ΚΟΙΝΩΝΙΑ

1000 νέες κάμερες παρακολούθησης των δρόμων στην Αττική – Θα τις έχει ιδιωτικός φορέας!

Γεμίζει κάμερες η Αττική για την παρακολούθηση των δρόμων της!
1000 νέες κάμερες παρακολούθησης των δρόμων στην Αττική – Θα τις έχει ιδιωτικός φορέας!

Σε πολλές αλλαγές προχωράει η κυβέρνηση στην Αττική, όσον αφορά τους δρόμους και το δίκτυο οδικής κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι δρόμοι για γεμίσουν με ένα νέο σύστημα οδικής ασφάλειας, το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση χιλιάδων καμερών.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, τη διαχείριση και λειτουργία τους μπορεί να έχει ιδιωτικός φορέας, ενώ μέσω του νέου αυτού συστήματος δεν θα ελέγχεται μόνο η τήρηση του ορίου ταχύτητας.

Φυσικά θα ελέγχονται και άλλες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως η μη χρήση κράνους και ζώνης ασφαλείας ή η χρήση κινητού κατά την οδήγηση.

Αλλαγές που είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, κάνοντας λόγο για «αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» και για «έλεγχο της παραβατικής συμπεριφοράς στον δρόμο».

Αττική: Όλα σε μία βάση!

Οι πυλώνες του σχεδίου είναι δύο:

Ο πρώτος είναι ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την ενιαία καταγραφή των κλήσεων στην Αττική, το οποίο θα μπορεί να δέχεται κλήσεις από διάφορες πηγές, όπως για παράδειγμα: α) από εγκατεστημένες κάμερες σε επιλεγμένα σημεία του οδικού δικτύου σύμφωνα με τον χάρτη ατυχημάτων, β) από ηλεκτρονικές συσκευές των αστυνομικών της Τροχαίας (tablets με άμεση διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα) και γ) από ηλεκτρονικές συσκευές και τα πληροφοριακά συστήματα της Δημοτικής Αστυνομίας.

Στόχος, η κεντρική διαχείριση των κλήσεων. Παράλληλα, σε συνεργασία με τη δράση που υλοποιεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μαζί με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το Μητρώο Εκκαθάρισης Οχημάτων, το νέο σύστημα θα μπορεί να ελέγχει αν το αυτοκίνητο κυκλοφορεί έχοντας όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις (ΚΤΕΟ, ενεργή ασφαλιστική κάλυψη, τέλη κυκλοφορίας, δήλωση ψηφιακής ακινησίας οχήματος), ενώ ο δεύτερος πυλώνας αλλάζει άρδην τον τρόπο επιβολής και είσπραξης των προστίμων.

Η νέα μέθοδος θα προβλέπει την ανάκτηση των στοιχείων του παραβάτη ώστε να γίνεται ψηφιακά η επίδοση του προστίμου με μια omnichannel προσέγγιση (sms, Viber, Θυρίδα Πολίτη στο Gov. gr). Θα μπορεί επιπλέον να γίνεται ψηφιακή αφαίρεση διπλώματος και η απόδοση των πόντων του Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ). Ως αποτέλεσμα θα είναι ο παραβάτης να μην μπορεί να «ξεφύγει», καθώς στον επόμενο έλεγχο θα φαίνεται η αφαίρεση του διπλώματος ψηφιακά.

Επίσης, το νέο σύστημα θα δίνει τη δυνατότητα άμεσης ηλεκτρονικής εξόφλησης με τη χρήση του ενιαίου συστήματος πληρωμής, ενώ αντιστοίχως θα μπορεί να γίνει και ηλεκτρονική ένσταση.

Η ΕΛ.ΑΣ. ως αρμόδια Αρχή είναι αυτή που θα υποδείξει το πού θα τοποθετηθούν οι κάμερες με βάση τα δεδομένα που διαθέτει για την επικινδυνότητα των σημείων. Αυτά τα σημεία σύμφωνα με πληροφορίες είναι περίπου 1.000 στην Αττική, όπου θα υπάρξει πλήρης κάλυψη για τροχαίες παραβάσεις και συνολικά για την προστασία οδηγών και πεζών.

Για να γίνει πλήρως αντιληπτή η τομή που θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σήμερα, με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων από τους δήμους, μπορεί να χρειαστούν 10 ή και περισσότερα χρόνια. Υπάρχει, παραδείγματος χάριν, καταγεγραμμένη περίπτωση δήμου που η κλήση έφτασε μετά… 12 έτη.

Τέλος, τα έσοδα προβλέπεται πως θα αποδίδονται στους ΟΤΑ για την αξιοποίησή τους σε έργα οδοποιίας. Σε κομβικά σημεία η διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου που θα περιλαμβάνει την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Και το ερώτημα είναι ποιος θα διαχειρίζεται όλο αυτό το νέο σύστημα. Η σκέψη είναι να υπάρξουν δύο νέοι φορείς. Ένας ιδιωτικός, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για την ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία του δικτύου των καμερών, καθώς και για την αποστολή φωτογραφιών στην ΕΛ.ΑΣ., και ένας δημόσιος ο οποίος θα έχει την ευθύνη της βεβαίωσης και της είσπραξης των προστίμων και την τελική εκκαθάριση. Με τον τρόπο αυτό εικάζεται πως θα αποσυμφορηθούν οι δήμοι από διοικητικό φόρτο και η διαδικασία επιβολής και είσπραξης των προστίμων θα είναι απλούστερη, ταχύτερη και με λιγότερη γραφειοκρατία, ενώ συγχρόνως θα απαλλαγούν οι δήμοι από τη διαδικασία των κατασχέσεων ποσών για την είσπραξη των οφειλομένων από τις κλήσεις.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «1000 νέες κάμερες παρακολούθησης των δρόμων στην Αττική – Θα τις έχει ιδιωτικός φορέας!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.