EXTRATIME

Γιατί δεν τρώμε γρασίδι όπως τρώνε οι αγελάδες και τα πρόβατα;

Μπορούν οι άνθρωποι να τραφούν με γρασίδι; Τι μας χωρίζει βιολογικά από μια αγελάδα ή ένα πρόβατο;
Γιατί δεν τρώμε γρασίδι όπως τρώνε οι αγελάδες και τα πρόβατα;

Σε έναν καταπράσινο κάμπο, μια αγελάδα μασουλάει αργά τις φρέσκες λεπίδες του γρασιδιού, ικανοποιημένη. Λίγο πιο πέρα, ένα κοπάδι πρόβατα βοσκεί με τον ίδιο αργό ρυθμό, αδιάφορο για τον άνθρωπο που τα παρατηρεί. Είναι εύλογο το ερώτημα: αφού το γρασίδι υπάρχει άφθονο και τρώγεται από τόσα θηλαστικά, γιατί δεν μπορούμε κι εμείς να το καταναλώσουμε όπως εκείνα; Η απάντηση δεν είναι απλή και οδηγεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στη βιολογία, την εξέλιξη και τη χημεία της πέψης.

Ο βασικός λόγος που ο άνθρωπος δεν τρώει γρασίδι είναι ότι δεν μπορεί να το χωνέψει. Τα κύτταρα του γρασιδιού, όπως και όλων των φυτών, περιβάλλονται από ένα ανθεκτικό τοίχωμα φτιαγμένο από κυτταρίνη, έναν τύπο σύνθετου υδατάνθρακα που για να διασπαστεί απαιτεί το ένζυμο κυτταρινάση. Οι άνθρωποι δεν παράγουν αυτό το ένζυμο. Αντίθετα, ζώα όπως οι αγελάδες, τα πρόβατα και τα ελάφια έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να φιλοξενούν στο πεπτικό τους σύστημα ένα πολύπλοκο μικροβιακό οικοσύστημα που αναλαμβάνει τη διάσπαση της κυτταρίνης.

Οι αγελάδες, για παράδειγμα, έχουν τέσσερα στομάχια και το πιο εντυπωσιακό είναι το πρώτο, η μεγάλη δεξαμενή που λέγεται «μηρυκαστικό στομάχι» ή «μήτρα». Εκεί, δισεκατομμύρια βακτήρια, πρωτόζωα και μύκητες δουλεύουν ασταμάτητα για να σπάσουν την κυτταρίνη και να μετατρέψουν το γρασίδι σε λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες. Στη συνέχεια, η αγελάδα ξανανεβάζει το μισοχωνεμένο φαγητό στο στόμα της για να το ξαναμασήσει – μια διαδικασία που λέγεται μηρυκασμός. Αυτή η επανάληψη είναι κρίσιμη για την αργή και πλήρη πέψη του χόρτου.

Ο άνθρωπος, από την άλλη, έχει ένα σχετικά μικρό και απλό πεπτικό σύστημα που έχει προσαρμοστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια σε μια πιο ποικιλόμορφη και εύπεπτη διατροφή. Το παχύ έντερο του ανθρώπου είναι πολύ μικρότερο από αυτό των χορτοφάγων θηλαστικών και ολόκληρη η διαδικασία πέψης διαρκεί μόλις 24 έως 48 ώρες, σε σύγκριση με τις 70 ώρες που χρειάζεται μια αγελάδα για να χωνέψει πλήρως ένα γεύμα γρασιδιού. Αν τρώγαμε γρασίδι, θα περνούσε μέσα μας σχεδόν άθικτο, προκαλώντας φούσκωμα, κράμπες και μηδενική θρεπτική απορρόφηση.

Εκτός από την κυτταρίνη, το γρασίδι περιέχει και άλλες αμυντικές ουσίες που έχουν εξελιχθεί για να αποτρέπουν τα ζώα από το να το τρώνε ανεξέλεγκτα. Πολλά είδη γρασιδιού περιέχουν σιλικόνη, μια ουσία που φθείρει τα δόντια, καθώς και πικρές ή τοξικές ενώσεις. Τα ζώα που βασίζονται στο γρασίδι έχουν δόντια και στομάχια που αντέχουν αυτές τις φθορές. Εμείς όχι.

Η εξέλιξη έχει παίξει επίσης σημαντικό ρόλο. Ο εγκέφαλος του ανθρώπου απαιτεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας και η μετάβαση από την κατανάλωση φυτών σε πιο ενεργειακά πλούσες τροφές –όπως το κρέας και οι μαγειρεμένοι υδατάνθρακες– μας έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε υψηλότερες γνωστικές λειτουργίες. Αν είχαμε μείνει στο γρασίδι, θα ήμασταν απασχολημένοι όλη μέρα μασουλώντας, με μικρότερη εγκεφαλική ενέργεια και περιορισμένες δυνατότητες επιβίωσης σε περιβάλλοντα χωρίς άφθονο φυτό.

Υπάρχει και η απλή εμπειρική αλήθεια: δοκιμάστε να φάτε μια χούφτα γρασίδι από τον κήπο. Είναι σκληρό, ινώδες, άγευστο και, κυρίως, ακατάλληλο. Δεν μας κάνει να νιώθουμε κορεσμό, ούτε μας προσφέρει κάτι που να μην μπορούμε να πάρουμε ευκολότερα από άλλα φυτά, όπως λαχανικά, φρούτα και δημητριακά. Η διατροφική αξία του γρασιδιού για τον άνθρωπο είναι πρακτικά μηδενική.

Η διατροφή μας είναι προϊόν αναγκών, εξέλιξης και βιολογικών περιορισμών. Το γρασίδι, όσο πράσινο και αν φαίνεται, είναι για μας περισσότερο φόντο στη ζωή παρά τροφή. Αντιθέτως, είναι η κινητήρια δύναμη για άλλα είδη, που έχουν αναπτύξει απίθανες προσαρμογές για να το εκμεταλλευτούν. Εκείνοι μπορούν. Εμείς, όχι.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Γιατί υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά είδη πρίζας στον κόσμο, τόσο δύσκολο είναι να συνεννοηθούμε μεταξύ μας;

Γιατί υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά είδη πρίζας στον κόσμο, τόσο δύσκολο είναι να συνεννοηθούμε μεταξύ μας;

Ποιος αποφάσισε ότι η πρίζα στην Αγγλία πρέπει να είναι διαφορετική από της Ελλάδας;

ExtraTime
ExtraTime: Το ποδοσφαιρικό ματς που έληξε 149-0

Το ποδοσφαιρικό ματς που έληξε 149-0

Ένας αγώνας που έμεινε στην ιστορία. Το 149-0 δεν μπήκε από αντίπαλο, αλλά από την ίδια την ομάδα που διαμαρτυρόταν.

ExtraTime
ExtraTime: Πώς εκατοντάδες παιδιά κατέληξαν στο νοσοκομείο έπειτα από ένα επεισόδιο Pokémon που είδαν

Πώς εκατοντάδες παιδιά κατέληξαν στο νοσοκομείο έπειτα από ένα επεισόδιο Pokémon που είδαν

Ένα επεισόδιο Pokémon έστειλε εκατοντάδες παιδιά στο νοσοκομείο και προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία

ExtraTime
ExtraTime: Πήγε ο ίδιος σε διαγωνισμό με σωσίες του, για να κάνει και αυτός τον σωσία του και δεν πέρασε καν στον τελικό

Πήγε ο ίδιος σε διαγωνισμό με σωσίες του, για να κάνει και αυτός τον σωσία του και δεν πέρασε καν στον τελικό

Πήγε ο ίδιος σε διαγωνισμό σωσίας του, για να παίξει τον εαυτό του – και δεν πέρασε καν στον τελικό

ExtraTime
ExtraTime: Πώς οι Φινλανδοί εξαφάνισαν τους άστεγους

Πώς οι Φινλανδοί εξαφάνισαν τους άστεγους

Η Φινλανδία σχεδόν εξαφάνισε την αστεγία, εφαρμόζοντας μια ριζοσπαστική αλλά αποτελεσματική πολιτική που αλλάζει τα δεδομένα στην Ευρώπη.

ExtraTime
Κοινωνία: Ο Καθηγητής Νέων Τεχνολογιών Μάριος Παπαευσταθίου στην οικονομική εκπομπή «Limit Up» του OPEN TV: «Ακριβές οι τηλεπικοινωνίες & αργό το ίντερνετ στην Ελλάδα – Τι πρέπει να αλλάξει;»

Ο Καθηγητής Νέων Τεχνολογιών Μάριος Παπαευσταθίου στην οικονομική εκπομπή «Limit Up» του OPEN TV: «Ακριβές οι τηλεπικοινωνίες & αργό το ίντερνετ στην Ελλάδα – Τι πρέπει να αλλάξει;»

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης όσον αφορά τη μέση ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο

Κοινωνία
ExtraTime: Πως μπορείς να καταλάβεις αν το κλάμα του μωρού σημαίνει πείνα, πόνο ή νύστα

Πως μπορείς να καταλάβεις αν το κλάμα του μωρού σημαίνει πείνα, πόνο ή νύστα

Το κλάμα του μωρού είναι γλώσσα. Άλλοτε δείχνει πείνα, άλλοτε πόνο ή ανάγκη για ύπνο.

ExtraTime
ExtraTime: Ήξερες ότι το φάντασμα της Όπερας ήταν περίπου αληθινή ιστορία;

Ήξερες ότι το φάντασμα της Όπερας ήταν περίπου αληθινή ιστορία;

Το «Φάντασμα της Όπερας» δεν είναι απλώς μια ιστορία τρόμου. Είναι εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα

ExtraTime
ExtraTime: Τις χώριζαν, τις έδεναν και τις πήγαιναν στο παζάρι για να τις πουλήσουν σε άλλον άντρα

Τις χώριζαν, τις έδεναν και τις πήγαιναν στο παζάρι για να τις πουλήσουν σε άλλον άντρα

Μέχρι τον 19ο αιώνα στην Αγγλία, η πώληση συζύγου σε δημόσιο παζάρι αποτελούσε έναν ανεπίσημο αλλά αποδεκτό τρόπο χωρισμού

ExtraTime
ExtraTime: Το σπούκυ έθιμο που φωτογράφιζαν τους νεκρούς συγγενείς τους σα ζωντανούς

Το σπούκυ έθιμο που φωτογράφιζαν τους νεκρούς συγγενείς τους σα ζωντανούς

Στη βικτωριανή εποχή, η φωτογραφία του θανάτου δεν ήταν μακάβριο θέαμα, αλλά μια πράξη αγάπης

ExtraTime
ExtraTime: 27 Μαρτίου: Γιορτάζει το πιο «άρρωστο» μυαλό

27 Μαρτίου: Γιορτάζει το πιο «άρρωστο» μυαλό

Αποτελεί σημείο αναφοράς και μίμησης στο σύγχρονο σινεμά

ExtraTime
ExtraTime: 27 Μαρτίου: Γιορτάζει Μία και Μοναδική

27 Μαρτίου: Γιορτάζει Μία και Μοναδική

Πολυτραγουδισμένη και απόλυτα… Ελληνική Πολυτραγουδισμένη και απόλυτα… Ελληνική

ExtraTime
ExtraTime: Πήγαν τα έντομα στο δικαστήριο και η απόφαση έλεγε πως πρέπει να εγκαταλείψουν το χωράφι

Πήγαν τα έντομα στο δικαστήριο και η απόφαση έλεγε πως πρέπει να εγκαταλείψουν το χωράφι

Γουρούνια που καταδικάστηκαν σε θάνατο και έντομα που διώχθηκαν από το χωράφι με δικαστική απόφαση

ExtraTime
ExtraTime: Έσπασαν γιγάντια βαρέλια σε ζυθοποιία και ποτάμια μπύρας κατέκλυσαν τους δρόμους

Έσπασαν γιγάντια βαρέλια σε ζυθοποιία και ποτάμια μπύρας κατέκλυσαν τους δρόμους

Όταν μια μπυραρία στο Λονδίνο κατέρρευσε το 1814, η πόλη πνίγηκε – κυριολεκτικά – στη μπύρα.

ExtraTime
ExtraTime: Γιατί κοκκινίζουμε όταν ντρεπόμαστε και δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι ντρεπόμαστε;

Γιατί κοκκινίζουμε όταν ντρεπόμαστε και δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι ντρεπόμαστε;

Κανένα άλλο πλάσμα δεν κοκκινίζει όπως ο άνθρωπος.

ExtraTime
ExtraTime: Πώς διατηρούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες το φαγητό τους χωρίς ψυγείο;

Πώς διατηρούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες το φαγητό τους χωρίς ψυγείο;

Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν ψυγεία, είχαν όμως φαντασία

ExtraTime
ExtraTime: Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας αν δεν είχαμε φρύδια;

Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας αν δεν είχαμε φρύδια;

Τα φρύδια δεν είναι διακοσμητικά. Είναι εργαλείο επικοινωνίας, προστασίας και αναγνώριση

ExtraTime
ExtraTime: Ήξερες γιατί οι πινακίδες που λένε EXIT είναι πράσινες;

Ήξερες γιατί οι πινακίδες που λένε EXIT είναι πράσινες;

Οι πράσινες πινακίδες EXIT δεν είναι τυχαίες.

ExtraTime