ΑΤΖΕΝΤΑ

«Ταξίδι στη Σελήνη»: Η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας (vid)

Το ημερολόγιο δείχνει 1η Σεπτεμβρίου του 1902, όταν έκανε πρεμιέρα στο Παρίσι η ασπρόμαυρη ταινία του βωβού κινηματογράφου «Ταξίδι στη Σελήνη». Πρόκειται για τη δημιουργία του πρωτοπόρου Γάλλου Ζορζ Μελιές (1861-1938) και θεωρείται ως η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας, που δημιουργήθηκε ποτέ. Η συγκεκριμένη ταινία κόστισε 10.000 γαλλικά φράγκα, ένα πολύ μεγάλο ποσό ειδικά για...

«Ταξίδι στη Σελήνη»: Η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας (vid)
Συντάκτης: Στέλιος Ανδρικάκης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Το ημερολόγιο δείχνει 1η Σεπτεμβρίου του 1902, όταν έκανε πρεμιέρα στο Παρίσι η ασπρόμαυρη ταινία του βωβού κινηματογράφου «Ταξίδι στη Σελήνη».

Πρόκειται για τη δημιουργία του πρωτοπόρου Γάλλου Ζορζ Μελιές (1861-1938) και θεωρείται ως η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας, που δημιουργήθηκε ποτέ.

Η συγκεκριμένη ταινία κόστισε 10.000 γαλλικά φράγκα, ένα πολύ μεγάλο ποσό ειδικά για εκείνη την εποχή.

Στις 4 Οκτώβρη του ίδιου χρόνου, η ταινία «Ταξίδι στη Σελήνη» προβλήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο ο Μελιές δεν έβγαλε ούτε σεντ από την εκμετάλλευσή της στην Αμερική, γεγονός που οδήγησε στην πτώχευσή του λίγο αργότερα.

Ο Τόμας Έντισον είχε φροντίσει να δημιουργήσει κλεψίτυπες κόπιες της ταινίας και να τη διανείμει σε όλη τη χώρα, αποκομίζοντας όλα τα κέρδη. Τα πνευματικά δικαιώματα ήταν σχεδόν ανύπαρκτα και η πειρατεία είχε κάνει την εμφάνισή της από τα πρώτα βήματα της έβδομης τέχνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας (1/9)

Λεπτομέρειες για την ταινία!

Η διάρκεια της ταινίας είναι από 8 έως 14 λεπτά, ανάλογα με πόσα καρέ ανά δευτερόλεπτο προβάλλεται και πρωταγωνιστούν οι Ζορζ Μελιές, Βικτόρ Αντρέ, Μπλετ Μπερνόν και Ζαν Ντ’ Αλσί. Αφηγείται την προσπάθεια έξι γενναίων αστρονόμων να πραγματοποιήσουν το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στη Σελήνη. Θα καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο τους, αλλά θα μπλέξουν σε περιπέτειες με τους σεληνάνθρωπους, μόλις πατήσουν το πόδι τους στο φεγγάρι.

Ο Μελιές χρησιμοποιεί στην ταινία του αυτή πρωτοποριακές τεχνικές κινουμένων σχεδίων και ειδικών εφέ, αλλά και το δημιουργικό μοντάζ, πολύ πριν από τον αμερικανό Γκρίφιθ («Η γέννηση ενός έθνους», «Μισαλλοδοξία»), ο οποίος χωρίς να τον έχει γνωρίσει προσωπικά, είπε κάποτε αναφερόμενος σ’ αυτόν: «Του χρωστώ τα πάντα».

Το 2002 σε μια αποθήκη στη Γαλλία ανακαλύφθηκε η πλήρης κόπια της ταινίας και μάλιστα επιχρωματισμένη με το χέρι. Αποκαταστάθηκε και προβλήθηκε το 2003 στο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου του Πορντενόνε.

Πηγή: sansimera.gr

Exit mobile version