Μπορεί να αποκτήσεις ξαφνικά αλλεργία στα θαλασσινά; Τι γίνεται αν φας γαρίδα και έχεις αλλεργία χωρίς να το ξέρεις;
Οι αλλεργίες στα θαλασσινά μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά, ακόμα και σε άτομα που δεν είχαν ποτέ πρόβλημα.
Οι αλλεργίες δεν είναι κάτι που εμφανίζεται μόνο στην παιδική ηλικία. Πολλοί άνθρωποι που τρώνε θαλασσινά χωρίς πρόβλημα για χρόνια ξαφνικά εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις σε τροφές όπως γαρίδες, καβούρια ή μύδια. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και αν δεν είχες ποτέ αλλεργίες πριν.
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για αυτή την απροσδόκητη αλλαγή. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργία στα θαλασσινά αργότερα στη ζωή τους, αλλά πιθανοί παράγοντες περιλαμβάνουν γενετική προδιάθεση, αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Σε κάποιες περιπτώσεις, μια ιογενής λοίμωξη ή μια αλλαγή στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει το σώμα να αρχίσει να αναγνωρίζει την πρωτεΐνη των θαλασσινών ως απειλή.
Τι γίνεται όμως αν φας γαρίδα και έχεις αλλεργία χωρίς να το ξέρεις; Οι αντιδράσεις μπορεί να ποικίλουν από ήπιες έως απειλητικές για τη ζωή. Τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα στο στόμα, πρήξιμο στα χείλη και εξανθήματα, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί αναφυλαξία, μια επικίνδυνη κατάσταση που προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, πτώση της αρτηριακής πίεσης και απώλεια συνείδησης.
Αν νιώσεις κάποιο από αυτά τα συμπτώματα μετά την κατανάλωση θαλασσινών, θα πρέπει να αναζητήσεις άμεσα ιατρική βοήθεια. Εάν η αντίδραση είναι έντονη, η χρήση επινεφρίνης (αδρεναλίνης) μέσω ενέσιμου στυλό (EpiPen) μπορεί να σώσει τη ζωή.
Η διάγνωση μιας αλλεργίας στα θαλασσινά γίνεται συνήθως με δερματικά τεστ ή αιματολογικές εξετάσεις για την ανίχνευση αντισωμάτων που σχετίζονται με αλλεργικές αντιδράσεις. Αν κάποιος έχει αναπτύξει αλλεργία, η μόνη ασφαλής λύση είναι η πλήρης αποφυγή των θαλασσινών, καθώς ακόμη και μια μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αντίδραση.
Το παράδοξο είναι ότι οι αλλεργίες στα θαλασσινά είναι συχνά μόνιμες. Σε αντίθεση με άλλες τροφικές αλλεργίες που μπορεί να υποχωρήσουν με την ηλικία, η αλλεργία στα οστρακοειδή συνήθως διαρκεί μια ζωή.
Έτσι, αν κάποιος δεν είχε ποτέ αλλεργία στα θαλασσινά αλλά ξαφνικά εμφανίσει συμπτώματα, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοηθεί, καθώς μπορεί να εξελιχθεί απρόβλεπτα και να γίνει επικίνδυνο.