Εφημερίδες … Ήταν ο αποκλειστικός τρόπος με τον οποίο οι πολίτες ενημερώνονταν για τα καθέκαστα. Τόσο για τα εντός συνόρων όσο και για τα παγκόσμια. Και απ’ αυτό το σημείο αρχίζει και η δική μας είσοδος στην χρονομηχανή. Το Sportime θα σας ενημερώνει για το τι διάβαζαν οι Έλληνες πριν από έναν αιώνα, πάνω- κάτω. Κάτι περισσότερο, κάτι λιγότερο, δεν έχει σημασία.
Η αναζήτησή θα έχει όριο τα… 75 χρόνια. Δεν πρόκειται, δηλαδή, προς το παρόν τουλάχιστον να διαβάσετε κάτι που συνέβη μετά το 1944 ή 1945. Αντίθετα θα δείτε πολλά από τον 19ο αιώνα ή τις αρχές του 20ού αιώνα… Πολλά έχουν πλάκα. Άλλα όχι… Γενικά η διαδικασία απαιτεί γερά νεύρα.
Διαβάστε επίσης: Τι έγραφαν οι εφημεριδες την 1η Οκτωβρίου το 1889, το 1903, το 1919 και το 1926
Τι σας έχουμε για την 6η Οκτωβρίου; Αρχίζουμε από το 1910 και την πρώτη ιστορικά Κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου με αντιδράσεις από την Τουρκία και την Γαλλία. Καθώς επίσης και πολλές αστυνομικές ειδήσεις.
Συνεχίζουμε με αθλητικά του 1925 και ανοιγόμαστε μέχρι την Μυτιλήνη και την Χίο. Και μετά πάλι την ίδια χρονιά, στο φεμινιστικό έντυπο της εποχής
Ταξιδεύουμε στο 1935 και σε ένταση σε πορεία δικηγόρων συν κάμποσες ακόμα σπαρταριστές ειδήσεις και καταλήγουμε στο 1939, με τα αθλητικά… Και με μια τρομερή ιστορία ενός Γάλλου ποδοσφαιριστή που συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος από τους Ναζί. Γιατί; Θα το διαβάσετε..
Διαβάστε επίσης: Τι έγραφαν οι εφημερίδες στις 2 Οκτωβρίου το 1874, το 1915 και το 1936
Εφημερίδες : Αθήναι 1910
Η φωτογραφία είναι από το πρωτοσέλιδο. Η πρώτη- ιστορικά και χρονικά- Κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου (διακρίνεται στο μέσον) στην Ελλάδα. Αριστερά ο Ε.Ρέπουλας, που ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών και ο Ν.Δημητρακόπουλος που πήρε το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Δεν πολυάρεσε στους Τούρκους ο σχηματισμός Κυβέρνησης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Αναφέρεται ότι η σωβινιστική μερίδα του Τούρκικου Τύπου αντέδρασε επιθετικά. Και μάλιστα υπήρξε και απέλαση Ελληνα δικηγόρου από την Κωνσταντινούπολη… Ως συνέχεια των διωγμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στους Ελληνες της Πόλης.
Πήραν θέση και οι Γάλλοι για τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Και τόνισαν ότι οφείλει να σώσει την Ελλάδα από την αναρχία και να αποκτήσει τη συμπάθεια της Ευρώπης.
Πάμε σε άλλες ειδήσεις. Στην διασταύρωση των οδών Αγίου Κωνσταντίνου και Ακομινάτου, ένα τραμ χτύπησε και τραυμάτισε έναν 65χρονο πεζό. Κι επειδή δεν μπόρεσαν να συλλάβουν τον οδηγό, συνέλαβαν τον εισπράκτορα (…)
Στον Πειραιά ο καραγωγεύς (οδηγός κάρου) Κουρουσόπουλος προχώρησε σε απαγωγή της 16χρονης Στενημάχου. Αγαπιόντουσαν αλλά δεν τους το επέτρεπαν… Και έψαχναν να βρουν που έχουν… καταφύγει!
Αθλητική Επιθεώρηση, 1925
Ο Αρης ίδρυσε μουσικό τμήμα… Διαβάστε τις λεπτομέρειες
Και αφιέρωμα στους Ελληνες ποδοσφαιριστές, του Πέρα Κλουμπ, που αγωνίζονταν στο Γαλλικό πρωτάθλημα. Με τα βελάκια είναι οι Νεγρεπόντης, Δημόπουλος και Παπαστρατίδης της ομάδας Douai.
Αθλητική κίνηση της εποχής στην Μυτιλήνη. Ο Παλλεσβιακός Γυμναστικός Σύλλογος αντιμετώπισε την ομάδα του Αγγλικού στόλου. Οι Αγγλοι επικράτησαν με 5-2. Διαβάστε τη σύνθεση του Παλλεσβιακού μήπως βρείτε κανέναν… συγγενή οι Μυτιλινιοί.
Δεν θα πάμε πολύ μακριά. Στην Χίο θα φτάσουμε… Και μαθαίνουμε τη δημιουργία του Παγχιακού Γυμναστικού Συλλόγου που μάζεψε, μάλιστα 80 αθλητές στο προσωρινό του γυμναστήριο. Κι άλλα πολλά… Πρώτος προπονητής ο Γ.Παντελάρας.
Πάμε και στην Θεσσαλονίκη που όπως μαθαίνουμε κάθε Κυριακή και εορτή υπήρξε πάντα ποδοσφαιρικός αγώνας στην πόλη. Στο μοναδικό γήπεδο του Ηρακλή… Διαβάστε λεπτομέρειες.
Ο Αγώνας της Γυναίκας, 1925
Ο αγώνας για να βγει η Ελλάδα από τον μεσαίωνα. Να υπάρξει νομοθετική πρόνοια για τα εξώγαμα παιδιά. Να αναζητείται η πατρότητα και να μοιράζονται τόσο ο πατέρας όσο και η μητέρα τα βάρη. Οι γυναίκες βρήκαν σύμμαχο την εφημερίδα Αθηναϊκή. Και ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε εκεί αναπαράγεται από το φεμινιστικό έντυπο της εποχής.
Κι εδώ πάμε σε ένα ακόμα θέμα όπου η εφημερίδα παρουσιάζει τα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών, το έτος 1925 επαναλαμβάνουμε, σε όλο τον κόσμο. Βλέπετε την πλήρη ισότητα πολιτικών δικαιωμάτων αλλά και τους μερικούς περιορισμούς στην ψήφο. Τότε οι Ελληνίδες διεκδικούσαν δικαίωμα ψήφου. Το πήραν μερικώς (για κοινοτικές και δημοτικές εκλογές) το 1930.
Διαβάστε επίσης: Τι έγραφαν οι εφημερίδες στις 3 Οκτωβρίου το 1842, το 1915 και το 1927
Εφημερίδες : Ανεξάρτητος, 1935
Περίπου χίλιοι δικηγόροι αποφάσισαν να μαζευτούν στο προαύλιο του Πρωτοδικείου και να ζητήσουν να δουν τον υπουργό Δικαιοσύνης ώστε να παραπονεθούν για τα ανελεύθερα και τρομοκρατικά μέτρα. Η διαδήλωσή τους όμως… ερέθισε εκτός από τα αστυνομικά όργανα και… βασιλόφρονες. Ενώθηκαν λοιπόν και άρχισαν να δέρνουν τους δικηγόρους…
Το να είναι μια ωραία (λευκή) νέα, σύζυγος ενός (μαύρου) πρωτοπυγμάχου δεν ήταν και τόσο σύνηθες (ούτε κι αποδεκτό) φαινόμενο για την εποχή. Ο Τζόε Λούις παντρεύτηκε αυτή την όμορφη νέα λίγες στιγμές πριν νικήσει τον (γόητα κιόλας, όπως γράφεται) Μαξ Μπάερ. Οπότε εκτός από όμορφη είναι και γούρικη…
Εφημερίδες : Αθλητισμός, 1939
Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος έχει αρχίσει και η εφημερίδα έχει ένα ενδιαφέρον θέμα σχετικά με μεγάλους αθλητές που πολεμούν… Μπορείτε να διαβάσετε αλλά κυρίως να σταθείτε στην ιστορία του εξαιρετικού Γάλλου ποδοσφαιριστή, Ματλέρ που πολεμούσε στην γραμμή Μαζινό. Ο λοχίας Ματλέρ συνελήφθη σε ενέδρα από περίπολο των ναζί, όπως και οι στρατιώτες του. Ομως επικεφαλής της περιπόλου των ναζί ήταν ένας Γερμανός διεθνής διαιτητής τον οποίο ο Ματλέρ είχε σώσει παλαιότερα από… λιντσάρισμα!!! Κι έτσι τον άφησε ελεύθερο…
Πάντως την είδηση που μεταδόθηκε στον γαλλικό Τύπο διέψευσε ο Ματλέρ που απειλούσε και με μηνύσεις.
Διαβάστε ακόμα: Τι έγραφαν οι εφημερίδες στις 4 Οκτωβρίου το 1903, το 1919, το 1922, το 1924, το 1933, το 1935, το 1939 και το 1941.
Ενα υπέροχο και νοσταλγικό κείμενο. Αναφέρεται στον Εθνικό που ήταν η πρώτη σε δημοφιλία ομάδα του Πειραιά. Και έχει κάτι υπέροχες περιγραφές. Μόνο που τότε (το 1939) τα πράγματα είχαν αλλάξει. Και οι αποδικιμασίες που ακούγονταν για τους παίκτες του Εθνικού από Πειραιώτες φιλάθλους προκάλεσαν θλίψη.
Διαβάστε ακόμα: Τι έγραφαν οι εφημερίδες στις 5 Οκτωβρίου το 1903 και το 1933
Και για να έχετε μια ιδέα από το πρωτοσέλιδο της εποχής, ιδού… Με βασικά θέματα από τον στίβο, φυσικά, που κυριαρχούσε.
Κάντε follow στο Sportime
Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook
Aκολουθήστε το Sportime στο Instagram