Γιατί δεν πρέπει να ανάβεις πολλά φώτα το βράδυ, πέρα απο την οικονομία
Η υπερβολική έκθεση σε φως το βράδυ προκαλεί προβλήματα υγείας και διαταράσσει την ισορροπία σου.Το φως το βράδυ φαίνεται αθώο, αλλά κρύβει περισσότερες συνέπειες από αυτές που φανταζόμαστε. Πέρα από τη φανερή εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνουμε με τη μείωση της χρήσης φωτισμού, η υπερβολική έκθεση σε φως κατά τη νύχτα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία μας και την ποιότητα ζωής μας. Ο τεχνητός φωτισμός αλλάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος και το σώμα αντιλαμβάνονται τη νύχτα, δημιουργώντας προβλήματα που δεν είναι εύκολα αντιληπτά με την πρώτη ματιά.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το σώμα παράγει μελατονίνη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τον καλό ύπνο και τη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού. Η έκθεση σε έντονο φως το βράδυ αναστέλλει την παραγωγή της, με αποτέλεσμα αϋπνίες, διαταραχές ύπνου και αυξημένο άγχος. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι η παρατεταμένη χρήση φωτός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το καρδιαγγειακό σύστημα, προκαλώντας διακυμάνσεις στην πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις μπλε ακτινοβολίες που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες επηρεάζουν ακόμα περισσότερο τη συγκέντρωση και την ποιότητα του ύπνου. Το μπλε φως “ξεγελά” τον εγκέφαλο να πιστεύει ότι είναι ημέρα, διαταράσσοντας την ισορροπία του οργανισμού και αυξάνοντας τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία και οι μεταβολικές διαταραχές.
Επιπλέον, ο πολύς φωτισμός τη νύχτα μπορεί να διαταράξει και τη φυσική ροή της ζωής γύρω μας. Η τεχνητή φωτορύπανση έχει αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον, επηρεάζοντας τη συμπεριφορά των ζώων και τα οικοσυστήματα. Πολλά νυκτόβια ζώα βασίζονται στο σκοτάδι για την επιβίωσή τους, και η υπερβολική φωτεινότητα αλλάζει δραματικά τον τρόπο που ζουν και δρουν.
Η λύση; Επιλέξτε πιο “ζεστά” και χαμηλής έντασης φώτα, περιορίστε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο και αφήστε το σώμα σας να βιώσει τη φυσική εναλλαγή του φωτός και του σκότους. Το σκοτάδι δεν είναι απλά μια στιγμή ξεκούρασης, αλλά μια φυσική ανάγκη για τον οργανισμό μας.