημα του Βρετανού ταξιάρχου και ο «Λουκάς» της «17Ν» θα ανοίξει πυρ εναντίον του.

Ο Στίβεν Σόντερς (αγγλικά: Stephen Saunders, 1947 – 8 Ιουνίου 2000) ήταν Βρετανός στρατιωτικός και διπλωμάτης.

Έλαβε τον βαθμό του ταξιάρχου και υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα.

Υπήρξε το τελευταίο θύμα μέχρι της εξάρθρωση της οργάνωσης. Το σχολείο της «Αγίας Αικατερίνης» της βρετανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, απονέμει βραβείο αριστείας σε μαθητές του σχολείου προς τιμήν του διπλωμάτη με την ονομασία «Stephen Saunders Award for Good Citizenship».

Στο βιβλίο του «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη», ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα γράψει: «Ένα χρόνο αργότερα, στις 8 Ιουνίου του 2000, στη Λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος της Φιλοθέης, θα εκτελεστεί ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη της στρατιωτικής μηχανής της Αγγλίας, ο ταξίαρχος Σόντερς.

Με πλούσια προϋπηρεσία σε όλες τις στρατιωτικές επεμβάσεις των τελευταίων χρόνων: Έδρασε στην Ιρλανδία, τις Μαλβίνες (Φόκλαντ), το Ιράκ και το Κουβέιτ.

Είχε υπηρετήσει στην Κύπρο, στις μεγάλες αγγλικές βάσεις ηλεκτρονικής κατασκοπίας. Προώθησε και εκεί το εμπόριο όπλων.

Τελευταίος σταθμός του η Σιέρα Λεόνε, στη Βορειοδυτική Αφρική, τότε που γίνονταν οι σφαγές των Άγγλων εκεί, από όπου επέστρεψε, ύστερα από µια σύντομη επίσκεψη-επιθεώρηση λίγες μέρες πριν από τις 8 Ιουνίου 2000.

Τέλος, ο Σόντερς συμμετείχε ενεργά στο σχεδιασμό της στρατιωτικής επέμβασης στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Επίσης, προωθούσε το εμπόριο αγγλικών όπλων.

Εκείνες ακριβώς τις μέρες θα υπογραφόταν συμφωνία για την αγορά οπλικών συστημάτων από την ελληνική πλευρά. Τη συγκεκριμένη συμφωνία είχε κλείσει ο Σόντερς».

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ατζέντα: Τρίτη 3 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα τιμώνται ο Δίκαιος Συμεών και η Άννα η Προφήτιδα μαζί με μάρτυρες και οσίους που κρατούν ζωντανή την ελπίδα.

Ατζέντα
Ατζέντα: Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα τιμάται η Υπαπαντή του Κυρίου, μαζί με αγίους και συνάξεις της Παναγίας, μια μέρα πίστης, μνήμης, προσμονής, ελπίδας, προσευχής.

Ατζέντα
Ατζέντα: Κυριακή 1 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τελώνου και Φαρισαίου σήμερα αρχίζει το Τριώδιο, τιμώνται Άγιος Τρύφων, νεομάρτυρες και όσιοι, υπενθυμίζοντας ταπεινότητα και ελπίδα.

Ατζέντα
Ατζέντα: Σάββατο 31 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σάββατο 31 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Άγιοι Κύρος και Ιωάννης, ο Όσιος Αρσένιος εν Πάρω και η Σύναξη της Θεοτόκου Δακρυρροούσης ξεχωρίζουν στο σημερινό εορτολόγιο.

Ατζέντα
Ατζέντα: Παρασκευή 30 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Άγιοι Τρεις Ιεράρχες μνήμη που φωτίζει την παιδεία και την πίστη με παρακαταθήκη λόγου και πράξης που αντέχει στον χρόνο.

Ατζέντα
Ατζέντα: Πέμπτη 29 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρος Ιγνατίου του Θεοφόρου τιμά σήμερα η Εκκλησία μαζί με μνήμες Οσίων και Μαρτύρων της ημέρας.

Ατζέντα
Ατζέντα: Τετάρτη 28 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εφραίμ, Παλλάδιος τιμώνται σήμερα, ημέρα άσκησης και μαρτυρίας, με μνήμη ερημιτών και οσίων που κράτησαν άσβεστο το φως.

Ατζέντα
Ατζέντα: Τρίτη 27 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τρίτη 27 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, Αγία Μαρκιανή και οι μνήμες των Οσίων θυμίζουν πως η πίστη γίνεται πράξη.

Ατζέντα
Ατζέντα: Δευτέρα 26 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Ο Όσιος Ξενοφών με τη Μαρία και τα παιδιά τους ξεχωρίζει, μαζί με Συμεών, Αμμωνά και Θεόδωρο Στουδίτη, στη σημερινή μνήμη.

Ατζέντα