Ο Αμερικανός, Λάρι Πέιτζ, και ο Ρώσος, Σεργκέι Μπριν, ίδρυσαν σαν σήμερα, στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998, την εταιρεία «Κολοσσό» του διαδικτύου.
Ο κολοσσός της Google είναι η ηγέτιδα εταιρεία παγκοσμίως στις υπηρεσίες διαδικτύου, με τον τζίρο της να φτάνει το 2019 τα 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων με 114,096 εργαζόμενους στις υπηρεσίες της. Ο στόχος της έχει οριστεί η οργάνωση όλων των πληροφοριών του κόσμου και η διάθεση τους παγκοσμίως.
Η ονοματοδοσία της εταιρείας και οι καινοτομίες της
Οι δύο νεαροί συμφοιτητές (αμφότεροι μόλις 25 ετών το 1998), ονόμασαν τη μηχανή αναζήτησής τους «Google» από τον αναγραμματισμό της λέξης «googol», ονομασία που είχε αρχικά επιλέξει ο Πέϊτζ. Το «googol» είναι μαθηματικός όρος που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτό η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ.
Η εταιρεία, στην προσπάθεια της να ξεχωρίσει, εισήγαγε κάποιες καινοτομίες στη λειτουργία των μηχανών αναζήτησης. Ενώ οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στην σελίδα, οι δύο τους δημιούργησαν ένα καλύτερο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων. Ονόμασαν τη νέα τεχνολογία «PageRank». Το PageRank καθόριζε τη συνάφεια μιας ιστοσελίδας από τον αριθμό και τη σημαντικότητα των σελίδων που οδηγούν πίσω σε αυτήν.
Τα πρώτα στάδια της εταιρείας
Η Google ξεκίνησε τον Ιανουαρίου του 1996 ως ερευνητικό πρόγραμμα από τους δύο συμφοιτητές οι οποίοι τότε έκαναν το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια. Στα πρώτα της στάδια, η Google, έτρεχε μέσω της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ με το domain «google.stanford.edu». Στις 15 Σεπτεμβρίου 1997, κατάφερε να κατοχυρώσει τη δική της διεύθυνση «google.com».
Στη συνέχεια, οι δύο νεαροί κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1 εκατομμύριο δολάρια από επενδυτές, συγγενείς και φίλους ώστε η εταιρεία να λάβει νομική υπόσταση. Αυτό θα υλοποιηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου 1998 όπου η Google ιδρύεται και επίσημα ως ιδιωτική εταιρεία.
Μάλιστα η αρχική βάση της εταιρείας ήταν το γκαράζ μιας φίλης τους στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια. Το 1999 έλαβε την πρώτη μεγάλη χρηματοδότηση κύκλου εργασιών στα 25 εκ. δολάρια. Η εξέλιξη της εταιρείας ήταν ραγδαία. Σημαντικό ρόλο σε αυτό ήταν το γεγονός ότι έγινε η επίσημη μηχανή αναζήτησης από τον Yahoo!, έναν από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους.
Το γκαράζ/βάση της εταιρείας:
Η εκτόξευση της Google
Στις 19 Αυγούστου του 2004 πραγματοποιείται η δημόσια εγγραφή της εταιρίας στο χρηματιστήριο.To 2006, η Google θα μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στο Μάουντεν Βιού της Καλιφόρνια, τα οποία ονομάζονται Googleplex (κεντρική φωτο).
Στα μέσα του 1999, η Google επεξεργαζόταν μόλις 500.000 αναζητήσεις ημερησίως. Eνώ το 2004, με την αύξηση της πρόσβασης στο ίντερνετ παγκοσμίως, έφτασε τις 200 εκατομμύρια αναζητήσεις ημερησίως!
Έρευνες αγοράς έδειξαν ότι τον Απρίλιο του 2007, η Google Inc. ανέλαβε την πρωτοκαθεδρία ως η διασημότερη εταιρία παγκοσμίως, εκτοπίζοντας έτσι τη Microsoft Corp. Σύμφωνα με τους ανεξάρτητους παρόχους στοιχείων επισκεψιμότητας Alexa και SimilarWeb, το Google.com, έχει την υψηλότερη επισκεψιμότητα ανάμεσα στις μηχανές αναζήτησης, έχοντας περισσότερους από 16 δισεκατομμύρια επισκέπτες ανά μήνα για το Μάιο του 2015
Σήμερα η μηχανή αναζήτησης google είναι μια από τις δημοφιλέστερες, και οι ελληνοποιημένες φράσεις «κάνω γκούγκλ», «γκουγκλάρω», «γκουγκλίζω»,«google it» ή «μπαίνω στον γκούγκλη» είναι συνώνυμες με το «ψάχνω για πληροφορίες στο Διαδίκτυο». Αντίστοιχα, στην αγγλική γλώσσα το ρήμα “to google” έχει αποκτήσει πλέον ταυτόσημη έννοια με το ρήμα «αναζητώ», και, πρόσφατα, το ίδιο ρήμα προστέθηκε στο αγγλικό λεξικό Μέρριαμ-Γουέμπστερ με όλα τα παράγωγά του (to google > googling > googled).
H εξέλιξη της Google μέσα στα χρόνια:
Διαβάστε Επίσης:
Σαν Σήμερα: Ο Aνδρέας Παπανδρέου ιδρύει το ΠΑΣΟΚ!
Σαν Σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: Ο μεγάλος Μάνος Κατράκης περνάει στην αιωνιότητα