ΑΤΖΕΝΤΑ

Θεόδωρος Βαρδινογιάννης: 25 χρόνια από τον θάνατο του ανθρώπου που συνέδεσε το όνομά του με τον ΟΦΗ

Ο Θεόδωρος Βαρδινογιάννης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 54 ετών σκορπώντας την θλίψη στην κοινωνία της Κρήτης την οποία υπεραγαπούσε, αλλά και τον αθλητισμό.

Θεόδωρος Βαρδινογιάννης: 25 χρόνια από τον θάνατο του ανθρώπου που συνέδεσε το όνομά του με τον ΟΦΗ
Θεόδωρος Βαρδινογιάννης: 25 χρόνια από τον θάνατο του ανθρώπου που συνέδεσε το όνομά του με τον ΟΦΗ
Συντάκτης: Λευτέρης Παυλίδης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ο Θεόδωρος Βαρδινογιάννης συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την Κρήτη και την αγαπημένη του ομάδα τον ΟΦΗ ο οποίος διέπρεψε επί ημερών του.

Ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης  λάτρευε τον ΟΦΗ. Επί των ημερών του οι ασπρόμαυροι κατέκτησαν τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του και συγκεκριμένα το Κύπελλο Ελλάδας τη σεζόν 1986–87.

Επιπλέον με τον Θεόδωρο Βαρδινογιάννη στην ηγεσία, ο ΟΦΗ ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικός καταφέρνοντας να μπαίνει «σφήνα» στους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου, διεκδικώντας ακόμα και το πρωτάθλημα. Ο ΟΦΗ πάντα πρωταγωνιστούσε δημιουργώντας μια από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας του.

Ξεκίνησε να ασχολείται με τον ΟΦΗ στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και κατάφερε να φτάσει την κρητική ομάδα και να την εδραιώσει στη μεγαλύτερη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Οι ασπρόμαυροι αρχίζουν να γίνονται ισχυροί και το 1986 καταφέρνουν να τερματίσουν δεύτεροι στο πρωτάθλημα πίσω από τον Παναθηναϊκό. Ο ΟΦΗ την επόμενη περίοδο κατάφερε να πάρει το Κύπελλο Ελλάδας νικώντας με 3-1 στα πέναλτι τον Ηρακλή στο ΟΑΚΑ! Εκείνη την ίδια περίοδο, ο ΟΦΗ κατάφερε να φτάσει ως τους «16» του Κυπέλλου UEFA. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1989,  οι Κρητικοί κατέκτησαν και το Βαλκανικό Κύπελλο.

Θεόδωρος Βαρδινογιάννης

Φυσικά η κορυφαία προσφορά του προς τον σύλλογο είναι η κατασκευή του αθλητικού κέντρου που είναι ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Έτσι η ελάχιστη τιμή που μπορούσε να κάνει ΟΦΗ στη μεγάλη ηγετική φυσιογνωμία της ομάδας ήταν να μετονομάσει το γήπεδο του σε «Θόδωρος Βαρδινογιάννης».

Ο αιφνίδιος θάνατος του

Ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης «έφυγε» μόλις στα 54 του χρόνια από οξύ καρδιακό επεισόδιο σαν σήμερα στις 21 Σεπτεμβρίου του 1996.

Όπως ανέφερε το ιατρικό ανακοινωθέν, η προσπάθεια ανάνηψης δεν έφερε αποτέλεσμα, καθώς υπολογίζεται ότι ο ασθενής παρέμεινε σε κώμα στο σπίτι του περίπου για 45 λεπτά, πριν τον αντιληφθούν οι συγγενείς του.

«Πέθανε προχτές από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 54 ετών και κηδεύεται σήμερα ο Θεόδωρος Βαρδινογιάννης της γνωστής οικογένειας των μεγαλοεπιχειρηματιών. Σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν, η προσπάθεια ανάνηψης δεν έφερε αποτέλεσμα, καθώς υπολογίζεται ότι ο ασθενής παρέμεινε σε κώμα στο σπίτι του περίπου για 45 λεπτά, πριν τον αντιληφθούν οι συγγενείς του. Ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης, προτελευταίος στη σειρά από τα 6 παιδιά του Γιάννη και της Χρυσής Βαρδινογιάννη, ήταν αντιπρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων της οικογένειας. Είχε υπό τον έλεγχό του τις δραστηριότητες διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών του ομίλου, ήταν ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού “Σταρ” και βασικός χρηματοδότης της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΟΦΗ. Ήταν παντρεμένος με την Σάσσα, με την οποία είχε δυο παιδιά, τον Νίκο 19 χρόνων και τον Γιάννη 16 χρόνων. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δυο μήνες πέθανε και η μητέρα των αδελφών Βαρδινογιάννη».

Το παραπάνω ήταν το κύριο δημοσίευμα των περισσότερων εφημερίδων της εποχής που αναφέρονταν στον αιφνίδιο θάνατο του Θεόδωρου Βαρδινογιάννη.

Εκτός από τον αθλητισμό ο Βαρδινογιάννης, ασχολήθηκε με τα media αλλά και τα πετρέλαια, αφήνοντας το αποτύπωμά του σε ότι έκανε. Ήταν αντιπρόεδρος των επιχειρήσεων της οικογένειάς του, είχε την ιδιοκτησία του Star Channel, ήλεγχε τις δραστηριότητες διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών του ομίλου. Παράλληλα ήταν και ο βασικός χρηματοδότης του ΟΦΗ, τον οποίο θεωρούσε κομμάτι της ζωής του.

Η αθόρυβη φιλανθρωπική συνεισφορά

Aκόμη είχε σημαντικό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, κάτι που τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στον κόσμο.

Σε δημοσιεύματα της εποχής φαίνεται η αθόρυβη συνεισφορά του σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη αλλά και το ενδιαφέρον και την αγάπη του προς τους εργαζομένους του, που τους αντιμετώπιζε σαν να ήταν μέλη της οικογένειάς του.  Όπως η περίπτωση εργαζομένου που έχοντας βαριά άρρωστο το παιδί του ζήτησε από το Θεόδωρο ένα ποσόν με τη μορφή δανείου.

Σε μερικές ώρες ο ενδιαφερόμενος είχε στα χέρια του την επιταγή χωρίς καμιά συνάντηση χωρίς κανένας να τον φέρει σε δύσκολη θέση. Κάποιος υπάλληλος του λογιστηρίου διεκπεραίωσε το θέμα.

Exit mobile version