Η ιστορία της Henrietta Lacks είναι ένα από τα πιο εκπληκτικά κεφάλαια της σύγχρονης ιατρικής. Γεννημένη το 1920, η Henrietta αντιμετώπισε σκληρές δυσκολίες στη ζωή της. Μεγαλώνοντας μέσα στη φτώχεια και αναλαμβάνοντας ευθύνες από μικρή ηλικία, παρέμεινε άγνωστη στο ευρύ κοινό μέχρι τον πρόωρο θάνατό της από καρκίνο τραχήλου της μήτρας, στα 31 της χρόνια. Αυτό που δεν γνώριζε ούτε εκείνη ούτε η οικογένειά της ήταν πως τα κύτταρα της θα συνέχιζαν να ζουν, επηρεάζοντας την ιατρική επιστήμη με τρόπους που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί.
Κατά τη θεραπεία της στο νοσοκομείο Johns Hopkins, οι γιατροί πήραν δείγματα από τα καρκινικά κύτταρά της χωρίς τη συναίνεσή της. Αυτά τα κύτταρα, γνωστά πλέον ως HeLa, είχαν την ιδιότητα να διαιρούνται απεριόριστα, καθιστώντας τα αθάνατα σε εργαστηριακές συνθήκες. Αυτή η μοναδική ιδιότητα τα έκανε ανεκτίμητα για την ιατρική έρευνα, συμβάλλοντας σε εμβληματικά επιτεύγματα, όπως το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας, οι θεραπείες για τον καρκίνο, και η ανάπτυξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Παρόλα αυτά, η ιστορία της Henrietta συνοδεύεται από σοβαρά ηθικά ερωτήματα. Η οικογένειά της δεν ενημερώθηκε για τη χρήση των κυττάρων της για δεκαετίες, ενώ άλλοι αποκόμισαν τεράστια κέρδη από αυτά. Η υπόθεση αυτή ανέδειξε σημαντικά ζητήματα σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενών, τη συναίνεση και τις ανισότητες στην ιατρική. Η αθάνατη κληρονομιά της Henrietta Lacks συνεχίζει να εμπνέει, αλλά και να μας υπενθυμίζει την ανάγκη για δικαιοσύνη και διαφάνεια στην επιστήμη.
Και αν ένας αστεροειδής συγκρουόταν με τη Γη αύριο; Πόσο έτοιμοι είμαστε; Τι μας περιμένει;
Λιγούρα alert : δείτε πώς φτιάχνονται εκατομμύρια Kit Kat καθημερινά (video)
Πώς θα μιλήσουμε σε εξωγήινους; Τα μυστικά της διαγαλαξιακής επικοινωνίας
Ο απόλυτος τρόπος να αφαιρέσετε ετικέτες από γυάλινα βάζα (video)