ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτοί είναι οι φόροι που μειώνονται – Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του οικονομικού επιτελείου προκειμένου να υπάρξει νέα ελάφρυνση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Φόροι: Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του οικονομικού επιτελείου προκειμένου να υπάρξει νέα ελάφρυνση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Την ώρα που παρατηρείται γενναία μείωση της φορολογίας στην «σκληρή» Γερμανία, στην Ελλάδα παραμένει όνειρο θερινής νυκτός! Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση εξετάζει πέντε συν μια παρεμβάσεις, προκειμένου να υπάρξει νέα ελάφρυνση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Εξ αυτών, η μόνη βέβαιη να εφαρμοστεί το 2023 είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, ένα μέτρο συνολικού κόστους 470 εκατ. ευρώ.

Πάμε να δούμε συνοπτικά όλες τις φοροελαφρύνσεις:

Εταιρικός φόρος

Νέα μείωση σε μόνιμη βάση, στο 20%, προβλέπεται για τον συντελεστή φόρου όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 22% που είναι σήμερα.

Τέλος επιτηδεύματος

Αποτελούσε μια από τις κύριες φορολογικές ρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση το 2019. Κάθε χρόνο κοστίζει 430 εκατ. ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες και συνιστά ένα σημαντικό έσοδο για τον Προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες σε ελεύθερο επάγγελμα υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο συμβεβαιώνεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα και κυμαίνεται από 400 έως και 1.000 ευρώ.

Τεκμήρια διαβίωσης

Πρόκειται για το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που απαιτείται να έχει κάποιος για να μπορεί να συντηρεί τα περιουσιακά του στοιχεία, καθώς και το ελάχιστο κόστος διαβίωσής του. Αποτελούν μια μεγάλη αδικία, καθώς τα πραγματικά εισοδήματα που δηλώνουν πολλοί φορολογούμενοι είναι μικρότερα από την τεκμαρτή αξία των περουσιακών τους στοιχείων.

Δύο συντελεστές ΦΠΑ

Η Κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει την προεκλογική της δέσμευση που προέβλεπε την καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24%. Παράλληλα, εξετάζει την παράταση ή την μονιμοποίηση από το 2023 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στο τουριστικό πακέτο.

Νέα φορολογική κλίμακα

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν νέες παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές, που αφορούν εισοδήματα από 10.000 έως και 40.000 ευρώ. Στην ισχύουσα κλίμακα, ο κατώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται στο 9% και επιβάλλεται μέχρι το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος 10.000 ευρώ.

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

Εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ τον επόμενο χρόνο θα δουν τις ετήσιες αποδοχές τους να αυξάνονται από 22 έως 676 ευρώ λόγω κατάργησης των μηνιαίων κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Η σχετική κατάργηση σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα κοστίζει στον κρατικό Προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ. Οι ελαφρύνσεις θα φανούν αυτόματα στις αποδοχές. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 44 ευρώ.

Exit mobile version