Τελικά ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, δεν είναι και τόσο… κουρασμένος όσο μας έλεγε πριν 20 μέρες. Τότε που απογείωσε την έννοια της κοινωνικής υπευθυνότητας ενός υπουργού, λέγοντας το αλήστου μνήμης : «Δεν θέλεις να εμβολιαστείς; Μη σώσεις! Κουράστηκα!».
O Άδωνις και ο ΣΚΑΪ
Μπορεί να εμφανίστηκε ως θιασώτης του «όποιος ζήσει και όποιος πεθάνει», άλλα το καθήκον για κατατρομοκράτηση των πολιτών, τον ανάγκασε να ανακτήσει τις… χαμένες δυνάμεις του. Εμφανίστηκε σήμερα (ασφαλώς) στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ για να φρεσκάρει τις απειλές, μη και ξεχαστούν οι «αποδιοπομπαίοι τράγοι» της κοινωνίας που «φταίνε» για όλα τα δεινά.
Η τακτική παραμένει ίδια. Ο δημοσιογράφος ρωτάει σενάρια για ό, τι αίσχη καταπάτησης δικαιωμάτων μπορεί να βάλει ο νους, και ο πολιτικός τα αφήνει «ανοικτά» σαν ενδεχόμενα. «Ανοιχτό» το ένα, «ανοιχτό» το άλλο. Για να αιωρείται ο φόβος. Όχι ενημέρωση. Όχι πειθώ. Πάντα ο φόβος να έχει τον πρώτο λόγο.
Και ενώ οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν πλέον να πάνε (σχεδόν) πουθενά, και εξετάζονται με rapid συνεχώς και οι εμβολιασμένοι (που μεταδίδουν εξίσου) στοιβάζονται σε κλειστούς χώρους χωρίς μέτρα προστασίας, η λογική του παραλόγου συνεχίζει να στοχοποιεί αποκλειστικά τους πρώτους. Και μπαίνουν ακόμα πιο βάναυσα μέτρα επάνω στο τραπέζι.
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
Στο ερώτημα για το αν θα μπορούσαν να αποκλειστούν εντελώς από την εστίαση οι ανεμβολίαστοι ή να υποβάλλονται σε καθημερινά τεστ, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, που θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη».
Εχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε και αυτός «ανοικτό» το ενδεχόμενο να καθιερωθούν υποχρεωτικά τεστ και πιστοποιητικά ακόμα και στα σούπερ μάρκετ. Να χρειάζεται ο πολίτης δηλαδή να δίνει χαράτσι στις εταιρείες – κολοσσούς, για να βάλει ένα πιάτο φαγητό στο σπίτι του και να ζήσει.
Τέρατα και σημεία συζητούνται καθημερινά και όλα εμφανίζονται «ορθάνοιχτα». Αξιωματούχοι της κυβέρνησης εκστομίζουν ασύλληπτα πράγματα και τα κυρίαρχα media τα εμφανίζουν ως φυσιολογικά.
Άδωνις: Δημοκρατικό κράτος… πάνω απ’ όλα
Και ενίοτε οι δηλώσεις υπάγονται στη σφαίρα του σουρεαλισμού. Όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους αστυνομικούς, λιμενικούς κλπ, απάντησε πως «πουθενά στην Ευρώπη δεν έχει επιβληθεί κάτι τέτοιο και πως ένα δημοκρατικό κράτος δεν μπορεί να βάλει κάποιον με το ζόρι να εμβολιαστεί».
Η αλήθεια είναι πως είχαμε χρόνια να αναπνεύσουμε τέτοιον αέρα δημοκρατίας. Με πολίτες δύο ταχυτήτων, «προνόμια» ελευθερίας, αναστολές, ανεπιθύμητους πελάτες, τεστ για να κάτσεις σε ανοιχτό χώρο, πρόστιμα χιλιάδων ευρώ, sms μετακίνησης, απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, χιλιομετρικούς περιορισμούς, κλείσιμο εκκλησιών κ.ο.κ. Η δημοκρατία στα καλύτερα της, πραγματικά.
Οι αστυνομικοί πιο χρήσιμοι από τους υγειονομικούς
Όμως ο Άδωνις δεν έμεινε εκεί. Συνέχισε να «κεντάει». Ως αντεπιχείρημα στην επέκταση της υποχρεωτικότητας σε άλλους κλάδους, έφερε ως παράδειγμα τους χιλιάδες υγειονομικούς που βγήκαν σε αναστολή γιατί δεν εμβολιάστηκαν.
Και πρόσθεσε: «Για φανταστείτε τώρα να κάνουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό στους αστυνομικούς και στους λιμενικούς, που εκεί έχεις 30-40.000 ανεμβολίαστους και αν βάλεις το ίδιο μέτρο πρέπει να βγάλεις 20.000 σε αναστολή. Εσείς θα παίρνατε την ευθύνη;»
Άρα στη πλανητική διάσταση που βρίσκονται χαμένοι οι εγκέφαλοι της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας, οι αστυνομικοί παίζουν σημαντικότερο ρόλο απ’ ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Παίρνουν την ευθύνη να αφήσουν άδειες θέσεις σε νοσοκομεία, να αχρηστεύσουν ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού και να φρακάρουν οι δομές υγείας, άλλα – όλα κι όλα – απ’ την καταστολή δεν πρέπει να πειράξουμε ούτε τρίχα.
Γιατί ποιος θα μείνει μετά να φροντίζει για την ομαλή τήρηση των διάφορων παρανοϊκών μέτρων, αν υπάρχει λειψανδρία στην αστυνομία; Ποιος θα μείνει μετά να βαράει τους πυροσβέστες;
Τα ίδια δεν ισχύουν και γι’ αυτούς; Αφού δεν χρησιμεύουν στην καταστολή έγιναν αναλώσιμοι, σαν τους υγειονομικούς. Από της θερινές ευχαριστίες του Χαρδαλιά, φτάσαμε να πάρουν ως φιλοδώρημα από την κυβέρνηση, δακρυγόνα, κρότου – λάμψης και τόνους νερού.
Το «παράδειγμα» της Σιγκαπούρης
Βέβαια στο ΣΚΑΪ δεν μπορούσαν να μείνουν εκεί. Ήθελαν το κάτι παραπάνω. Μαζεύτηκαν πολλά όχι στην υποχρεωτικότητα (των αστυνομικών) και δεν τους ερχόταν καλά. Ρώτησαν τον Άδωνι για την απόφαση της Σιγκαπούρης να μην καλύπτει τις ιατρικές δαπάνες ανεμβολίαστων πολιτών.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το κράτος οφείλει να προσφέρει νοσοκομειακή κάλυψη σε κάθε ασθενή και πως ο τρόπος της Σιγκαπούρης ήταν σκληρός. Άλλα πρόσθεσε πως «ο κορονοϊός έχει θέσει ορισμένα ηθικά διλήμματα», πως οι ανεμβολίαστοι «είναι σαν να επιδιώκουν να ασθενήσουν» και πως αν του τύχαινε ένα τροχαίο θα ήταν άδικο να μην μπορεί να βρει ΜΕΘ επειδή είναι κατειλημμένες από ανεμβολίαστους.
Και κάπως έτσι ενημερώθηκε ο κόσμος για τα νέα του «Νταχάου». Μαθαίνοντας πως η Σιγκαπούρη ναι μεν φάνηκε κάπως σκληρή, άλλα υπάρχουν… ηθικά διλήμματα και ίσως οι ανεμβολίαστοι «τα θέλουν και τα παθαίνουν». Και όλα αυτά βέβαια – μη ξεχνιόμαστε -συμβαίνουν σε ένα «δημοκρατικό κράτος».
Λογικά στην επόμενη εμφάνιση που θα κάνει ο Άδωνις στον ΣΚΑΪ, θα συζητηθούν τα ηθικά διλήμματα που συμβαίνουν στη Βόρεια Κορέα…