Πέθανε επειδή έφαγε μακαρόνια που είχε αφήσει έξω από το ψυγείο
Έφαγε μακαρόνια που είχαν μείνει εκτός ψυγείου για μέρες, πιστεύοντας πως θα ήταν ασφαλή.
Το 2008, ένας 20χρονος φοιτητής από το Βέλγιο έφαγε ένα πιάτο μακαρόνια που είχαν μείνει εκτός ψυγείου για πέντε ημέρες. Τα είχε μαγειρέψει νωρίτερα και τα είχε αφήσει στον πάγκο της κουζίνας, υποθέτοντας πως θα ήταν ασφαλή να καταναλωθούν. Χωρίς να τα ελέγξει ή να τα μυρίσει προσεκτικά, τα ζέστανε στον φούρνο μικροκυμάτων και τα έφαγε πριν φύγει για προπόνηση. Λίγο αργότερα, ένιωσε δυνατούς πόνους στην κοιλιά, ναυτία και ζάλη. Θεώρησε πως επρόκειτο για μια απλή τροφική δηλητηρίαση και αποφάσισε να ξεκουραστεί. Την επόμενη μέρα, οι γονείς του τον βρήκαν νεκρό στο κρεβάτι του.
Η αιτία θανάτου ήταν ηπατική ανεπάρκεια, που προκλήθηκε από το βακτήριο Bacillus cereus. Αυτό το βακτήριο αναπτύσσεται σε τρόφιμα που έχουν μείνει εκτός ψυγείου για πολλές ώρες και παράγει ισχυρές τοξίνες. Σε αντίθεση με πολλά άλλα βακτήρια, αυτές οι τοξίνες δεν καταστρέφονται με το ξαναζέσταμα του φαγητού. Τα μικρόβια μπορεί να πεθάνουν στη θερμότητα, αλλά οι τοξίνες που έχουν ήδη παραχθεί παραμένουν, καθιστώντας το φαγητό επικίνδυνο.
Το περιστατικό αυτό είναι μια σοκαριστική υπενθύμιση του πόσο σημαντικό είναι να αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα. Τα μαγειρεμένα γεύματα δεν πρέπει να μένουν σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες. Αν η θερμοκρασία είναι υψηλή, το φαγητό πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο ακόμα πιο γρήγορα. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως αν κάτι μυρίζει και δείχνει φυσιολογικό, είναι ασφαλές να φαγωθεί. Όμως, πολλά βακτήρια και οι τοξίνες τους δεν αφήνουν κανένα εμφανές σημάδι, κάνοντάς τα ακόμα πιο επικίνδυνα.
Η ασφαλής αποθήκευση των τροφίμων δεν είναι απλώς μια καλή συνήθεια αλλά ζήτημα ζωής και θανάτου. Το να ξαναζεστάνεις κάτι που έχει μείνει για ώρες ή ημέρες εκτός ψυγείου δεν το κάνει απαραίτητα ασφαλές. Όταν υπάρχει αμφιβολία, η καλύτερη επιλογή είναι να το πετάξεις.