Σαν σήμερα πριν από 12 χρόνια, στις 5 Μαΐου του 2010, 3 άνθρωποι χάνουν τη ζωή της σε φωτιά που ξεσπάει σε υποκατάστημα της τράπεζας Marfin μετά από εμπρησμό του από αναρχικούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.
Η ημέρα είχε κηρυχθεί ως γενική απεργία από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ και υπήρχαν προγραμματισμένες διαδηλώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας με προορισμό το Σύνταγμα.
Η πορεία ήταν μεγάλων διαστάσεων και σε κάποια στιγμή περνούσε από την οδό Σταδίου όπου εκεί, στο νούμερο 23 βρισκόταν το υποκατάστημα της Marfin.
Περίπου στις 2 παρά το μεσημέρι, μία ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε στο κτίριο σπάζοντας τζάμια και ρίχνοντας εύφλεκτο υλικό και βόμβες μολότοφ στο εσωτερικό. Αμέσως ξέσπασε φωτιά μέσα στην τράπεζα με τους υπαλλήλους να ψάχνουν τρόπο διαφυγής από τις φλόγες.
Οι εικόνες με τον βαρύ καπνό να κατακλύζει το σημείο με πηγή το εσωτερικό της τράπεζας, αλλά και τους εργαζομένους να έχουν βγει στα μπαλκόνια για να σωθούν, κατάμαυροι από τους καπνούς στοιχειώνουν ακόμη.
Μέσα στην τράπεζα οι περισσότεροι υπάλληλοι βρέθηκαν στο μικρό φωταγωγό που οδηγούσε στη ταράτσα και σώθηκαν. Τρεις από αυτούς όμως, ανάμεσα τους δε στάθηκαν το ίδιο τυχεροί…
Η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η οποία ήταν 4 μηνών έγκυος, ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσάκαλης, και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, εγκλωβίστηκαν στον 3ο όροφο από τις φλόγες ενώ είχαν προσπαθήσει να βγουν στη ταράτσα με την πόρτα όμως να μην ανοίγει.
Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές ο θάνατός τους ήταν γρήγορος καθώς ο καπνός και τα τοξικά αέρια από την καύση πλαστικών και χαρτικών τους σκότωσε από ασφυξία.
Μία εργαζόμενη ανέφερε μετά την επίθεση ότι είχε δει στο πλάι μιας τζαμαρίας γραμμένο «φωτιά στους υπάλληλους της Marfin» εκείνο το πρωί.
Ομάδα κουκουλοφόρων φέρεται να προσπάθησε να επιτεθεί και σε κατάστημα βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ όμως αποτράπηκε τελευταία στιγμή.
Οι έρευνες για την τραγωδία της Marfin ξεκίνησαν εν μέσω αλληλοκατηγοριών για την απόδοση ευθυνών. Μια ανώνυμη επιστολή στην οποία αποδιδόταν πρωταγωνιστικός ρόλος για την τραγωδία σε συγκεκριμένα πρόσωπα έφερε εξελίξεις.
Ωστόσο, περίπου έξι χρόνια μετά την μοιραία ημέρα, η δικαιοσύνη αθώωσε τους κατηγορούμενους για βαρύτατα αδικήματα καθώς δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία κατηγορίας προς αυτούς.
Αποτέλεσμα, ακόμη και σήμερα να παραμένουν άγνωστοι και ατιμώρητοι οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης.
Αντίθετα, στελέχη της τράπεζας κατηγορήθηκαν για φόνο εξ αμελείας τριών υπαλλήλων, τις σωματικές βλάβες άλλων 21, για παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού.