EXTRATIME

Εφημερίδες 2/10: Πριν από (περίπου) 100 χρόνια

Τι έγραφαν οι εφημερίδες στις 2 Οκτωβρίου του 1874, του 1915 και του 1936. Ξαναμπείτε στην χρονομηχανή και δείτε τι διάβαζαν τοτε οι Ελληνες
Εφημερίδες 2/10: Πριν από (περίπου) 100 χρόνια

Εφημερίδες … Ήταν ο αποκλειστικός τρόπος με τον οποίο οι πολίτες ενημερώνονταν για τα καθέκαστα. Τόσο για τα εντός συνόρων όσο και για τα παγκόσμια. Και απ’ αυτό το σημείο αρχίζει και η δική μας είσοδος στην χρονομηχανή. Το Sportime θα σας ενημερώνει για το τι διάβαζαν οι Έλληνες πριν από έναν αιώνα, πάνω- κάτω. Κάτι περισσότερο, κάτι λιγότερο, δεν έχει σημασία.

Η αναζήτησή μας θα έχει όριο τα… 75 χρόνια. Δεν πρόκειται, δηλαδή, προς το παρόν τουλάχιστον να διαβάσετε κάτι που συνέβη μετά το 1944 ή 1945. Αντίθετα θα δείτε πολλά από τον 19ο αιώνα ή τις αρχές του 20ού αιώνα… Πολλά έχουν πλάκα. Άλλα όχι… Γενικά η διαδικασία απαιτεί γερά νεύρα.

Διαβάστε επίσης: Τι έγραφαν οι εφημεριδες την 1η Οκτωβρίου το 1889, το 1903, το 1919 και το 1926

Α ναι… Αυτό έλειπε να μην έχουμε και αθλητικά. Που δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα τότε αλλά έχουν την πλάκα τους. Και ειδικά γι’αυτή την ημερομηνία έχουμε… πλούσιο υλικό.

Εφημερίδες : Αϋδίν, 1874 στην Σμύρνη

Πάμε 145 χρόνια πίσω.  Η Ελλάδα μετρούσε περίπου μισό αιώνα ως ελεύθερο Κράτος και φυσικά δεν είχε τα σημερινά της σύνορα. Ελληνισμός υπήρχε παντού. Η Σμύρνη ήταν γεμάτη, για παράδειγμα. Η εφημερίδα Αϋδίν, όπως μπορείτε να δείτε, έβγαινε στην Σμύρνη. Κι απευθυνόταν στους Ελληνες που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Κάθε σελίδα είναι γραμμένη στα ελληνικά (αριστερά) και στα αραβικά (δεξιά). Οι Τούρκοι ακόμα χρησιμοποιούσαν αραβική γραφή. Υιοθέτησαν τη δική τους γραφή την περίοδο του Κεμάλ Ατατούρκ, περίπου μισό αιώνα αργότερα.

Ακρόπολις 1915

Βρισκόμαστε στο 1915. Η Ελλάδα ακόμα δεν έχει μπει στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, που είναι καταστρεπτικός για μεγάλο μέρος του πλανήτη. Οι Γάλλοι και οι Αγγλοι πιέζουν την Ελλάδα να μπει στον πόλεμο και φέρνουν ως αφορμή την επίθεση της Βουλγαρίας στην Σερβία. Η Ελλάδα και η Σερβία είχαν υπογράψει συνθήκη συμμαχίας το 1913. Μάλιστα οι Γάλλοι πιέζουν και την Ρουμανία να μπει στον πόλεμο… Τελικά η Ελλάδα θα διαλέξει την σωστή πλευρά και θα είναι με το μέρος των νικητών.

Αθλητισμός, 1936

Φυσικά και θα είχαμε αθλητικά… μαντάτα στην χρονομηχανή μας. Γυρίζουμε 83 χρόνια πίσω και στην εφημερίδα Αθλητισμός, το 1936. Στην εποχή του μεσοπολέμου.

Τι πιο ωραίο από το πρωτοσέλιδο. Με πρώτο θέμα την δήλωση του Ρουμάνου Γκαλ ο οποίος κατά την εκδρομή των αθλητών των Βαλκανικών Αγώνων στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας πήρε… φοβερό όρκο: Οτι θα νικούσε τον Ελληνα Κυριακίδη. Και μάλιστα ορκίστηκε ότι θα προτιμούσε να… ξεψυχήσει παρά να χάσει από τον Κυριακίδη.

Α ναι… Και μια… τερατώδης (όπως γράφεται) βολή του Δημητρόπουλου (50,22 μέτρα) στην σφύρα δεσπόζει στην πρώτη σελίδα.

Συνεχίζουμε με αυτό που σας λέγαμε… Οι αθλητές πήγαν με… βαπόρι (!) στην Αρχαία Ολυμπία και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έστησαν (όπως μαθαίνουμε) τρικούβερτο γλέντι. Το διασκέδασαν και το ξενύχτησαν στην Πάτρα (αρχικά) με τους Γιουγκοσλάβους (όπως διαβάζουμε) να είναι… πρώτοι στο τραγούδι. Οι εφημερίδες της εποχής έχουν αρκετά γλαφυρές περιγραφές, όπως διαπιστώνετε.

Ο αθλητής Πανταζής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος. Κι έτσι, κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. των Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων του απονεμήθηκε… αργυρούς κουμπαράς. Ουσιαστικά πρόκειται για επαμειβόμενο έπαθλο.

Πάμε και σε πιο αποκαλυπτικές ειδήσεις. Στον Ολυμπιακό βασιλεύει διοικητική αναρχία, διαβάζουμε. Τι συμβαίνει; Το ρεπορτάζ είναι σαφές: Στην διοίκηση δεν βρίσκονται ιδεολόγοι και αγνοί φίλοι της ομάδας. Αποτέλεσμα να επικρατεί αναρχία και να κάνει ο καθένας ό,τι του καπνίσει και ό,τι θέλει. Μάλιστα αναφέρεται ότι γίνονται δύο προπονήσεις την εβδομάδα αλλά χωρίς… προπονητή και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει!!! Γίνεται και σύγκριση με τον Παναθηναϊκό της εποχής που εκείνη την εποχή ήταν πολύ μπροστά σε όλα.

Η απόφαση για να γίνουν χειμώνα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940 στο Τόκιο ανακοινώθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1936. Που να ήξεραν ότι δεν θα γίνονται ποτέ… Τρία χρόνια μετά το δημοσίευμα κι ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες άρχισε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος.

Εκδρομές και άγρια θηρία στις εφημερίδες

Αθλητισμός ίσον εκδρομές. Και βλέπετε πως προγραμμάτιζαν οι Αθηναίοι τις εκδρομές τους τον Οκτώβριο για Κακιά Θάλασσα, Βάρκιζα, Κίτση, Λουμπάρσδα, Κόκκινο Μύλο, Μέγα Σπήλαιον, Κερατέα…

Και η… απόλυτη αποθέωση. Περιγράφεται ο…αθλητισμός στους αγρίους. Πως κυνηγούν και σκοτώνουν στην Αφρική τον ελέφαντα, τον ρινόκερο και τον ιπποπόταμο. Ο εξερευνητής Ερικ Χούκερμαν περιγράφει με σπαρταριστές λεπτομέρειες. Αξίζει…

 

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Aκολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εφημερίδες 2/10: Πριν από (περίπου) 100 χρόνια», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College