ΚΟΙΝΩΝΙΑ

28ή Οκτωβρίου 1940: Σαν σήμερα λέγεται το ιστορικό «ΟΧΙ» από την Ελλάδα στην Ιταλία

Σαν Σήμερα εορτάζεται το «ΟΧΙ» του Ιωάννη Μεταξά, την 28ή Οκτωβρίου προς τον Ιταλό πρέσβη στην Αθήνα, Εμμανουέλε Γκράτσι.
28ή Οκτωβρίου 1940: Σαν σήμερα λέγεται το ιστορικό «ΟΧΙ» από την Ελλάδα στην Ιταλία

Σαν σήμερα την 28ή Οκτωβρίου του 1940, ειπώθηκε το ηρωικό «ΟΧΙ» της Ελλάδας στην Ιταλία, που από τότε καθιερώθηκε ως Εθνική επέτειος.

Το περιβόητο «ΟΧΙ», το είπε ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, που λειτουργούσε ως πρωθυπουργός στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 28ής Οκτωβρίου του 1940, η φασιστική τότε Ιταλία του Μουσολίνι, απέστειλε τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά.

Σ’ αυτό ζητούσε τα στρατεύματα της να περάσουν από την Ελληνοαλβανική μεθόριο και να καταλάβουν στρατηγικά σημεία στην χώρα μας, όπως ήταν αεροδρόμια και λιμάνια.

Το τελεσίγραφο το παρέδωσε ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμμανουέλε Γκράτσι στον Ιωάννη Μεταξά. Όπως μάλιστα περιγράφει ο πρώτος στα απομνημονεύματα του, ο δεύτερος του απάντησε πως αυτό σημαίνει πόλεμο.

Ο Γκράτσι προσπάθησε να τον μεταπείσει λέγοντας πως αυτό μπορεί να αποφευχθεί ή θα μπορούσε ο στρατηγός Παπάγος να… Όμως και στις δύο περιπτώσεις εισέπραξε το «ΟΧΙ».

Μετά από αυτό το γεγονός άρχισε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος ενώ η χώρα μπήκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έτσι αυτή η άρνηση καθιερώθηκε ως Εθνική επέτειος. Η οποία γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της κατοχής.

Από τότε αυτή η ημέρα έχει καθιερωθεί ως αργία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Ενώ εορτάζεται στις δύο χώρες και από τους απόδημους Έλληνες σε κάθε σημείο του πλανήτη.

Μάλιστα διεξάγονται και παρελάσεις την ίδια ή την προηγούμενη μέρα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «28ή Οκτωβρίου 1940: Σαν σήμερα λέγεται το ιστορικό «ΟΧΙ» από την Ελλάδα στην Ιταλία», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.