Έχεις ποτέ αναρωτηθεί αν το μάτι σου μπορεί να αποκαλύψει τι ακριβώς συμβαίνει στο μυαλό σου ενώ κοιμάσαι; Νέα επιστημονική μελέτη δείχνει ότι η απάντηση είναι ναι! Όπως αποκαλύπτει μια πρόσφατη έρευνα, η διάταση ή η συστολή της κόρης του ματιού κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να αποκαλύψει αν ο εγκέφαλος ανακαλεί νέες ή παλαιότερες αναμνήσεις, προσφέροντας έτσι σημαντικές ενδείξεις για το τι πραγματικά συμβαίνει στο μυαλό μας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, οι επιστήμονες ανέλυσαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου ποντικιών κατά τη διάρκεια του ύπνου και κατέγραψαν την αλλαγή στην κόρη του ματιού τους. Όπως διαπίστωσαν, όταν η κόρη του ματιού συστέλλεται, αυτό δείχνει ότι ο εγκέφαλος επαναλαμβάνει και εδραιώνει νέες μνήμες, ενώ όταν διαστέλλεται, ανακαλούνται παλαιότερες αναμνήσεις.
Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να εξηγήσει πως ο εγκέφαλος “ξεχωρίζει” νέες γνώσεις από παλιές, αποφεύγοντας έτσι το φαινόμενο της καταστροφικής λήθης, όπου η νέα μάθηση καταστρέφει ή αντικαθιστά την παλιά. Η διαδικασία αυτή συμβαίνει κατά τη διάρκεια των μη-REM φάσεων του ύπνου, μια φάση που είναι κρίσιμη για την εδραίωση της μνήμης και την αναγνώριση των νέων δεδομένων.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια πρωτοποριακή τεχνολογία για να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου των ποντικιών και τις κινήσεις των ματιών τους, ελπίζοντας να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι αλλαγές στην κόρη σχετίζονται με την εδραίωση των αναμνήσεων. Όταν τα ποντίκια έμαθαν νέα καθήκοντα, όπως να βρουν το νερό ή τις λιχουδιές σε έναν λαβύρινθο, οι αλλαγές στην κόρη τους επέτρεψαν στους επιστήμονες να εντοπίσουν τη διαδικασία της μνήμης σε πραγματικό χρόνο.
Η ανακάλυψη αυτή όχι μόνο προσφέρει νέα δεδομένα για την κατανόηση της λειτουργίας του ανθρώπινου ύπνου, αλλά ανοίγει επίσης το δρόμο για μελλοντικές μελέτες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τεχνικές για τη βελτίωση της μνήμης στους ανθρώπους ή ακόμα και στην τεχνητή νοημοσύνη.