Εφημερίδες … Ήταν ο αποκλειστικός τρόπος με τον οποίο οι πολίτες ενημερώνονταν για τα καθέκαστα. Τόσο για τα εντός συνόρων όσο και για τα παγκόσμια. Και απ’ αυτό το σημείο αρχίζει και η δική μας είσοδος στην χρονομηχανή. Το Sportime θα σας ενημερώνει για το τι διάβαζαν οι Έλληνες πριν από έναν αιώνα, πάνω- κάτω. Κάτι περισσότερο, κάτι λιγότερο, δεν έχει σημασία.
Η αναζήτησή μας θα έχει όριο τα… 75 χρόνια. Δεν πρόκειται, δηλαδή, προς το παρόν τουλάχιστον να διαβάσετε κάτι που συνέβη μετά το 1944 ή 1945. Αντίθετα θα δείτε πολλά από τον 19ο αιώνα ή τις αρχές του 20ού αιώνα… Πολλά έχουν πλάκα. Άλλα όχι… Γενικά η διαδικασία απαιτεί γερά νεύρα.
Διαβάστε επίσης: Τι έγραφαν οι εφημεριδες την 1η Οκτωβρίου το 1889, το 1903, το 1919 και το 1926
Η αναζήτησή μας για την 5η Οκτωβρίου θα αρχίσει από το 1903 και την φορολογία στον ελληνισμό της Σμύρνης.
Εχουμε κι άλλα όμως για τη συνέχεια: Από διαφήμιση μπύρας μέχρι είσπραξη φόρων στην Ελασσόνα αλλά και… ξύλο μεταξύ ιερέων όπως και αγροτών- χωροφυλάκων!
Διαβάστε επίσης: Τι έγραφαν οι εφημερίδες στις 2 Οκτωβρίου το 1874, το 1915 και το 1936
Θα συνεχίσουμε με το 1933 όπου έχουμε ποικίλα θέματα: Από Βούλγαρους κατασκόπους μέχρι…σατανική κυρία που έκανε κακό σε νεαρά κορίτσια. Αλλά και κάποια ζώα που κυνηγούσαν ανθρώπους. Ομως έχουμε κι άλλα όμορφα.
Εφημερίδες, Ακρόπολις 1903
Ρεπορτάζ για τα όσα είχε να αντιμετωπίσει ο ελληνισμός της Σμύρνης ως… απάντηση σε άλλη εφημερίδα (!!!) παρουσίασε η Ακρόπολις το 1903. Είναι προφανές ότι η εφημερίδα είχε θέσει ζήτημα κοινοτικών διαφορών αλλά η Ακρόπολις… κατακεραύνωσε. Οτι οι Ελληνες κινδυνεύουν από τον φόρο επιτηδεύματος, από τον φόβο της πανούκλας αλλά όχι από τις κοινοτικές διαφορές…
Χωρίς σχόλια… Οι Ελληνες δεν χάθηκαν πάντως, 16 χρόνια αργότερα από τους φόρους και την πανούκλα.
Διαβάστε επίσης: Τι έγραφαν οι εφημερίδες στις 3 Οκτωβρίου το 1842, το 1915 και το 1927
Αθήναι 1903
Στον Βόλο έγινε μια παράξενη δίκη… Δύο ιερείς είχαν… μαλλιοτραβηχτεί καθώς δεν ήθελαν να βρίσκονται στην ίδια εκκλησία. Στην Σκόπελο…
Προσέξτε: Στην Σκόπελο ήταν ο παπα-Γιουρδέλης αλλά ο Μητροπολίτης Δημητριάδας του έστειλε και τον παπα-Σίσκο. Η διχόνοια μεταξύ τους ήταν μεγάλη και μάλιστα μια Κυριακή, ο παπα-Γιουρδέλης ζήτησε από τους ενορίτες να… διαλέξουν. Οταν τάχθηκαν υπέρ του, μαζί με άλλα 15 άτομα πέταξαν με κλωτσιές εκτός Ναού, τον παπα- Σίσκο!!!
Κι άλλο ξύλο… Μάλλον, πιστολίδι λες και βρισκόμαστε στο Far West. Στον Πύργο βρέθηκαν χωροφύλακες προκειμένου να συλλάβουν οφειλέτες του δημοσίου και φυγόδικους ή να κατάσχουν σταφίδες από άλλους.
Ομως έγινε ο κακός χαμός… Αντάλλαξαν πυροβολισμούς οι δύο πλευρές με αποτέλεσμα ο επικεφαλής να ζητήσει ενίσχυση!!!
Αυτά τα όμορφα γίνονταν στην Ελλάδα του 1903.
Αν διψάσατε, να σας ενημερώσουμε ότι το 1903, στην οδό Πατησίων 39, έναντι του Πολυτεχνείου, λειτουργούσε… Μέγα Ζυθοπωλείον. Κατά το σύγχρονο, μπυραρία. Με μεζέδες, με επίπλωση ευρωπαϊκού ζυθοπωλείου και αποκλειστικώς δια… οικογενείας.
Σημείωση: Επειδή το ψάξαμε, αν κρίνουμε από το κτίριο όπου τώρα βρίσκεται μαγαζί με ρούχα, ωραία θα ήταν.
Αν διαβάσετε παρακάτω, η Ελασσώνα είχε μεγάλα ζόρια. Η είσπραξη των φόρων γινόταν με παράξενο τρόπο που δεν αναφέρεται αλλά… προκαλούσε γενικάς διαμαρτυρίας.
Και μέσα σε όλα τα άλλα, εμφανίστηκε και ληστοσυμμορία Βουλγάρων για να κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Διαβάστε επίσης: Τι έγραφαν οι εφημερίδες στις 4 Οκτωβρίου το 1903, το 1919, το 1922, το 1933, το 1939 και το 1941
Ακρόπολις, 1933
Ναι και οι κατασκοπευτικές περιπέτειες. Στο πάνω μέρος του αποκόμματος βλέπετε για σφοδρή σύγκρουση ελληνικού στρατιωτικού αποσπάσματος με κομιτατζήδες. Οι οποίοι τελικά, διέφυγαν.
Παράλληλα συνεχιζ’οταν η ανάκριση του συλληφθέντα κομιτατζή, Καγκαλόφ, ο οποίος- οπως αναφέρεται- ήταν ύποπτος συμμετοχής σε στυγερό έγκλημα στην Φλώρινα.
Επίσης στο κάτω μέρος αναφέρεται ρεπορτάζ για παρουσία Βούλγαρων κατασκόπων στην ανατολική Μακεδονία.
Ο ευφυής απατεών, το 1933, πλούτιζε εις βάρος αφελών κτηματιών. Ο Κωνσταντίνος Πολυκράτους ή Αυγουστή έδινε υπόσχεση για χορήγηση δανείων υπό ευνοϊκών όρων. Και μόλις του έδιναν τα χρήματα (3-4 χιλιάδες από τον καθέναν) για τα χαρτόσημα και τα συμβολαιογραφικά έξοδα… γινόταν καπνός.
Και στην Γαστούνη, ένας ερωτευμένος της εποχής μαχαίρωσε μια κοπέλα επειδή δεν ανταποκρινόταν στα αισθήματά του. Μαχαίρωσε και τον πατέρα της…
Στην Ολλανδία, μια διάσημη ζωγράφος της εποχής έδινε… αγώνα κατά της τεκνοποίησης και στείρωνε κορίτσια!!! Ο θηλυκός Χίτλερ, όπως την αποκαλεί η εφημερίδα είχε οργανωμένη κατάσταση καθώς μαζί της βρισκόταν και ένας αμερικανός χειρούργος.
Το 1933 οι πολίτες κινδύνευαν από… ατίθασα ζώα. Οι ζωέμποροι που συνόδευαν τα ζώα τους πολλές φορές αναγκάζονταν να παρέμβουν καθώς όπως αναφέρεται αρκετοί πολίτες επλήγησαν από τα κέρατα μαινόμενων βουβαλιών ενώ και καταστήματα καταστράφηκαν από… εισβολή ζώων.
Κάντε follow στο Sportime
Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook
Aκολουθήστε το Sportime στο Instagram