Aυξήσεις τιμών σε εκατοντάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα επιβαρύνουν κι άλλο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Σύμφωνα με τη Realnews, τις αμέσως επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές σε περίπου 500 προϊόντα σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και το 25%.
Πρόκειται για τουλάχιστον 31 κατηγορίες προϊόντων, τα οποία σταδιακά τις αμέσως επόμενες ημέρες και ανάλογα με τα αποθέματα των προϊόντων που έχουν στις αποθήκες τους τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων θα πάρουν την… ανηφόρα.
Αναλυτικότερα, στη νέα λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνονται τα εξής προϊόντα: Πανάκια καθαρισμού (4%-25%), ζυμαρικά (7%-23%), χυμοί (5%- 15,5%), ρύζι τζαζμίν (10%), φέτα (9%), αφρόλουτρα (7%), κατεψυγμένα λαχανικά (6%), τυριά (5,7%), εσπρέσο (5,5%), στιγμιαίος καφές (5%), αλάτι (5%), κρουασάν (5%), πουρές (4,5%), σάλτσες (4,5%), παιδικές τροφές σε βαζάκια (4,8%), ελληνικός καφές (4,5%), αλεύρι (4,5%), αλουμινόχαρτο (3,5%), σοκολάτα-κουβερτούρα (3,5%), βρεφικό γάλα (3%), χλωρίνη (3%), κέτσαπ, μουστάρδες, μαγιονέζες (3%), τσάι (3%), χαρτί υγείας (3%), γάλα εβαπορέ (3%), κρεμοσάπουνο (2,5%), τοματοειδή (2,5%), δημητριακά (2,5%), ροφήματα (2,5%), εισαγόμενα νερά (2%-4%) και ζωοτροφές (1,5% έως 5%).
Κάποιες από αυτές τις ανατιμήσεις περνούν αυτές τις ημέρες στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ κάποιες άλλες αναμένεται να γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Πρόκειται για ανατιμήσεις που αφορούν ορισμένα προϊόντα από μεμονωμένες επιχειρήσεις και όχι από το σύνολο των εταιρειών που τροφοδοτούν τα καταστήματα τροφίμων.
Η τεράστια αυτή άνοδος στις τιμές πρώτων υλών και βασικών αγαθών συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε την Πέμπτη, και η κυβέρνηση εξετάζει με ποια μέτρα θα μπορούσε να ανακοπεί το νέο κύμα ακρίβειας και να στηριχθούν οι καταναλωτές, κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο βρίσκονται τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και φορολογικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Πρόκειται για άλλο ένα χτύπημα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, το οποίο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των καταναλωτών, πολλοί από τους οποίους δαπανούν σχεδόν το 50% του εισοδήματός τους για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης. Με πολλά βασικά αγαθά να γίνονται ακόμη πιο ακριβά, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι καταναλωτές που στρέφονται σε προσφορές και σε προϊόντα χαμηλής διατροφικής αξίας.
Για παράδειγμα, οι περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν κοτόπουλο και χοιρινό κρέας περισσότερες φορές τον μήνα απ’ ό,τι ψάρι ή μοσχαρίσιο κρέας.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να προστεθούν στη λίστα της ακρίβειας ακόμη περισσότερα προϊόντα το αμέσως επόμενο διάστημα, με παράγοντες της αγοράς να αποδίδουν το μπαράζ ανατιμήσεων σε πληθωριστικές πιέσεις εξαιτίας της επαναφοράς της αγοράς στην κανονικότητα μετά από αρκετούς μήνες κατά τους οποίους αρκετές επιχειρήσεις υπολειτουργούσαν. Και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Ο πληθωρισμός ξεκίνησε το 2021 από -2% τον Ιανουάριο, και συνέχισε με μείωση 1,3% τον Φεβρουάριο, 1,6% τον Μάρτιο και 0,3% τον Απρίλιο. Tον Μάιο κινήθηκε οριακά σε θετικό έδαφος, κατά 0,1%, τον Ιούνιο ανήλθε σε 1% και τον Ιούλιο έφτασε το 1,4%.
Διαβάστε επίσης:
Υπουργός Πολιτικής Προστασίας: Ανακοινώνεται σήμερα ποιος θα είναι!
Καλημέρα Ελλάδα: Συγκινητική η πρεμιέρα του Γιώργου Παπαδάκη!
Επιστρέφει στην Αργεντινή η αποστολή της Εθνικής μετά τη διακοπή του φιλικού με τη Βραζιλία!