Διπλωματική… «dream team» με τον Θάνο Ντόκο να πηγαίνει (και) στην Άγκυρα – Ανάσα ανακούφισης από το πανελλήνιο
Ο Θάνος Ντόκος όχι μόνο δεν απομακρύνθηκε από τη θέση του για το φιάσκο, αλλά κρίθηκε απαραίτητος να δώσει κι άλλες συμβουλές... ασφάλειας
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν καρατόμησε τον Θάνο Ντόκο για το απίστευτο εθνικό φιάσκο με τους Ρώσους φαρσέρ, αλλά ο σύμβουλος… εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού ταξίδεψε μαζί με την ελληνική αποστολή στην Άγκυρα, στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Για να το καταλάβουμε καλύτερα, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος παρέδωσε μυστικά της χώρας στο «πιάτο» και παρόλα αυτά κρίθηκε ικανός και χρήσιμος ώστε να παρευρεθεί στις κρίσιμες διπλωματικές επαφές της Συνόδου. Δηλαδή τι άλλο θα έπρεπε να κάνει ο κ. Ντόκος για να κριθεί ακατάλληλος, να βγάλει τα απόρρητα της χώρας σε… δελτίο Τύπου;
Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος πριν από λίγα 24ωρα στη Βουλή δήλωσε ανερυθρίαστα ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποτρέψουμε τον εξοπλισμό της Τουρκίας με F-35, αναγνωρίζοντας «τη δυνατότητα κάθε χώρας να το πράττει». Μετά από τόσο εθνικά… ωφέλιμες συμπεριφορές Ντόκου και Γεραπετρίτη, είναι βέβαιο ότι οι Τούρκοι θα τρέμουν την παρουσία τους στην Άγκυρα, ειδικά με την ασφάλεια που εμπνέει διεθνώς πλέον ο κ. Ντόκος.
Ακόμα και η σημειολογία της μη τιμωρίας του Θάνου Ντόκου, περνά το μήνυμα ότι η Αθήνα διαθέτει τα πιο ευτελή κριτήρια για τις απαιτήσεις εθνικής ασφάλειας. Αυτό μειώνει ακόμα περισσότερο το ειδικό βάρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σαν να μην ήταν ήδη αρκετό το γεγονός ότι ο κ. Ντόκος είναι άνθρωπος του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Αλλά και η υποδοχή για τον Γ.Γεραπετρίτη στο αεροδρόμιο της Άγκυρας πέρασε τα δικά της μηνύματα. Οι Τούρκοι συμπεριφέρθηκαν στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών σαν να ήταν ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Τον υποδέχθηκαν τρεις υπηρεσιακοί παράγοντες, χωρίς να υπάρχει κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχους και χωρίς καμία επίσημη τελετή υποδοχής.
Και όσον αφορά το τυπικό υποδοχής που επιφύλαξαν οι Τούρκοι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν το οθωμανικό εμβατήριο «Ceddin Deden», που σημαίνει «ο πρόγονός σου, ο πατέρας σου» και καλεί στη συντριβή «του εχθρού της πατρίδας» που πρέπει να «υποστεί εκείνος την καταραμένη ταπείνωση». Ενώ στην Ελλάδα λογοκρίνονται και τιμωρούνται ακόμα και τα πατριωτικά συνθήματα στις παρελάσεις, οι Τούρκοι κάνουν επίδειξη οθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού ακόμα και στο πιο επίσημο διπλωματικό επίπεδο, μετατρέποντας το κόκκινο χαλί σε πεδίο ψυχολογικού πολέμου. Όχι βέβαια προς τον Κ.Μητσοτάκη που ποσώς συγκινείται με τέτοιες προκλήσεις, αλλά για τον ελληνικό λαό που βλέπει μια ελληνική αποστολή να απαξιώνεται σε όλα τα επίπεδα.
