EXTRATIME

Ήξερες τι σημαίνει η λέξη ρουτίνα;

Η λέξη "ρουτίνα" προέρχεται από το γαλλικό «routine» και συνδέεται με την ανάγκη για τάξη και επανάληψη στην καθημερινότητα.
Ήξερες τι σημαίνει η λέξη ρουτίνα;

Η λέξη “ρουτίνα” είναι καθημερινή και παγιωμένη στον λόγο μας, αλλά ίσως λίγοι γνωρίζουν την αληθινή της προέλευση και την ιστορία της. Αν ανατρέξουμε στις ρίζες της λέξης, θα δούμε πως προέρχεται από το γαλλικό «routine», που αρχικά σήμαινε την επαναλαμβανόμενη πορεία ή διαδικασία, και συνδέθηκε με τη σταθερότητα και την τακτικότητα στην καθημερινότητα. Στη συνέχεια, η λέξη πέρασε και σε άλλες γλώσσες, κυρίως στην αγγλική και την ελληνική, όπου πήρε την έννοια της τακτικής, επαναλαμβανόμενης διαδικασίας που καθορίζει την καθημερινότητα ενός ατόμου ή μιας κοινωνικής ομάδας.

Η σημασία της ρουτίνας υπήρξε πάντα συνδεδεμένη με την ανάγκη για τάξη και οργάνωση. Από τις πρώτες κοινωνίες, οι άνθρωποι δημιουργούσαν και τηρούσαν καθημερινές συνήθειες για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ζωής. Στην αρχαία Ελλάδα, για παράδειγμα, η ρουτίνα ήταν απαραίτητη για τη διαχείριση του αγροτικού έργου και της καλλιέργειας. Οι αγρότες είχαν τη συνήθεια να ξυπνούν το πρωί, να φροντίζουν τα ζώα τους και να καλλιεργούν τα χωράφια τους με συγκεκριμένες ώρες και διαδικασίες, προκειμένου να επιβιώσουν και να ευημερήσουν.

Με την πάροδο των αιώνων, η έννοια της ρουτίνας απέκτησε διαφορετικές διαστάσεις, καθώς η κοινωνία εξελισσόταν. Στην βιομηχανική επανάσταση, η ρουτίνα συνδέθηκε με την εργασία στις βιομηχανίες, όπου οι άνθρωποι ακολουθούσαν αυστηρά ωράρια και επαναλαμβανόμενες κινήσεις για να παράγουν αγαθά. Η ρουτίνα έγινε σύμβολο της πειθαρχίας και της απόδοσης, αλλά για πολλούς, αυτή η επαναλαμβανόμενη διαδικασία μπορεί να έφερε πλήξη και μια αίσθηση εγκλωβισμού.

Η σύγχρονη εποχή, γεμάτη τεχνολογικές εξελίξεις και πολιτισμικές αλλαγές, δεν έχει ξεφύγει από την ανάγκη για ρουτίνα. Αντίθετα, οι καθημερινές συνήθειες παραμένουν το θεμέλιο για την οργάνωση της ζωής μας. Σήμερα, η ρουτίνα δεν αφορά μόνο την εργασία, αλλά και τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, την οικογενειακή ζωή και την προσωπική φροντίδα. Είτε πρόκειται για την πρωινή ρουτίνα του να ξυπνάς και να πίνεις καφέ, είτε για τη νυχτερινή σου συνήθεια να διαβάζεις λίγο πριν κοιμηθείς, η ρουτίνα προσφέρει μια αίσθηση σταθερότητας και κατεύθυνσης.

Ωστόσο, στην εποχή της συνεχούς πληροφόρησης και της ταχύτητας, πολλοί αναρωτιούνται αν η ρουτίνα είναι πάντα ευεργετική. Από τη μία πλευρά, η ρουτίνα μπορεί να προσφέρει ασφάλεια και να βελτιώσει την αποδοτικότητα. Από την άλλη, όμως, μπορεί να γίνει φυλακή για τον άνθρωπο, περιορίζοντας τη δημιουργικότητα και την ελευθερία του. Η ανάγκη για ισορροπία μεταξύ ρουτίνας και ελευθερίας είναι κάτι που έχει απασχολήσει φιλοσόφους και ψυχολόγους.

Στην πραγματικότητα, η ρουτίνα δεν είναι απλώς μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία, αλλά είναι ένα μέσο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να βρουν ισορροπία και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής. Είτε τη θεωρούμε αναγκαία για την καθημερινότητα, είτε τη βλέπουμε ως κάτι περιοριστικό, η ρουτίνα συνεχίζει να είναι ένα θεμελιώδες κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας και του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε το χρόνο και την ύπαρξή μας.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Πόσα gigabyte χωράει ο ανθρώπινος εγκέφαλος;

Πόσα gigabyte χωράει ο ανθρώπινος εγκέφαλος;

Ο εγκέφαλος έχει χωρητικότητα που αγγίζει τα 2.5 petabytes, κάτι που μεταφράζεται σε πάνω από 300 χρόνια συνεχούς αναπαραγωγής βίντεο.

ExtraTime
ExtraTime: Αν πίνεις εμφιαλωμένο νερό χρειάζεσαι περίπου 300 ευρώ το χρόνο. Πόσο κοστίζει η ίδια ποσότητα αν το πίνεις από τη βρύση;

Αν πίνεις εμφιαλωμένο νερό χρειάζεσαι περίπου 300 ευρώ το χρόνο. Πόσο κοστίζει η ίδια ποσότητα αν το πίνεις από τη βρύση;

Η καθημερινή κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού μπορεί να φτάσει τα 300 ευρώ ετησίως, ενώ η ίδια ποσότητα από τη βρύση κοστίζει πολύ λιγότερα

ExtraTime
ExtraTime: Το άγνωστο ταλέντο του Ντόναλντ Τραμπ

Το άγνωστο ταλέντο του Ντόναλντ Τραμπ

Πριν τις επιχειρήσεις και την TV, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένα παιδί που λάτρευε τη σκηνή, παίζοντας σε θεατρικά με πάθος που λίγοι θυμούνται σήμερα.

ExtraTime
ExtraTime: Γιατί οι γάτες ζουν πλέον διπλάσια από ό,τι πριν 40 χρόνια – αλλά εμείς όχι;

Γιατί οι γάτες ζουν πλέον διπλάσια από ό,τι πριν 40 χρόνια – αλλά εμείς όχι;

Οι γάτες ζούσαν 7 χρόνια, τώρα ζουν 15 ή και 20. Αν μπορούσαμε να το πετύχουμε γι’ αυτές, γιατί όχι και για εμάς;

ExtraTime
ExtraTime: Αν όλοι οι Έλληνες είχαν Smart, θα λυνόταν το χάος του parking ή θα γινόταν χειρότερο;

Αν όλοι οι Έλληνες είχαν Smart, θα λυνόταν το χάος του parking ή θα γινόταν χειρότερο;

Αν όλοι οδηγούσαν Smart, θα λύναμε το πρόβλημα του parking ή απλώς θα γεμίζαμε κάθε σπιθαμή του δρόμου με μικροσκοπικά αυτοκίνητα;

ExtraTime
ExtraTime: 18 Μαρτίου: Ο Neil Young σημείωνε το ένα και μοναδικό Νο1 τραγούδι του

18 Μαρτίου: Ο Neil Young σημείωνε το ένα και μοναδικό Νο1 τραγούδι του

Είναι διάσημος σε όλο τον κόσμο αλλά η πρωτιά στα singles στις ΗΠΑ είναι ζόρικη υπόθεση.

ExtraTime
ExtraTime: Παίρνουν οι δισεκατομμυριούχοι δάνεια;

Παίρνουν οι δισεκατομμυριούχοι δάνεια;

Οι δισεκατομμυριούχοι δανείζονται όχι από ανάγκη, αλλά από πονηριά. Με μετοχές σαν εγγύηση και επιτόκια-δωράκια, ζουν σε έναν κόσμο όπου τα χρήματα πολλαπλασιάζονται χωρίς να χάνονται.

ExtraTime
ExtraTime: Οι σπηλιές της Καλογρέζας και ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα της ελληνικής ιστορίας

Οι σπηλιές της Καλογρέζας και ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα της ελληνικής ιστορίας

Στη δεκαετία του 1930, η Καλογρέζα έγινε το σκηνικό ενός από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα στην Ελλάδα, με πρωταγωνιστή τον Δαμιανό Μαυρομάτη, γνωστό ως "Δράκο της Καλογρέζας".

ExtraTime
ExtraTime: Η άποψη του Ελύτη για την Ελλάδα και την Ευρώπη που… δεν τηρήσαμε

Η άποψη του Ελύτη για την Ελλάδα και την Ευρώπη που… δεν τηρήσαμε

Μακάρι να είχαμε ακούσει τις «προφητείες» του ποιητή.

ExtraTime
ExtraTime: Ποιες είναι οι 4 ταινίες όπου παίζουν μαζί ο Ορέστης Μακρής και η Γεωργία Βασιλειάδου

Ποιες είναι οι 4 ταινίες όπου παίζουν μαζί ο Ορέστης Μακρής και η Γεωργία Βασιλειάδου

Τέσσερις ταινίες ένωσαν τον Ορέστη Μακρή και τη Γεωργία Βασιλειάδου στον ελληνικό κινηματογράφο, χαρίζοντας στο κοινό αξεπέραστες κωμικές σκηνές.

ExtraTime
ExtraTime: Η Ελληνική ταινία που γυρίστηκε το βράδυ για οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα

Η Ελληνική ταινία που γυρίστηκε το βράδυ για οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα

Μια από τις πιο ιδιαίτερες ελληνικές ταινίες του 1944, τα "Χειροκροτήματα", γυρίστηκε εξ ολοκλήρου τη νύχτα για οικονομία στο ρεύμα

ExtraTime
Κοινωνία: Απόστολος Μόσιος: «Κρύψου»

Απόστολος Μόσιος: «Κρύψου»

Digital single & music video από το Ogdoo Music Group

Κοινωνία
Ατζέντα: Εορτολόγιο Τρίτη 18 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Τρίτη 18 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Τρίτη 18 Μαρτίου, η εκκλησία τιμά μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Κύριλλου, Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων.

Ατζέντα
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τρίτη 18 Μαρτίου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τρίτη 18 Μαρτίου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τρίτη 18 Μαρτίου!

Μεταδόσεις
ExtraTime: Διπλωμάτες σε διάφορες περιοχές του κόσμου αρρωσταίνουν ανεξήγητα και αυτό λέγεται πλέον Σύνδρομο της Αβάνας

Διπλωμάτες σε διάφορες περιοχές του κόσμου αρρωσταίνουν ανεξήγητα και αυτό λέγεται πλέον Σύνδρομο της Αβάνας

Από την Αβάνα μέχρι το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον, διπλωμάτες βιώνουν ανεξήγητες κρίσεις υγείας.

ExtraTime
ExtraTime: Κοσμική ακτινοβολία άλλαξε τα αποτελέσματα των εκλογών;

Κοσμική ακτινοβολία άλλαξε τα αποτελέσματα των εκλογών;

Το Βέλγιο το 2003 αντιμετώπισε ένα εκλογικό μυστήριο: ένας υποψήφιος έλαβε 4.096 ψήφους χωρίς λόγο

ExtraTime
ExtraTime: Τι διαφορά έχουν τα Άνγκους από τα παλιά μοσχάρια που τρώγαμε στο χωριό μας; Τι είναι το Black, το Red, το White και το Brindle Angus

Τι διαφορά έχουν τα Άνγκους από τα παλιά μοσχάρια που τρώγαμε στο χωριό μας; Τι είναι το Black, το Red, το White και το Brindle Angus

Το μοσχάρι Άνγκους φημίζεται για το μαρμάρωμα και την τρυφερότητα του κρέατός του, σε αντίθεση με τα πιο σκληρά ντόπια μοσχάρια του παρελθόντος.

ExtraTime
ExtraTime: Έκλεισε το μαγαζί του, πήρε την οικογένειά του και ήρθαν στην Αθήνα. Κανείς δε μπορούσε να φανταστεί πού θα έφτανε η μία από τις τρεις του κόρες

Έκλεισε το μαγαζί του, πήρε την οικογένειά του και ήρθαν στην Αθήνα. Κανείς δε μπορούσε να φανταστεί πού θα έφτανε η μία από τις τρεις του κόρες

Η Άννα Βίσση γεννήθηκε στην Κύπρο και μετακόμισε στην Αθήνα για να κυνηγήσει το όνειρό της.

ExtraTime