O Άδωνις Γεωργιάδης που στα τέλη του 2021 μας διαβεβαίωνε με μεγάλη σιγουριά πως η ακρίβεια στην Ελλάδα θα είναι… παροδική, ομολόγησε πως πορευόμαστε σε μια περίοδο ενεργειακής αβεβαιότητας τον επόμενο χειμώνα και πως θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την πραγματικότητα της ενεργειακής ένδειας!
Και κάπως έτσι, το δήθεν «παροδικό» πρώτα έγινε «εξωγενές» γιατί «γίνεται πόλεμος» και τώρα ο κ. Γεωργιάδης ούτε λίγο – ούτε πολύ «ξεφουρνίζει» πως ακόμα και η όποια έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία δεν αλλάζει το ότι η Ευρώπη θα πληγεί από μια «ενεργειακή καταιγίδα» διαρκείας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στο συνέδριο που διοργανώνει ο ΔΕΣΦΑ με θέμα «Χτίζοντας την Αλυσίδα Αξίας Υδρογόνου στην Ελλάδα» και δήλωσε πως:
«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα όπου η ενέργεια δεν θα είναι αρκετή. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τον χειμώνα του 2022 – 2023, ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ ενδιαφέρων στον ενεργειακό τομέα αλλά η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης».
Ο κ. Γεωργιάδης ομολόγησε ότι «υπάρχει ενεργειακή αβεβαιότητα για τον επόμενο χειμώνα» και ότι «Μακροπρόθεσμα, το πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου εξαφανίστηκε για πάντα».
Η πραγματικότητα είναι βέβαια πως το φθηνό ρωσικό αέριο δεν… εξαφανίζεται ως δια μαγείας για τη χώρα μας, άλλα εξαφανίζεται λόγω της απερίσκεπτης και τυχοδιωκτικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση η οποία έγινε πρωταγωνιστής των αντιρωσικών κυρώσεων, χωρίς να υπολογιστεί με σύνεση το ενεργειακό, γεωπολιτικό και διπλωματικό συμφέρον της χώρας.
Και αντί να γίνει έστω και τώρα μια αλλαγή πλεύσης ή να δοθεί μια συγγνώμη προς τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό για τους λανθασμένους χειρισμούς, ο Άδωνις Γεωργιάδης καλεί τον λαό να… χωνέψει πως έρχεται δύσκολος χειμώνας και πως θα πρέπει να μάθει να ζει με ενεργειακή λιτότητα.
Ακόμα, ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε το κλασσικό αφήγημα περί «πράσινης ενέργειας» και των υποτιθέμενων πλεονεκτημάτων της, δείχνοντας έτσι πως παραμένει σταθερά προσκολλημένος στο συμφέρον των πράσινων «επενδυτών», αφού βλέπει την ενεργειακή κρίση ως ευκαιρία για να γίνει η Ελλάδα ένα απέραντο «οικόπεδο» από ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα δήλωσε για τις ΑΠΕ πως: «Η Ελλάδα έχει όλα τα πλεονεκτήματα για να παράγει πράσινη ενέργεια η οποία είναι φθηνότερη από τις άλλες πηγές. Δεν θέλουμε αυτή τη φορά να είμαστε τελευταίοι αλλά να είμαστε πρωτοπόροι και στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν το επόμενο έτος θα τεθεί και το όραμα για την ενέργεια».
Την ώρα που η Γερμανία άλλα και άλλες χώρες της ΕΕ στρέφονται ολοταχώς προς τις πάντα αξιόπιστες λιγνιτικές μονάδες, η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει την ενεργειακή σωτηρία της χώρας στις αμφιλεγόμενες ΑΠΕ, που παρουσιάζουν πολλά συγκριτικά μειονεκτήματα, υποβαθμίζουν την εικόνα της ελληνικής υπαίθρου, καταστρέφουν οικοσυστήματα και προσφέρουν λίγα στον τομέα της ενεργειακής αυτάρκειας.
Όσον αφορά το υδρογόνο ο Α. Γεωργιάδης είπε ότι υπάρχει βούληση για επενδύσεις, «αν και δεν ξέρουμε ακόμα πόσο κερδοφόρος θα είναι ο τομέας, ωστόσο πρέπει να πάρουμε το ρίσκο».
Σημείωσε ότι τα επενδυτικά σχέδια που είναι στα «Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος» (IPCEI) «δεν είναι τόσα όσα θα θέλαμε, ωστόσο η Ελλάδα είναι παρούσα. Τόνισε επίσης το ρόλο που μπορεί να παίξει το υδρογόνο και στην αποθήκευση ενέργειας καθώς οι μπαταρίες δεν επαρκούν για να λύσουν το πρόβλημα της αποθήκευσης πράσινης ενέργειας».
Εντωμεταξύ, μέχρι να έρθουν τα επιθυμητά επενδυτικά… σχέδια που περιμένει ο κ. Γεωργιάδης, οι Έλληνες στραγγαλίζονται οικονομικά πληρώνοντας «χρυσή» την ενέργεια, τα καύσιμα και τα τρόφιμα και βλέπουν μια κυβέρνηση να τους προετοιμάζει για έναν ακόμα χειρότερο χειμώνα…