Β. Τσιτσάνης: Ο Αρειανός «μαέστρος» που «έφυγε» τη μέρα των γενεθλίων του (vid)
Σαν σήμερα (18/1) στις 18 Ιανουαρίου 1915, γεννήθηκε κι «έφυγε» ο Αρειανός Βασίλης Τσιτσάνης.Σαν σήμερα (18/1) στις 18 Ιανουαρίου του 1984 φεύγει από τη ζωή ο Βασίλης Τσιτσάνης. Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς συνθέτες, στιχουργούς και γενικότερα τραγουδοποιούς του 20ού αιώνα.
Ειρωνεία της τύχης ότι πέθανε ανήμερα των γενεθλίων του (από καρκίνο στο Λονδίνο και κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών), καθώς είχε γεννηθεί στις 18 Ιανουαρίου του 1915 στα Τρίκαλα.
Τα τραγούδια του αποτελούν τεράστια πολιτιστική κληρονομιά για τη χώρα μας και ακούγονται ως και σήμερα. Δικαίως ο Βασίλης Τσιτσάνης θεωρείται μια μουσική ιδιοφυία και εξυμνείται ακόμη και από μουσικούς τελείως διαφορετικών ειδών.
Όπως είπεαν ειδικοί μουσικολόγοι για τον «μαέστρο» του μπουζουκιού: «Ο Τσιτσάνης έβγαλε το λαϊκό τραγούδι από τα όρια του περιθωρίου, όπου το είχαν τάξει τα αντικοινωνικά και ανατολίτικα στοιχεία του, για να το εντάξει στην καινούργια κοινωνική πραγματικότητα της μεταπολεμικής Ελλάδος. Καθιέρωσε νέο ύφος παιξίματος και τραγουδιού με τον εξευρωπαϊσμό-συγκερασμό των κλιμάκων, αρμονίες με δεύτερες και τρίτες φωνές, εμπλουτισμένη ενορχήστρωση και καινοτομίες στην ποιητική δομή, όπου για πρώτη φορά το λαϊκό τραγούδι απομακρύνθηκε από τις παραδοσιακές φόρμες του δίστιχου επισημοποιώντας το ρόλο του ρεφρέν».
Μιας και το Sportime είναι αθλητική ιστοσελίδα, αξίζει να αναφέρουμε ότι παρότι τρικαλινός ο Βασίλης Τσιτσάνης υπήρξε μεγάλος υποστηρικτής του Άρη Θεσσαλονίκης.
Και αυτό καθώςο Τσιτσάνης υπηρέτησε την στρατιωτική θητεία του στη Θεσσαλονίκη. Στην πόλη παρέμεινε για μία οκταετία, γνώρισε την γυναίκα του Ζωή και συνέθεσε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, όπως «Αρχόντισσα», «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Νύχτες Μαγικές», «Οταν συμβεί στα πέριξ» και άλλα πολλά. Μάλιστα μαζί με τον κουνιάδο του άνοιξαν ένα ουζερί στην οδό Παύλου Μελά 22, το πασίγνωστο σε όλους «Ουζερί Τσιτσάνη» (1942-46).
Όπως έχει επιβεβαιώσει και η κόρη του η επαφή με τον Άρη ήρθε μέσα από τη σύζυγό του, η οποία ήταν αθλήτρια κολύμβησης στο σχετικό τμήμα των «κιτρινόμαυρων». Κατά την διαμονή του στη Θεσσαλονίκη και όποτε του το επέτρεπαν οι υποχρεώσεις του, πήγαινε στο γήπεδο για να δει τον Άρη, ενώ πολλές φορές συνδύαζε περιοδείες του σε άλλες πόλεις με εκτός έδρας παιχνίδια της αγαπημένης του ομάδας.
Δείτε απόσπασμα από την εκπομπή «Στην υγειά μας», στην οποία ο Γιώργος Παπαστεφάνου διηγείται περιστατικό όπου ο Βασίλης Τσιτσάνης του ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να πάει σε εκπομπή της τηλεόρασης επειδή θέλει να δει αγώνα του Άρη!
Σαν σήμερα (18/1): Τα υπόλοιπα σημαντικά γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο
532 Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός καταστέλλει τη Στάση του Νίκα.
1823 Το Ναύπλιο ορίζεται ως έδρα της κυβέρνησης των επαναστατημένων Ελλήνων.
1919 Αρχίζει στο Παρίσι η Διάσκεψη Ειρήνης των Βερσαλλιών, που θέτει και επισήμως τέλος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Σμύρνη, με την περιφέρεια του Αϊδινίου, παραχωρείται στην Ελλάδα.
1923 Καθιερώνεται στην Ελλάδα το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, που θα ισχύσει από τις 16 Φεβρουαρίου. Έτσι, η 16η Φεβρουαρίου θα είναι 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
1953 Η Ελένη Σκούρα γίνεται η πρώτη Ελληνίδα που διαβαίνει το κατώφλι της Βουλής.
Κάντε follow στο Sportime
Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook
Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram