Εφημερίδες … Ήταν ο αποκλειστικός τρόπος με τον οποίο οι πολίτες ενημερώνονταν για τα καθέκαστα. Τόσο για τα εντός συνόρων όσο και για τα παγκόσμια. Και απ’ αυτό το σημείο αρχίζει και η δική μας είσοδος στην χρονομηχανή. Το Sportime θα σας ενημερώνει για το τι διάβαζαν οι Έλληνες πριν από έναν αιώνα, πάνω- κάτω. Κάτι περισσότερο, κάτι λιγότερο, δεν έχει σημασία.
Η αναζήτησή μας θα έχει όριο τα… 75 χρόνια. Δεν πρόκειται, δηλαδή, προς το παρόν τουλάχιστον να διαβάσετε κάτι που συνέβη μετά το 1944 ή 1945. Αντίθετα θα δείτε πολλά από τον 19ο αιώνα ή τις αρχές του 20ού αιώνα… Πολλά έχουν πλάκα. Άλλα όχι… Γενικά η διαδικασία απαιτεί γερά νεύρα.
Διαβάστε επίσης: Τι έγραφαν οι εφημεριδες την 1η Οκτωβρίου το 1889, το 1903, το 1919 και το 1926
Η 4η Οκτωβρίου που θα σας παρουσιάσουμε έχει πολλά και ωραία. Επίσης έχει πολλά και άσχημα. Γιατί έχουμε ειδήσεις από τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής… Γιατί έχουμε προετοιμασία πολέμου (1939) αλλά και επισιτισμό στην διάρκεια της κατοχής…
Εχουμε όμως κι αρκετά ωραία… κοινωνικά της εποχής με αποκορύφωμα έναν κύριο που ζήλευε έναν… πεθαμένο! Κι άλλα πολλά και βέβαια κάμποσα αθλητικά.
Και βέβαια για τον πρώτο ζωολογικό κήπο που είχε ανοίξει στο Φάληρο το 1903.
Διαβάστε επίσης: Τι έγραφαν οι εφημερίδες στις 2 Οκτωβρίου το 1874, το 1915 και το 1936
Εφημερίδες : Ακρόπολις, 1903
Οι Αθηναίοι ζουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ο πρώτος ζωολογικός κήπος είχε ανοίξει και τα ζώα που ήρθαν κόστισαν 100 χιλιάδες χρυσά φράγκα. Η εφημερίδα Ακρόπολις περιγράφει με γλαφυρό τρόπο και μπορείτε να το διαβάσετε κι εσείς. Οι τρεις καμηλοπάρδαλεις που δέσποζαν κόστισαν 25-30 χιλιάδες χρυσά φράγκα ενώ γίνεται αναφορά στην λέαινα.
Bonus: Η λέαινα κυκλοφορούσε ελεύθερη!
Για την δική σας ενημέρωση: Ο πρώτος ζωολογικός κήπος ήταν στο Παλαιό Φάληρο. Υπολογίζεται ότι την πρώτη χρονιά λειτουργίας του κατά μέσο όρο πάνω από 6 χιλιάδες Αθηναίοι τον επισκέπτονταν καθημερινά.
Εκλεισε το 1916… Λόγω του Α’ Παγκοσμίου πολέμου τα περισσότερα ζώα πέθαναν από την πείνα και την εγκατάλειψη.
Διαβάστε επίσης: Τι έγραφαν οι εφημερίδες στις 3 Οκτωβρίου το 1842, το 1915 και το 1927
Αθήναι, 1903
Στις 4 Οκτωβρίου 1903, οι Ελληνες διάβαζαν για τους αδιάρρηκτους αεροκαταθλιπτικούς λουτήρες! Στον οδό Αδριανού στην Πλάκα μπορούσαν οι Αθηναίοι να κάνουν ένα μπάνιο (με τον τρόπο που βλέπετε στο σχεδιάγραμμα) ώστε να καταπολεμήσουν το στρες!!!
Πατρίς, 1919
Στις 4 Οκτωβρίου του 1919, είχαμε απεργία ηθοποιών. Και οι απεργοί παρουσιάστηκαν στον τότε Υπουργό Οικονομίας και του ζήτησαν να παρέμβει ώστε να λήξει η απεργία.
Γιατί προχώρησαν σε τόσο δυναμική δράση; Επειδή όλα τα αθηναϊκά θέατρα τα είχαν νοικιάσει επιχειρηματίες με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν διαθέσιμα θέατρα για να εργαστούν.
Αυτές ήταν ειδήσεις. Οπως διαβάζετε ο ιατρός Μπαρονώφ σε συνέντευξή του παρουσίασε το ελιξήριο νεότητας, την μεγάλη του εφεύρεση. Λέγοντας ότι τριάντα πειράματα σε ζώα, ήταν επιτυχημένα. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πετύχουν και σε ανθρώπους.
Υ.Γ: Δεν πέτυχαν…
Αθηναϊκή, 1922
Δεν είχαν περάσει παρά λίγες μέρες από την τραγωδία του ελληνισμού στην Μικρά Ασία… Και όπως μπορείτε να διαβάσετε τα πράγματα δεν ήταν καθόλου καλά… Θίγονται θέματα υγιεινής και γίνεται έκκληση να μην υπάρξουν ρουσφέτια (ναι, υπήρχαν και τότε).
Εφημερίδες : Πρωινή, 1922
Υπήρξε μεγάλο θέμα για το που θα βάλουν τους πρόσφυγες. Και όπως μπορείτε να διαβάσετε, εγκαταλείφθηκε η σκέψη περί επίταξης των χαρτοπαικτικών λεσχών… Και προωθήθηκε, τι, λέτε; Τα Ανάκτορα των Πριγκήπων Γεωργίου, Ανδρέα και Νικολάου! Το σημερινό κτίριο της Βουλής!!!
Χωρίς περισσότερα σχόλια!
Κι άλλα προσφυγικά νέα… Συγκλονίζεσαι και μόνο που τα διαβάζεις!!!
Και οι Τούρκοι είχαν βρει μια πολύ καλή ευκαιρία για να ζητήσουν ακόμα περισσότερα. Για τον λόγο αυτό ζητούσαν να τους αποδωθούν τα Δωδεκάνησα που τότε ήταν υπό Ιταλική κυριαρχία!
Και μέσα σε όλα… Εξι Αλβανοί πέρασαν τα σύνορα, έκλεψαν 200 κατσίκες και τις πήραν στην Αλβανία!
Η Βραδυνή, 1924
Εδώ έχουμε ένα νέο που δεν μας αρέσει καθόλου… Κάτοικοι του Θησείου διαμαρτυρήθηκαν επειδή είχαν έλλειψη νερού για πέντε ημέρες. Και όχι μόνο αυτό… Διαμαρτυρήθηκαν επειδή είχαν νερό οι πρόσφυγες που ζούσαν στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο!!!
Οι Νεοσμυρνιώτες θα… συγκινηθούν. Τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής.
Κι εδώ έχουμε την είδηση της ημέρας. Αγριο δράμα ζηλοτυπίας στα Γκαζοχώρια (στο Γκάζι δηλαδή). Ο Αριστοτέλης βρήκε τα ερωτικά γράμματα της μνηστής του, Κατίνας με τον Δημητράκη. Αποφάσισε να την σκοτώσει και στη συνέχεια να αυτοκτονήσει. Την πυροβόλησε, την τραυμάτισε ελαφρά. Νόμισε ότι την σκότωσε κι αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Οι δύο σφαίρες βρήκαν το σαγόνι και το μάγουλο, η τρίτη ήταν άστοχη και στην τέταρτη το όπλο έπαθε αφλογιστία.
Λεπτομέρεια: Ο Δημητράκης είχε πεθάνει από καιρό…
Ευτυχώς τόσο ο Αριστοτέλης όσο και η Κατίνα επέζησαν!
Ακρόπολις, 1933
Ο εμίρης από την Δημητσάνα! Αν νομίζετε ότι διαβάσατε την πιο σπαρταριστή είδηση παραπάνω, σας έχουμε καλύτερη. Το 1933 ένας πατριώτης μας από την Δημητσάνα ξεγέλασε τις αγγλικές αρχές καθώς τους έπεισε ότι ήταν ο εμίρης του Αφγανιστάν!!! Εμφανιζόταν παντού με τουρμπάνι και τον βλέπετε και στην φωτογραφία…
Παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Ακρόπολις… Μάγκας!
Ο Χίτλερ άρχισε να αφήνει… στίγμα. Καγκελάριος της Γερμανίας πλέον, το 1933, απαγόρευσε από τις εκκλησίες τι… αλληλούια και το αμήν ως εβραϊκές λέξεις!
Εφημερίδες : Αθλητική Φωνή, 1935
Οι Αθηναίοι υποδέχθηκαν τους Βαλκανιονίκες. Εν μέσω αποθέωσης! Παρέλαση προς το Πανεπιστήμιο και πολλά ακόμα!
Φυσικά ο Τζιμ Λόντος, ο ανίκητος ήταν από τις πρώτες ειδήσεις της εποχής.
Και για διαβάστε μερικά αποτελέσματα το 1935, στα πρωταθλήματα Ιταλίας και Τσεχοσλοβακίας. Ενημερωτικά, ισοπαλία 2-2 στο Τορίνο- Γιουβέντους!
Ο Τύπος, 1935
Το 1935 διαβαζαν οι Αθηναίοι την κίνηση του πληθυσμού κατά την 2α Οκτωβρίου του ιδίου έτους:
Δείτε πόσοι γάμοι, πόσες γεννήσεις έγιναν αλλά και πόσοι θάνατοι ονοματικά… Και στατιστικά στοιχεία. Ακόμα και νοσήματα!
Συνταγές μαγειρικής… Δεν ξέρουμε αν θα την βρείτε χρήσιμη τώρα αλλά τότε έγραφαν για το πως μαγειρεύεται η μπεκάτσα. Για διαβάστε
Πρωία, 1939
Η Ελλάδα ετοιμάζεται για πόλεμο… Ο Ιωάννης Μεταξής προχωρά σε οχυρωματικά έργα καθώς γνωρίζει ότι το κακό θα φτάσει στην Ελλάδα. Περίπου ένα χρόνο αργότερα, έφτασε… Ο κόσμος διάβαζε για τις αμυντικές προετοιμασίες.
Εφημερίδες : Πρωινός Τύπος, 1941
Κατοχή… Πείνα! Οι Ελληνες διάβαζαν για τον επισιτισμό καθώς το πρώτο τους μέλημα ήταν να επιβιώσουν.
Μπορείτε, επίσης, να διαβάσετε τι άκουγαν οι Ελληνες από το ραδιόφωνο την περίοδο της ναζιστικής κατοχής… Τίγκα στην γερμανική και την ιταλική εκπομπή!!!
Κάντε follow στο Sportime
Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook
Aκολουθήστε το Sportime στο Instagram