ΥΓΕΙΑ

Αφού δεν ελέγχονται όλα τα τρόφιμα καθημερινά, πως ξέρουμε οτι αυτά που τρώμε είναι ασφαλή;

Πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια των τροφίμων;
Αφού δεν ελέγχονται όλα τα τρόφιμα καθημερινά, πως ξέρουμε οτι αυτά που τρώμε είναι ασφαλή;

Ο καθημερινός έλεγχος όλων των τροφίμων που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ουσιαστικά αδύνατος. Οι ελεγκτικοί φορείς, όπως ο ΕΦΕΤ, χρησιμοποιούν δειγματοληψίες και έκτακτους ελέγχους για να παρακολουθούν την ασφάλεια των προϊόντων που καταναλώνουμε. Οι δειγματοληψίες αυτές επιλέγονται με βάση τη συχνότητα κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων, τον βαθμό επικινδυνότητας και πληροφορίες από παγκόσμιες υγειονομικές υπηρεσίες που ενημερώνουν για πιθανές επιμολύνσεις.

Πολλοί αναρωτιούνται: αφού δε γίνεται να ελέγχονται όλα τα τρόφιμα, πως γνωρίζουμε ότι αυτά που φτάνουν στο τραπέζι μας είναι πραγματικά ασφαλή; Ο ΕΦΕΤ, όπως και άλλοι φορείς στην Ευρώπη, έχει αναπτύξει δίκτυα συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς και άλλες χώρες για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με κινδύνους που ίσως επηρεάσουν και τη χώρα μας. Χάρη σε αυτές τις συνεργασίες, ο ΕΦΕΤ μπορεί να ειδοποιηθεί έγκαιρα για περιστατικά που συμβαίνουν σε άλλες χώρες και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα πριν φτάσουν τα επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά.

Παρά τα μέτρα αυτά, το ενδεχόμενο να διαφύγουν επικίνδυνα προϊόντα από τους ελέγχους παραμένει υπαρκτό. Γι’ αυτόν το λόγο, η ευθύνη της ενημέρωσης και της παρακολούθησης των ανακλήσεων ανήκει επίσης στους καταναλωτές, που καλούνται να είναι προσεκτικοί και να ενημερώνονται για τυχόν αποσύρσεις προϊόντων.

Διαβάστε ακόμα:

Πόσα αναψυκτικά τη μέρα είναι πολλά αναψυκτικά τη μέρα;

Πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας οδήγησε τον κόσμο στην παχυσαρκία με ένα λάθος

Αυτή ήταν η πρώτη selfie στην ιστορία της ανθρωπότητας

Σου λείπουν οι μέρες τις καραντίνας; Δεν είσαι ο μόνος!

Πότε έγινε η τελευταία λοβοτομή στον κόσμο; Τι γινόταν στην Ελλάδα;

Γιατί ο Νοέμβριος είναι ο μήνας του αίματος;

Δε θες να ξέρεις πόσα χρήματα θα είχες σήμερα αν είχες δώσει 1 ευρώ σε bitcoin στις 22 Μαΐου 2010

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αφού δεν ελέγχονται όλα τα τρόφιμα καθημερινά, πως ξέρουμε οτι αυτά που τρώμε είναι ασφαλή;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για τα πιο περίεργα και τρελά θέματα που δεν ήξερες ότι σε ενδιαφέρουν. Είμαι εδώ για να σου λύσω απορίες που δεν είχες ποτέ!