Αν η Ελλάδα είχε πει ΝΑΙ στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι το 1940, η χώρα θα είχε παραδοθεί χωρίς μάχη στην Ιταλία και πιθανότατα στη Γερμανία. Αυτό θα είχε οδηγήσει σε άμεση κατοχή της χώρας, χωρίς την ηρωική αντίσταση που καθυστέρησε τις δυνάμεις του Άξονα και έδωσε ελπίδα στην Ευρώπη.
Σήμερα, η Ελλάδα θα ήταν εντελώς διαφορετική. Πιθανότατα θα είχε περάσει περισσότερα χρόνια υπό αυταρχικά καθεστώτα, ίσως με μια φιλοναζιστική κυβέρνηση που θα είχε εξασφαλίσει την εξουσία μετά τον πόλεμο. Η αντίσταση δεν θα είχε εξελιχθεί ποτέ σε έναν ισχυρό εθνικό μύθο και οι άνθρωποι θα ζούσαν με ένα διαφορετικό αίσθημα πατριωτισμού, πιο κοντά στην υποταγή παρά στην αντίσταση.
Οικονομικά, η Ελλάδα δεν θα είχε γνωρίσει την ανάπτυξη που συνδέεται με την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα θα είχε παραμείνει περιθωριοποιημένη και θα είχε απομονωθεί από την υπόλοιπη Ευρώπη, με λιγότερη πρόσβαση σε διεθνείς επενδύσεις και εμπορικές συμφωνίες. Η σημερινή εικόνα της χώρας θα ήταν αρκετά σκοτεινή: υψηλή ανεργία, λιγότερη τουριστική ανάπτυξη και ένας πληθυσμός που θα πάλευε με τις συνέπειες δεκαετιών καθεστώτων που θα απέτρεπαν την πρόοδο.
Σήμερα, το δημοκρατικό πνεύμα θα ήταν αδυνατισμένο, και οι κοινωνικές ελευθερίες που θεωρούμε δεδομένες μπορεί να ήταν περιορισμένες. Οι Έλληνες θα ζούσαν σε μια χώρα με χαμηλότερα επίπεδα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, με τον κόσμο να ψάχνει ακόμα να βρει τον ρόλο του σε μια Ευρώπη που θα είχε προχωρήσει χωρίς την Ελλάδα να είναι ισχυρό μέρος της.
Διαβάστε ακόμα
Το πιο στοιχειωμένο νησί στον κόσμο που κανείς δεν τολμά να επισκεφτεί