ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: Απαξίωσε τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: «Της έχουμε δώσει πολύ μεγάλη αξία»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε ρόλο... «ειδικού» υποβάθμισε την μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα, λέγοντας πως «στην Ελλάδα κάνουμε την τρίχα - τριχιά»...

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε ρόλο... «ειδικού» υποβάθμισε την μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα, λέγοντας πως «στην Ελλάδα κάνουμε την τρίχα - τριχιά»...
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Σε μια νέα προσπάθεια υποβάθμισης της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα ώστε να μαζευτεί κατά το δυνατόν το πολιτικό κόστος, προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Σε ρόλο… «ειδικού» ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε την μελέτη που άφησε έκθετη την κυβέρνηση, ισχυριζόμενος πως τα όσα αναφέρει είναι γνωστά και «της έχουμε δώσει πολύ μεγάλη αξία». Με εμφανή διάθεση (και το ανάλογο ύφος) απαξίωσης της μελέτης που προειδοποιούσε για αύξηση θνητότητας 87% εκτός ΜΕΘ, ο κ. Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά για «πράγματα που τα ξέρουμε και τώρα ξαφνικά τα κοιτάμε σα να είναι κάτι φοβερό» και πως είναι γνωστό πως τα νοσοκομεία εκτός Αττικής δεν έχουν την ίδια αποδοτικότητα…

«Καθόμαστε και συζητάμε για μια έκθεση που επαναλαμβάνει καρμπόν ό, τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια» είπε… ξεφυσώντας με δυσφορία ο υπουργός, που μάλλον του φάνηκε αρκετό σαν δικαιολογία το ότι  – αφού το ΕΣΥ ήταν διαλυμένο και επί προηγούμενων κυβερνήσεων – δεν αναλογούν ευθύνες στη παρούσα κυβέρνηση (που εντατικοποίησε το έργο της διάλυσης).

«Γνωρίζουμε τις παθογένειες του ΕΣΥ» είπε ο κ. Γεωργιάδης. Και συνέχισε: «Δεν βλέπω καμία πολιτική σκοπιμότητα στην έκθεση. Είναι ένα επιστημονικό ζήτημα, τα ίδια προβλήματα συζητούν οι Υπουργοί Υγείας στις υπόλοιπες χώρες»

Ασφαλώς αν λάβουμε στα σοβαρά τον ισχυρισμό του Άδωνι Γεωργιάδη, τότε η κυβέρνηση παρουσιάζεται ακόμα πιο έκθετη, διότι – αφού γνώριζε τη σφοδρότητα των θανάτων που συμβαίνουν εκτός ΜΕΘ – όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να ενισχύσει το ΕΣΥ, άλλα το αποδυνάμωσε ακόμα περισσότερο.

Βέβαια προκαλεί εντύπωση πως ξαφνικά μια μελέτη ενός σοβαρού επιστήμονα και στενού συνεργάτη της κυβέρνησης έγινε ένα απλό και συνηθισμένο… «επιστημονικό ζήτημα», ενώ για άλλες προειδοποιήσεις του καθηγητή Τσιόδρα (όπως οι εισηγήσεις του για lockdown) εισακούστηκαν αμέσως και μάλιστα έγιναν επικοινωνιακή «σημαία» της κυβέρνησης.

Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης χρησιμοποίησε σαν επιχείρημα το ότι υπάρχουν νοσοκομεία όπου παρατηρείται 100% θνησιμότητα εντός ΜΕΘ (όπως το νοσοκομείο Αγρινίου), σα να ήθελε να πει πως δεν… έχει και μεγάλη σημασία το αν θα νοσηλευτεί ο ασθενής εντός ή εκτός ΜΕΘ. Και ούτε του έκανε εντύπωση πως γίνεται να υπάρχει 100% θνησιμότητα στις ΜΕΘ ενός νοσοκομείου. Το ανέφερε ως κάτι… φυσιολογικό.

Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα, ο οποίος είπε πως αν οι δύο επιστήμονες δεν είχαν ενημερώσει όσους (πολιτικούς) λαμβάνουν τις αποφάσεις, θα ήταν σήμερα υπόλογοι, ο κ. Γεωργιάδης «απάντησε» δια της… απουσίας απάντησης.

Κάτι που αποτελεί ισχυρή ένδειξη πως η κυβέρνηση ήταν απολύτως ενήμερη για το θανατικό που θα συνέβαινε στους ανθρώπους που θα στοιβάζονταν εκτός ΜΕΘ, άλλα προτίμησε να αδιαφορήσει…

https://youtu.be/X9EAKvbP9Yc

Exit mobile version