EXTRATIME

Η πολιτεία της Αμερικής που έχει λιγότερο πληθυσμό από τη Θεσσαλονίκη

Το Ουαϊόμινγκ έχει λιγότερους κατοίκους από το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, αν και είναι μεγαλύτερο από την Ελλάδα σε έκταση.
Η πολιτεία της Αμερικής που έχει λιγότερο πληθυσμό από τη Θεσσαλονίκη

Το Ουαϊόμινγκ δεν είναι απλώς η λιγότερο κατοικημένη πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι ένα γεωγραφικό παράδοξο, ένας τεράστιος χώρος με ελάχιστους ανθρώπους. Σε έκταση, είναι μεγαλύτερο από την Ελλάδα. Σε πληθυσμό, δεν ξεπερνά το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Αν σε κάποιον έλεγες πως μια ελληνική πόλη ξεπερνά σε πληθυσμό μια ολόκληρη αμερικανική πολιτεία, δύσκολα θα το πίστευε. Κι όμως, το Ουαϊόμινγκ είναι η ζωντανή απόδειξη πως στην Αμερική δεν είναι όλα τεράστια και γεμάτα φώτα.

Η ιστορία του Ουαϊόμινγκ εξηγεί πολλά. Πριν γίνει πολιτεία το 1890, ήταν ένας αχανής τόπος που οι Ευρωπαίοι άποικοι απέφευγαν. Ήταν ο «κακός τόπος» για πολλούς ιθαγενείς πληθυσμούς, γεμάτος ορεινά περάσματα, ανεμοδαρμένες πεδιάδες και σκληρούς χειμώνες. Όταν τελικά χαράχτηκαν οι πρώτοι σιδηρόδρομοι, η πολιτεία απέκτησε στρατηγική σημασία, αλλά ποτέ δεν προσέλκυσε μαζικά κύματα μεταναστών όπως η Καλιφόρνια ή η Νέα Υόρκη. Οι περισσότεροι προτιμούσαν να περάσουν από το Ουαϊόμινγκ, όχι να μείνουν.

Η γεωγραφία του παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο. Βρίσκεται μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα, δεν έχει μεγάλη πρόσβαση σε θάλασσα και δεν προσφέρει τη δυναμική οικονομίας που έχουν άλλες πολιτείες. Αν και είναι πλούσιο σε φυσικούς πόρους – κάρβουνο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο – οι βιομηχανίες αυτές είναι εξειδικευμένες και απαιτούν περιορισμένο εργατικό δυναμικό. Δεν δημιουργούν πόλεις. Δημιουργούν μικρές κοινότητες με εργάτες, και μετά… σιωπή.

Το ίδιο το κράτος προσπάθησε να αναδείξει την πολιτεία του Ουαϊόμινγκ μέσα από τα εθνικά πάρκα. Το Γέλοουστοουν είναι το πιο παλιό και διάσημο εθνικό πάρκο των ΗΠΑ και προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες, αλλά οι περισσότεροι έρχονται και φεύγουν. Δεν μένουν. Η ζωή εδώ δεν είναι εύκολη, ειδικά τον χειμώνα. Οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από τους -30°C, και τα πάντα παγώνουν – κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Υπάρχει όμως και μια άλλη, λιγότερο γνωστή πτυχή. Το Ουαϊόμινγκ ήταν η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που έδωσε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, ήδη από το 1869, πολύ πριν αυτό γίνει εθνικός νόμος. Ονομάστηκε μάλιστα και “Equality State”, η πολιτεία της ισότητας. Κι όμως, παρά την πρωτοπορία του στον αγώνα για δικαιώματα, δεν κατάφερε ποτέ να προσελκύσει πληθυσμό. Είναι σαν ένας τόπος φτιαγμένος για να πρωτοπορεί ήσυχα, στο περιθώριο.

Όποιος επισκέπτεται σήμερα το Ουαϊόμινγκ νιώθει πως μπαίνει σε ένα άλλο είδος Αμερικής, εκεί όπου δεν υπάρχουν ουρανοξύστες ούτε τεχνολογικά κέντρα, μόνο βουνοκορφές, πεδιάδες και ένας απέραντος ουρανός. Κι αν η Θεσσαλονίκη έχει ζωντάνια, θόρυβο και ρυθμό, το Ουαϊόμινγκ έχει χώρο, χρόνο και σιωπή. Ίσως γι’ αυτό παραμένει ακόμα τόσο άδειο. Ίσως απλώς… έτσι του ταιριάζει.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ατζέντα: Εορτολόγιο Κυριακή 30 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Κυριακή 30 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Κυριακή 30 Μαρτίου η εκκλησία μας τιμά, μεταξύ άλλων, τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη συγγραφέα της Κλίμακος.

Ατζέντα
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Κυριακή 30 Μαρτίου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Κυριακή 30 Μαρτίου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για την Κυριακή 30 Μαρτίου!

Μεταδόσεις
Μεταδόσεις: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Το κανάλι που θα μεταδώσει το ντέρμπι – Ποιος περιγράφει

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Το κανάλι που θα μεταδώσει το ντέρμπι – Ποιος περιγράφει

Από που θα παρακολουθήσετέ το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό για την 1η αγωνιστική των πλέι οφ.

Μεταδόσεις
Media: Πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων για την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025

Πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων για την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025

Δείτε αναλυτικά τι αναφέρουν τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων για την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025.

Media
Πολιτική: Ο Ντόναλντ Τραμπ ψάχνει μέρος για να κάνει ουρανοξύστη και στην Ελλάδα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ψάχνει μέρος για να κάνει ουρανοξύστη και στην Ελλάδα

τους επόμενους μήνες αναμένεται να επισκεφθεί, την Ελλάδα άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του Αμερικανού προέδρου με εμπλοκή στον Οργανισμό Τραμπ.

Πολιτική
Κοινωνία: Αλλαγή Ώρας: Αυτή την Κυριακή γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά!

Αλλαγή Ώρας: Αυτή την Κυριακή γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά!

Για ακόμα μία χρονιά έρχεται η αλλαγή ώρας!

Κοινωνία
ExtraTime: Το μυστήριο του Cicada 3301, ο περίπλοκος γρίφος του internet που στρατολογεί τους πιο ευφυείς ανθρώπους

Το μυστήριο του Cicada 3301, ο περίπλοκος γρίφος του internet που στρατολογεί τους πιο ευφυείς ανθρώπους

Ένα μυστηριώδες μήνυμα, ένας παγκόσμιος γρίφος, και μια οργάνωση χωρίς πρόσωπο.

ExtraTime
ExtraTime: Ένας ωραίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού έχει σήμερα γενέθλια

Ένας ωραίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού έχει σήμερα γενέθλια

Για 15 χρόνια ήταν το μπουζούκι της Μοσχολιού - Πλούσια συμβολή στην ελληνική δισκογραφία καθώς και στη διδασκαλία

ExtraTime
ExtraTime: Σήμερα γιορτάζει μια…. αγαπημένη!

Σήμερα γιορτάζει μια…. αγαπημένη!

Απολαμβάνουμε και αφιερώνουμε ένα ξεχωριστό τραγούδι!

ExtraTime
Ατζέντα: Εορτολόγιο Παρασκευή 29 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Παρασκευή 29 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Σάββατο 29 Μαρτίου η εκκλησία μας τιμά, μεταξύ άλλων, τη μνήμη του Αγίου Μάρκου επισκόπου Αρεθουσίων.

Ατζέντα
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για το Σάββατο 29 Μαρτίου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για το Σάββατο 29 Μαρτίου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για το Σάββατο 29 Μαρτίου!

Μεταδόσεις
Ελευθέριος Ανδρώνης: Η woke δικτατορία επελαύνει σε ΕΕ-Βρετανία: Δημοτικό σχολείο στο Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε τη γιορτή του Πάσχα λόγω «συμπεριληπτικότητας»

Η woke δικτατορία επελαύνει σε ΕΕ-Βρετανία: Δημοτικό σχολείο στο Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε τη γιορτή του Πάσχα λόγω «συμπεριληπτικότητας»

Ο διωγμός του Χριστιανισμού συνεχίζεται - Σταμάτησαν τους καθιερωμένους εορτασμούς του Πάσχα για να μην ενοχλούνται οι μουσουλμάνοι μετανάστες!

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Τραγικά καθυστερημένη και «χλιαρή» η θέση που πήρε ο Μητσοτάκης για τις σφαγές Χριστιανών στη Συρία

Τραγικά καθυστερημένη και «χλιαρή» η θέση που πήρε ο Μητσοτάκης για τις σφαγές Χριστιανών στη Συρία

Μετά από εβδομάδες θηριωδιών εναντίον Χριστιανών στη Συρία, ο Κ.Μητσοτάκης αποφάσισε να ψελλίσει μια υποτυπώδη αντίδραση

Κοινωνία
ExtraTime: Ο άνθρωπος που εξαφανίστηκε στον αέρα μπροστά σε μάρτυρες

Ο άνθρωπος που εξαφανίστηκε στον αέρα μπροστά σε μάρτυρες

Το 1880 στο Τενεσί, ο Ντέιβιντ Λανγκ εξαφανίστηκε κυριολεκτικά στον αέρα, μπροστά σε πέντε μάρτυρες.

ExtraTime
Κοινωνία: Χρήστος Τριαντόπουλος – Τέμπη: Με ένα υπόμνημα ντροπής «δραπέτευσε» από την Προανακριτική

Χρήστος Τριαντόπουλος – Τέμπη: Με ένα υπόμνημα ντροπής «δραπέτευσε» από την Προανακριτική

Με αντισυνταγματικές πρακτικές συνεχίζεται η συγκάλυψη - Η κυβέρνηση φοβήθηκε τις καταθέσεις μαρτύρων και τα στοιχεία που θα έβγαιναν στην Προανακριτική Επιτροπή

Κοινωνία
ExtraTime: Η χειρότερη ταινία όλων των εποχών που έχει φανατικό κοινό

Η χειρότερη ταινία όλων των εποχών που έχει φανατικό κοινό

Το “The Room” του Τόμι Γουαζό απέτυχε σε κάθε επίπεδο, αλλά κατάφερε να γίνει μια από τις πιο αγαπημένες cult ταινίες όλων των εποχών

ExtraTime
ExtraTime: Γιατί οι Σκανδιναβοί δεν κορνάρουν ποτέ σε αντίθεση με εμάς που αν δεν κορνάρουμε κάτι δεν πάει καλά

Γιατί οι Σκανδιναβοί δεν κορνάρουν ποτέ σε αντίθεση με εμάς που αν δεν κορνάρουμε κάτι δεν πάει καλά

Στους δρόμους της Σκανδιναβίας, η κόρνα σπανίως ακούγεται.

ExtraTime
ExtraTime: Υπάρχουν άνθρωποι με μπερδεμένες αισθήσεις που αντιλαμβάνονται τις νότες ως χρώματα και τις λέξεις ως γεύσεις

Υπάρχουν άνθρωποι με μπερδεμένες αισθήσεις που αντιλαμβάνονται τις νότες ως χρώματα και τις λέξεις ως γεύσεις

Όταν οι νότες γίνονται χρώματα και οι λέξεις αποκτούν γεύση, ο κόσμος αποκαλύπτεται αλλιώς.

ExtraTime