Εφημερίδες 1/10: Πριν από (περίπου) 100 χρόνια
Η δική μας είσοδος στην χρονομηχανή. Το Sportime θα σας ενημερώνει για το τι διάβαζαν οι Έλληνες στις Εφημερίδες πριν από περίπου έναν αιώναΕφημερίδες… Ήταν ο αποκλειστικός τρόπος με τον οποίο οι πολίτες ενημερώνονταν για τα καθέκαστα. Τόσο για τα εντός συνόρων όσο και για τα παγκόσμια. Και απ’ αυτό το σημείο αρχίζει και η δική μας είσοδος στην χρονομηχανή. Το Sportime θα σας ενημερώνει για το τι διάβαζαν οι Έλληνες πριν από έναν αιώνα, πάνω- κάτω. Κάτι περισσότερο, κάτι λιγότερο, δεν έχει σημασία.
Η αναζήτησή μας θα έχει όριο τα… 75 χρόνια. Δεν πρόκειται, δηλαδή, προς το παρόν τουλάχιστον να διαβάσετε κάτι που συνέβη μετά το 1944 ή 1945. Αντίθετα θα δείτε πολλά από τον 19ο αιώνα ή τις αρχές του 20ού αιώνα… Πολλά έχουν πλάκα. Άλλα όχι… Γενικά η διαδικασία απαιτεί γερά νεύρα.
Α ναι… Αυτό έλειπε να μην έχουμε και αθλητικά. Που δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα τότε αλλά έχουν την πλάκα τους. Πάμε λοιπόν
Εφημερίδες: Ακρόπολις 1/10/1889
Πάμε… 130 χρόνια πίσω για να δούμε τα πρώτα μας νέα. Να δούμε τι διάβαζαν οι Έλληνες μιας χώρα που ακόμα δεν είχε φτάσει στα τωρινά της σύνορα.
Άρθρο εναντίον της σφαλιάρας στα σχολεία
Πριν από 130 χρόνια λοιπόν, υπήρξαν άρθρα εναντίον των δασκάλων που χτυπούσαν με χαστούκια τους μαθητές επειδή δεν τα πήγαιναν καλά στην γραμματική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας (1/10)
«…αντί νέων μέσων εκπαίδευσης… να του τσακίσουν τα μάγουλα εις τους μπάτσους, να του ξηράνουν τον σβέρκο εις τας κατραπακιαίς, να του ρημάξουν τα χέρια με τον δείκτη, να του κόψουν τα νεφρά με τοις γροθιαίς και κλωτσιαίς»….
Βεβαίως εκείνη την εποχή το ξύλο έπεφτε… ανελέητο στα σχολεία οπότε αυτή η άποψη, για το 1889 είναι μάλλον πρωτοποριακή. Μπορείτε να διαβάσετε τα περισσότερα στο παρακάτω απόσπασμα.
Σε βάσανα οι Κρητικοί Χριστιανοί από τους Μουσουλμάνους
Η Κρήτη ακόμα δεν ήταν μέρος της Ελλάδας, αλλά υπό την επίβλεψη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στο παραπάνω ρεπορτάζ της εφημερίδας βλέπετε τα βάσανα των Χριστιανών της Κρήτης από τους Μουσουλμάνους οι οποίοι- όπως αναγράφεται- μπορούσαν να τους ρουφιανέψουν, έτσι απλά και χωρίς ιδιαίτερες αποδείξεις. Διαβάστε το παραπάνω απόσπασμα.
Έγκλημα από τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη
Ήταν η εποχή του Τζακ του Αντεροβγάλτη στο Λονδίνο. Τρόμος… Και στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη ο μύθος του serial killer έχει εξαπλωθεί. Διαβάστε πως περιγράφεται το τελευταίο του έγκλημα, την 1η Οκτωβρίου 1889… Σημείωση: Παραμένει από τα άλυτα μυστήρια καθώς ποτέ δεν μάθαμε ποιος ήταν.
Και διαφήμιση
Πως ήταν οι διαφημίσεις στις εφημερίδες το 1889; Όπως αυτή παρακάτω. Διότι αν θέλατε να ενδυθείτε ως αληθινοί παρισινοί, ξέρατε που έπρεπε να πάτε, στην οδό Ερμού.
Εφημερίδες: Αθήναι, 1/10/1903
Στην αυγή του 20ού αιώνα βρισκόμαστε πλέον και τα… καθημερινά των εφημερίδων είναι μάλλον σπαρταριστά. Και παράξενα. Ευθύς αμέσως θα διαπιστώσετε γιατί
Ημερολόγιο αφίξεων
Οι Αθηναίοι ενημερώνονταν για τις αφίξεις εμπόρων, συζύγων νομαρχών αλλά και φοιτητών. Ανεξήγητο κατά κάποιο τρόπο…
Δικαστήριο για… ποντικούς!
Στην Γερμανία έγινε μια παράξενη δίκη. Ο Ευνάλδος Κράιμπαχ ξυπνούσε το βράδυ εξαιτίας του θορύβου που έκαναν οι ποντικοί που εξέτρεφε ο Μαξ Ρόλαν που έμενε στον επάνω όροφο. Έτσι λοιπόν έκανε μια ωραία μήνυση. Το δικαστήριο τον δικαίωσε. Και ο Ρόλαν αναγκάστηκε να εξολοθρεύσει τους ποντικούς!!!
Εκτροφείο ποντικών;;;; Ανατριχιαστικό!
Αστυνομικό δελτίο στην Ελλάδα
Έγκλημα για κτηματικές διαφορές, απόπειρα αυτοκτονίας, ατυχος στην περιοχή Ρέντη που έπεσε σε φρεάτιο και μυστηριώδης εξαφάνιση ενός άνδρα. Το αστυνομικό δελτίο της 1/10/1903. Μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες παραπάνω
Και διαφήμιση
Καροτσάκια για μωρά… Εις τιμάς εκτός συναγωνισμού. Φαίνεται λίγο αρχαίο εδώ που τα λέμε, αλλά έτσι ήταν τότε!!!
Εφημερίδες: Ακρόπολις 1/10/1919
Συνεχίζουμε… Δεκαέξι χρόνια αργότερα και ακριβώς εκατό από σήμερα. Η θεματολογία διαφορετική με περισσότερα ιστορικά γεγονότα.
Ο ελληνικός στρατός στην Θράκη
Ιστορική στιγμή… Ο ελληνικός στρατός μπαίνει στην Θράκη. Αρχισε η κατάληψή της. Ο Α Παγκόσμιος πόλεμος έχει τελειώσει, η Ελλάδα ήταν με το μέρος των νικητών και ένα μήνα αργότερα, με την Συνθήκη του Νεϊγύ η Δυτική Θράκη (όπου μέχρι τότε ήταν μέρος της Βουλγαρίας) θα περιέλθει σε ελληνικά χέρια.
Αμερικάνικη βοήθεια
Να και η Αμερικάνικη βοήθεια… Πενήντα εκατομμύρια δολάρια… εις εμπορεύματα! Και άλλα πολλά…
Πρόβλημα με το γάλα
Εκείνη την εποχή πάντως το πρόβλημα με τα τρόφιμα ήταν μεγάλο. Γι’αυτό και υπήρχε ενημέρωση. Όπως μπορείτε να διαβάσετε, μέχρι τον Ιανουάριο προβλεπόταν έλλειψη. Κι αυτό λόγω επιδημικών νόσων στις αγελάδες. Αντίθετα το βούτυρο και το τυρί ήταν εξασφαλισμένα, υπήρχε επάρκεια
Εφημερίδες: Αθηναϊκή 1919
Την ίδια χρονιά, στην εφημερίδα Αθηναϊκή υπήρχαν πάνω- κάτω οι ίδιες ειδήσεις στα πολιτικά και στρατιωτικά… Αλλά και κάμποσες άλλες ενδιαφέρουσες.
Οι άστεγοι
Τα ενοίκια, όπως διαβάζετε είχαν πάει στα ουράνια. Κι ως εκ τούτου αρκετοί Αθηναίοι είχαν μείνει άστεγοι. Γι’ αυτό και η εφημερίδα ζητά περισσότερη κοινωνική πολιτική.
Και αυτοκτονία
Αστυνομικό δελτίο… Στην Αγία Τριάδα, στο Περιστέρι, ένας άντρας κρεμάστηκε σε μια ελιά κι αυτοκτόνησε. Από τα αντικείμενα που βρέθηκαν επάνω του μάθαμε και την ταυτότητά του.
Εφημερίδες: Απογευματινή 1/10/1926
Πάμε στην δεκαετία του ’20 που ήταν ιδιαίτερη για την Ελλάδα. Υπάρχουν ορισμένα παράξενα περιστατικά
Κι όμως… τροχαίο!
Δεν ξέρουμε πόσα τροχοφόρα κυκλοφορούσαν το 1926 αλλά στην Πύλη του Αδριανού συγκρούστηκαν ένα αυτοκίνητο με το τραμ!!! Μάλιστα το εντυπωσιακό είναι (και γράφεται) ότι ο οδηγός, αν κι ευθυνόταν για το ατύχημα, δεν συνελήφθη! Ωραίο…
Διεθνείς ειδήσεις: Γυναίκα που ήταν άνδρας
Στην Αγγλία είχαμε το παράξενο περιστατικό της Βεατρίκης που ονομάστηκε Άρθουρ! Μέχρι τα 17 της ήταν ντυμένη- σόρι, ντυμένος- σαν γυναίκα και δεν υποπτευόταν (πως γίνεται αυτό;) ότι ήταν άντρας. Αλλά τότε, ανακάλυψε τι ήταν (προφανώς τότε έκανε μπάνιο;) και έγινε άντρας με το όνομα Άρθουρ.
Καλό…
Κινηματογράφος
Τι έπαιζαν τότε οι κινηματογράφοι; Μπορείτε να διαβάσετε. Εμείς οφείλουμε κάποιες εξηγήσεις.
Πλατεία Αγάμων λεγόταν τότε η Πλατεία Αμερικής.
Σταθμός Λαυρίου ήταν ουσιαστικά η Ομόνοια.
Κάντε follow στο Sportime
Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook
Aκολουθήστε το Sportime στο Instagram