EXTRATIME

Ελλάδα: Θα στείλει στρατό στη Λιβύη;

Ελλάδα: Έτοιμη να αποστείλει στρατεύματα στην Λιβύη, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής αποστολής στην χώρα, δήλωσε η Αθήνα, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, λίγο μετά την συνάντησή του με τον στρατάρχη Χάφταρ, έκανε την παραπάνω ανακοίνωση που λογικό είναι να άφησε πολλούς με το… στόμα ανοιχτό. Γιατί όμως θεώρησε ο κ....
Ελλάδα: Θα στείλει στρατό στη Λιβύη;

Ελλάδα: Έτοιμη να αποστείλει στρατεύματα στην Λιβύη, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής αποστολής στην χώρα, δήλωσε η Αθήνα, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, λίγο μετά την συνάντησή του με τον στρατάρχη Χάφταρ, έκανε την παραπάνω ανακοίνωση που λογικό είναι να άφησε πολλούς με το… στόμα ανοιχτό. Γιατί όμως θεώρησε ο κ. Δένδιας αναγκαίο να προβεί μεταξύ άλλων σε αυτή την ανακοίνωση, όταν το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών στρατευμάτων στο πλευρό του στρατάρχη Χάφταρ μπορεί να φέρει Έλληνες στρατιώτες αντιμέτωπους με Τούρκους, οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό της κυβέρνησης Σάρατζ, την οποία στηρίζει η Άγκυρα;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Ελλάδα δεν κλήθηκε στην Σύνοδο του Βερολίνο για την Λιβύη μετά από πιέσεις της Τουρκίας (όπως αποκάλυψε ο γερμανικός Τύπος). Όχι ότι είχε προσκληθεί και ποτέ στις συζητήσεις για την Λιβύη η Αθήνα. Γιατί οι συζητήσεις για το λιβυκό είχαν αρχίσει από το 2015. Και τότε έλειπε η Ελλάδα και τώρα λείπει. Αυτό είπαν οι Γερμανοί. Μήπως όμως αυτό που είπαν οι Γερμανοί δεν είναι και τόσο κακό; «Τι θέλετε να έρθετε αφού δεν σας αφορά το θέμα της Λιβύης. Άλλους αφορά», είπε ουσιαστικά το Βερολίνο. Ναι, αλλά αφού η Άγκυρα με την Τρίπολη έχουν υπογράψει συμφωνία για την ΑΟΖ των δύο χωρών που θίγει την Ελλάδα; «Ναι αλλά αφού δεν έχετε λόγο να έρθετε στις συζητήσεις για την Λιβύη», ξανά η απάντηση των Γερμανών.

Μήπως βρε παιδί μου οι Γερμανοί μας λένε με διπλωματικό τρόπο ότι ούτε γι αυτούς υπάρχει θέμα, αφού δεν υπάρχει συμφωνία; Αλλά δεν μπορούν να το πουν πριν από την διαπραγμάτευση με τα εμπλεκόμενα μέρη; Μήπως λέω. Μπορεί και να διαψευστώ. Δεν θα είμαι εκεί για να ξέρω. Θα δείξει.

Τι την θέλει βρε παιδί μου όμως θα ξαναρωτήσω την Τουρκία η Γερμανία. Αφού όλο μπλεξίματα είναι. Εξαρτάται πως βλέπει κανείς την Γερμανία, πώς την Τουρκία, πώς την Ελλάδα και πώς την Ευρώπη γενικότερα. Αν δει κανείς την Τουρκία γεωπολιτικά, ίσως να είναι μπελάς. Ίσως. Αν δει κανείς την Τουρκία οικονομικά, ίσως να είναι μπελάς. Ίσως. Αν δει κανείς την Τουρκία στρατιωτικά; Είναι μπελάς; Μάλλον όχι αν είναι στο δικό σου στρατόπεδο, αφού είναι η 8η στρατιωτική δύναμη στον κόσμο. Αν δει κανείς την Γερμανία στρατιωτικά; Ένατη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο το Βερολίνο.

Ποιοι άλλοι στηρίζουν το βάρος της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ευρώπης; Μεγάλη Βρετανία (6η στρατιωτική δύναμη στον κόσμο), Γαλλία (5η στρατιωτική δύναμη στον κόσμο), Ιταλία (11η στον κόσμο) και… Ελλάδα. Ωχ, η Ελλάδα είναι η 7η στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη. Ίσως αυτό να… θυμίζει και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τις δηλώσεις του, περί αποστολής ελληνικών στρατευμάτων στην Λιβύη. Ότι η Δύση μπορεί και στο κομμάτι της στρατιωτικής παρουσίας να στηρίζεται στην Ελλάδα. Αλλά και στο κομμάτι των εξοπλισμών. Γιατί μέχρι τώρα η Αθήνα κινούνταν στο κομμάτι αυτό στα άκρως αναγκαία.

Το σίγουρο είναι πως η Ευρώπη, μετά το Brexit, χρειάζεται νέο… αίμα στην στρατιωτική μηχανή της  σε επιχειρησιακό κομμάτι. Ποιος θα πάρει την θέση της Μεγάλης Βρετανίας στην ευρωπαϊκή στρατιωτική μηχανή; Η Τουρκία ή η Ελλάδα;. Ποια χώρα θα ξοδέψει περισσότερα σε εξοπλιστικά προγράμματα; Η Τουρκία ή η Ελλάδα;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ελλάδα: Θα στείλει στρατό στη Λιβύη;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.