ΚΟΙΝΩΝΙΑ

28η Οκτωβρίου 1940. Η ιστορία ενός μικρού χωριού, το Κορακοβούνι. Τι έδωσε στον αγώνα;

Τι έδωσε στον πόλεμο το μικρό χωριό του Κορακοβουνίου στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα μνήμης

Κορακοβούνι, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος
Κορακοβούνι, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος
Συντάκτης: Μιχάλης Μπακάλης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Την 28η Οκτωβρίου ο Μεταξάς είπε Όχι. Η Ελλάδα πάνσωμη είπε Όχι. Ένα μικρό χωριό της Κυνουρίας, το Κορακοβούνι έδωσε αίμα και ανθρώπους στον αγώνα για την ανεξαρτησία και την περηφάνια του Έλληνα.

Έκαναν το αυτονόητο, αυτό που τους ζήτησαν κι αυτό που έπρεπε. Να δώσουν τη ζωή τους στον αγώνα εναντίον των Ιταλών. Όλη η Ελλάδα έγινε μια γροθιά. Σπάνιο μα και μεγαλειώδες στην ιστορία μας. Η ένωση σημαίνει και δάφνες, θαύματα και παγκόσμιο θαυμασμό. Ακόμα κι οι Ιάπωνες, εχθροί στον πόλεμο αυτό θαύμασαν την Ελλάδα.

Μια μικρή χώρα, με άνδρες από χωρια και πόλεις, έτοιμοι να πολεμήσουν υπέρ ελευθερίας. Απέναντι στεκόταν μια πολεμική μηχανή, με τεράστια αποθέματα στρατού και υλικού. Η Ιταλία του Μουσολίνι, μια χώρα που συνεχώς έβαλε εναντίον της φτωχής Ελλάδος. Η Ελλάδα, έτυχε να έχει πολιτικούς και στρατιωτικούς που έβλεπαν μπροστά. Η ετοιμασία ήταν πλήρης.

Πολλοί απλοί στρατιώτες, οικογενειάρχες κι όχι, πήγαν στο μέτωπο. Κάποιοι ήταν εκεί από την αρχή του πολέμου. Οι Αρτινοί, ήταν εκεί, οι Κρήτες, οι Νησιώτες, οι Ηπειρώτες, οι Μακεδόνες, οι Έλληνες, όλοι ένα έθνος ήταν στα βουνά της Ηπείρου. Όλοι έτοιμοι, έφυγαν με το χαμόγελο στα χείλη.

Το Κορακοβούνι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Σε ένα μικρό χωριό της Αρκαδίας, στο Κορακοβούνι Κυνουρίας, αρκετοί από τα νιάτα του χωριού ήταν στο μέτωπο. Πολέμησαν υπέρ εστιών και πατρίδος κι έδωσαν τη ζωή τους.

Τα γράμματα των υπερασπιστών της πατρίδας, συγκεκριμένα του Δημητρίου Τερζάκη παραθέτονται στο ντοκιμαντέρ. Ο Πόλεμος, η συγκίνηση για το νεογέννητο, αλλά και για τον πρωτότοκο γιο του, η σκέψη του στην οικογένειά του είναι το μεγαλείο του Ανθρώπου.

Ο Τετώρος κι ο Τερζάκης άφησαν πίσω τους χήρες γυναίκες που έπρεπε να αντιμετωπίσουν κάθε κατάσταση και δυσκολία μετά του πολέμου. Παιδιά, γιοι, έρωτες χάθηκαν για τους υπόλοιπους. Οι απώλειες είναι βαριές, αλλά το μέτωπο του καθενός που έμεινε πίσω είναι ψηλά.

«… λοιπόν τώρα δεν μπορώ να σου γράψω άλλο …» Με περιμένει η δόξα, η τιμή και ο θάνατος για να ζήσετε ελεύθεροι! 

Δείτε το Ντοκιμαντερ από το KWR (Korakovouni WebRadio) που δημιούργησαν για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το χωριό του Κορακοβουνίου έχει ταΐσει τους πολέμους με άνδρες. Στα στόματα όλων, Νυν υπέρ πάντων, ο Αγών.

Ο Λυτρίβης Κωνσταντίνος και ο Ξυδιάς Βασίλειος, ήταν ξαδέρφια. Πέθαναν στο μέτωπο την ίδια μέρα.

 

Κάθε τόπος, κάθε χωριό έχει τη δική του ιστορία. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την προσπάθεια κάθε χωριού, πόλης και περιοχής. Να αναδείξουμε τους σύγχρονους ήρωες.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: «Ώρα Μνήμης και Συμφιλίωσης» για όσους έχασαν τη ζωή τους

Σφαγή στο Δήλεσι: Μία μαύρη… σελίδα στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους

 

ΠΗΓΗ: Οι Κορακοβουνίτες πεσόντες στο μέτωπο • 1940 (βίντεο)

Exit mobile version