ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αεροδρόμιο Λευκωσίας: Απόκοσμες εικόνες – Πως είναι μετά την τουρκική εισβολή το 1974

Εκτενές φωτορεπορτάζ για το εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο στη Λευκωσία, φιλοξενεί η ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Sun.
Αεροδρόμιο Λευκωσίας: Απόκοσμες εικόνες – Πως είναι μετά την τουρκική εισβολή το 1974

Αν ρωτήσεις κάποιον Κύπριο να περιγράψει με μια λέξη το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, αυτή είναι πολύ πιθανό να είναι το «φάντασμα».

Ο Διεθνής Αερολιμένας της Λευκωσίας κάποτε υποδεχόταν χιλιάδες τουρίστες που ήθελαν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα στο Νησί της Αφροδίτης. Σήμερα, ο χρόνος έχει παγώσει στο 1974.

Βρίσκεται δυτικά της πρωτεύουσας της Κύπρου και λειτουργούσε από την δεκαετία του ’30 ως στρατιωτικό αεροδρόμιο και με αυτή την ιδιότητα συνέχισε να λειτουργεί καθ’ όλη την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και μετέπειτα.

Τον Μάρτιο του 1968 εγκαινιάστηκε για εμπορικές πτήσεις και ήταν το κύριο αεροδρόμιο της Κύπρου από την περίοδο της οικοδόμησης του το 1968, μέχρι και το 1974.

Στις 20 Ιουλίου του έτους, δυο άδεια αεροσκάφη των Κυπριακών Αερογραμμών, καταστράφηκαν στη διάρκεια των σφοδρών βομβαρδισμών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της παράνομης τουρκικής εισβολής.

Την ίδια στιγμή, η βρετανική εφημερίδα Sun φιλοξενεί εκτενές φωτορεπορτάζ, με τις εικόνες να είναι αποκαλυπτικές.

Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, «o άλλοτε πολύβουος κεντρικός τερματικός σταθμός είναι τώρα ένα σκουριασμένο κέλυφος με σειρές και σειρές από σκονισμένα καθίσματα, ενώ η παραλαβή αποσκευών παραμένει κενή».

Να σημειωθεί πως η τελευταία εμπορική πτήση αναχώρησε από τη Λευκωσία για το Λονδίνο το 1977 με ειδική άδεια του ΟΗΕ.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αεροδρόμιο Λευκωσίας: Απόκοσμες εικόνες – Πως είναι μετά την τουρκική εισβολή το 1974», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Παπαδόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.