ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξήσεις μισθών και συντάξεων για γέλια το 2025 – Αναλυτικός οδηγός

Πόσο θα αυξηθούν μισοί και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων το 2025.
Αυξήσεις μισθών και συντάξεων για γέλια το 2025 – Αναλυτικός οδηγός

Αυξήσεις μισθών και συντάξεων: Σε δημοσίευμά της η Realnews παραθέτει αναλυτικό οδηγό με τα νέα δεδομένα που θα έχουν στις αποδοχές τους οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι που προκύπτουν από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού το 2025.

Το εν λόγω προσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα (7/10) στη Βουλή κι έτσι από τον Απρίλιο του 2025 οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να δουν αυξήσεις στους μισθούς τους, μιας και οι αποδοχές τους θα συνδεθούν με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Παράλληλα αυξήσεις από 2,2% έως 2,5% για το 2025 θα λάβουν περίπου 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι με τη σύνταξη Ιανουαρίου η οποία αναμένεται να πληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο μισθός του νεοεισερχόμενου υπαλλήλου στον δημόσιο τομέα να μην υπολείπεται του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Συνεπώς οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν οριζόντια αυξήσεις κάθε χρόνο ανάλογα με τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, προκειμένου η αθροιστική αύξηση του μηνιαίου μισθού να φτάσει τα 100 ευρώ μέχρι το 2027 και ο εισαγωγικός μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ.

Στο Δημόσιο δεν θα λάβουν αύξηση μόνο οι νεοπροσλαμβανόμενοι που αμείβονται με τον δια νόμου κατώτατο εισαγωγικό μισθό αλλά και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια, δηλαδή και οι εργαζόμενοι που -σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα- λαμβάνουν ήδη άλλες αυξήσεις, βάσει προϋπηρεσίας κτλ

Επίσης το νέο έτος θα αρχίσει η διαδικασία για τον επαναπροσδιορισμό του κατώτατου μισθού, με στόχο να φτάσει τα 950 ευρώ.

Εξάλλου η αύξηση 2,2-2,5% θα δοθεί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου που αναμένεται να καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα. Το τελικό ποσό θα καθοριστεί με βάση την τελική πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους.

Με αύξηση 2,5% η νέα εθνική σύνταξη αναμένεται να διαμορφωθεί από 1/1/2025 στα 436,82 ευρώ από 427,16 ευρώ σήμερα. Όσοι αποχωρήσουν το 2025 θα λάβουν τη νέα ανταποδοτική τους σύνταξη βάσει μισθού και ετών ασφάλισης και την αυξημένη εθνική σύνταξη.

Στις χαμηλές συντάξεις των 500 ευρώ έως 600 η αύξηση θα είναι έως 15 ευρώ το μήνα. Οι μεσαίες συντάξεις των 1.000 ευρώ έως 1.500 ευρώ θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 30 ευρώ τον μήνα, ενώ οι υψηλές συντάξεις από 2.000 έως 3.000 ευρώ θα αυξηθούν από 50 ευρώ έως 75 ευρώ μηνιαίως.

Τέλος να σημειώσουμε οτι το μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικό πλαίσιο προβλέπει αυξήσεις 4,3% κατά μέσο όρο στους ονομαστικούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για τη διετία 2024-25. Συγκεκριμένα η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί οτι ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.500 ευρώ το 2027. Γι να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζεται να αυξάνεται κατά 5% κατ’ έτος τα επόμενα χρόνια.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αυξήσεις μισθών και συντάξεων για γέλια το 2025 – Αναλυτικός οδηγός», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.