EXTRATIME

Γιατί τα αυγά στον Όλυμπο βράζουν διαφορετικά;

Η επιστήμη εξηγεί πώς το βράσιμο των αβγών στον Όλυμπο είναι διαφορετικό

βράσιμο αβγών όλυμπος
Συντάκτης: Γρηγόρης Κεντητός Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Βράζοντας ένα αυγό στην κορυφή του Ολύμπου, η εμπειρία μπορεί να είναι απρόσμενη. Ενώ περιμένεις ένα σφιχτό αυγό, το αποτέλεσμα συχνά είναι μελάτο. Ο λόγος κρύβεται στη φυσική και την επίδραση της ατμοσφαιρικής πίεσης. Στα μεγάλα υψόμετρα, η πίεση του αέρα μειώνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα το νερό να βράζει σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Στον Όλυμπο, αυτό σημαίνει ότι το νερό βράζει περίπου στους 90°C αντί για τους 100°C που ισχύουν στο επίπεδο της θάλασσας.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία βρασμού δεν είναι αρκετή για να μαγειρέψει πλήρως το αυγό. Οι πρωτεΐνες στο αυγό χρειάζονται υψηλότερες θερμοκρασίες για να πήξουν εντελώς, και έτσι ο κρόκος παραμένει μελάτος, ακόμα κι αν το αφήσεις να βράσει για μεγαλύτερο διάστημα. Αυτό το φαινόμενο επηρεάζει επίσης την παρασκευή άλλων φαγητών, όπως μακαρόνια ή κρέας, που απαιτούν υψηλότερες θερμοκρασίες για πλήρες μαγείρεμα.

Για τους λάτρεις της επιστήμης και της φύσης, αυτό αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα της επίδρασης του περιβάλλοντος στις καθημερινές μας συνήθειες. Αν λοιπόν σχεδιάζετε να μαγειρέψετε στην κορυφή του Ολύμπου, να είστε προετοιμασμένοι για… εκπλήξεις!

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί ένας αθλητής να βελτιώσει τις επιδόσεις του μέσα απο τα όνειρά του;

Οι 3 φορές που η κακιά μητριά προσπάθησε να σκοτώσει τη Χιονάτη στην αυθεντική ιστορία

Γιατί η περιοχή γύρω από το Oλυμπιακό Στάδιο λεγόταν «Πατσαβουράδικα»

Τι θα συνέβαινε αν γνωρίζαμε απο πριν τη μέρα που θα πεθάνουμε;

 

Exit mobile version