Άγιο Όρος: Η Μονή Σίμωνος Πέτρας στο Metaverse του Facebook
Η μονή Σίμωνος Πέτρας στο Άγιο Όρος βρίσκεται στις έρευνες και στις δοκιμές μίας ψηφιακής απεικόνισης ενός υπάρχοντος μέρος στο οποίο θα μπορεί κάποιος να περιηγηθεί!Όταν πρωτοακούστηκαν οι λέξεις meta και metaverse από τον Μαρκ Ζουκερμπεργκ κανείς δεν θα μπορούσε να τις συνδυάσει με την φράση Άγιο Όρος. Κι όμως! Το Άγιο Όρος συναντάει το metaverse και το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι εντυπωσιακό!
Το «meta» είναι ουσιαστικά μία πλατφόρμα η οποία ενοποιεί όλες τις εταιρίες meta platforms, δηλαδή πρώην Facebook. Θα αποτελεί ένα ενιαίο ψηφιακό σύμπαν στο οποίο εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα διάδρασης μέσα σε αυτό.
Η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται, τόσο γενικότερα όσο και ειδικότερα για το metaverse. Διάφορα επιστημονικά πεδία ερευνούν και τις δυνατότητες του metaverse και το πως αυτό μπορεί να εξελιχθεί και να προσφέρει.
Ένας από αυτούς τους ερευνητές είναι ο Νικόλαος Βλαβιανός, ερευνητής και υποψήφιος διδάκτορας στο Design & Computation Group του φημισμένου MIT. Το Νικόλαο Βλαβιανό εντόπισε το ΒΗΜΑ της Κυριακής και συνομίλησε μαζί του για την στήλη ΒΗΜΑ-science. Τα όσα μάθαμε εξιτάρουν και προκαλούν θαυμασμό!
Αρχιτεκτονικό metaverse: Πως ένα κτίριο μπορεί να μεταφερθεί στο ψηφιακό σύμπαν
O Βλαβιανός εξηγεί πως συνδυάζεται η αρχιτεκτονική με τη θεωρία των μέσων και τις νευροεπιστήμες σε ένα εικονικό περιβάλλον προτείνοντας έτσι ένα «αρχιτεκτονικό metaverse».
Οι λεπτομέρειες ενός κτιρίου μπορούν να μεταφερθούν στο ψηφιακό σύμπαν και τα συγκεκριμένα μοντέλα που δημιουργούνται βρίσκονται υπό μελέτη από τους ερευνητές για την ανθρώπινη ψυχολογία σε συνθήκες εικονικές πραγματικότητας.
Οι εμβυθιστικές τεχνολογίες δημιουργούν τον τρισδιάστατο χώρο ο οποίος είναι ανάλογος με τον πραγματικό και στον οποίο οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν. Οι ερευνητές του τμήματος του ΜΙΤ, στο οποίο συμμετέχει και ο Έλληνας επιστήμονας, προσπαθούν να δημιουργήσουν ψηφιακά τοπία πανομοιότυπα με τα αληθινά.
«Το ερευνητικό μου ενδιαφέρον έχει εστιαστεί στη δημιουργία εμπειριών οι οποίες θα βασίζονται σε εμβυθιστικές τεχνολογίες και θα δημιουργούνται με βάση γνωστούς αρχιτεκτονικούς τόπους σε όλον τον κόσμο», αναφέρει ο ερευνητής.
«Πραγματοποίησα τρισδιάστατες σαρώσεις με drones στο Μάτσου Πίτσου στο Περού, στον Ναό Μίι-Ντέρα στο Κιότο, στο Μουσείο Καλών Τεχνών στη Βοστώνη, στο Γκιόρεμε της Καππαδοκίας στην Τουρκία και σε πολλά άλλα μέρη.» συμπλήρωσε ο Βλαβιανός για να ολοκληρώσει με την πεποίθηση ότι το αρχιτεκτονικό metaverse είναι εφικτό.
Ένας άνθρωπος δηλαδή θα μπορεί να μεταφερθεί σε έναν χώρο ο οποίος είναι σχεδόν πανομοιότυπος με τον αυθεντικό. Εκεί μάλιστα θα έχει τη δυνατότητα να συναντάει και άλλους αναθρώπους, να ακούει τους ίδιους ήχους με αυτούς.
Η Μονή Σίμωνος Πέτρας από το Άγιο Όρος στο ψηφιακό σύμπαν του metaverse!
Οι ερευνητές μάλιστα στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Βλαβιανός επέλεξαν ένα εντυπωσιακό τοπίο για να μεταφερθεί στο ψηφιακό σύμπαν: τη Μονή Σίμωνος Πέτρας που βρίσκεται στο Άγιο Όρος!
Αρχικά, χρειάστηκε να δημιουργήσουν τη Μονή στο ψηφιακό σύμπαν ακολουθώντας όλα τα βήματα τα οποία είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ενός ψηφιακού αντιτύπου. Αντιμετώπισαν αρκετές προκλήσεις ιδιαίτερα για την ακριβή γεωμετρία της απεικόνισης λόγω των περίτεχνων τρούλων.
Το αποτέλεσμα αυτής της καταγραφής ήταν μία εξαιρετικά λεπτομερής απεικόνιση της Μονής Σίμωνος Πέτρας. Το ψηφιακό αυτό αντίγραφο επιτρέπει τη λεπτομερή επισκόπηση των χώρων του ναού.
Με την ολοκλήρωση του μοντέλου της Μονής, η μελέτη πέρασε στο επόμενο βήμα, αυτό της προσθήκης ζωής μέσα στη Μονή.
Για τον σκοπό αυτόν χρησιμοποίησαν κάμερες αισθητήρων βάθους. Τις κάμερες τις χρησιμοποίησαν μέσα στο εργαστήριο και έτσι κατάφεραν να δημιουργήσουν ψηφιακά αντίγραφα σωμάτων από τη Μασαχουσέτη μέσα στο Άγιο Όρος!
Παράλληλα, χρησιμοποιώντας γυαλιά εικονικής πραγματικότητας οι ερευνητές είχαν τη δυνατότητα να κινούνται μέσα στο αντίγραφο της Μονής!
Οι δυνατότητες που προσφέρονται από το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι συναρπαστικές. Φανταστείτε πως αν κάποιοι άλλοι ερευνητές από άλλο μέρος της γης χρησιμοποιούσαν την ίδια στιγμή την ίδια τεχνολογία για να «επισκεφθούν» τη Μονή στο Άγιο Όρος τότε τα δύο ψηφιακά σώματα θα συναντιόντουσαν και θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν μέσα στο metaverse.
Αν μη τι άλλο, μία εντυπωσιακή εξέλιξη με συναρπαστικές δυνατότητες για το μέλλον!