ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Airbnb: Τελος της χρυσής εποχης – Τα μετρα που εξετάζονται

Νέους περιορισμούς για το Airbnb για τις μακροχρόνιες μισθώσεις εξετάζει η Κυβέρνηση.

Airbnb: Η Κυβέρνηση αναζητά λύσεις για το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά, τους φοιτητές και όσους αναζητούν
Συντάκτης: Αλέξανδρος Κωτάκης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Airbnb: Δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» που υπογράφει ο Προκόπης Χατζηνικολάου υποστηρίζει πως η Κυβέρνηση αναζητά λύσεις για το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά, τους φοιτητές και όσους αναζητούν κατοικία για ενοικίαση τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια (καθηγητές, δασκάλους, γιατρούς κ.λπ.) κι αυτό καθώς οι τιμές έχουν εκτοξευτεί.

Οπως τονίζει το εν λόγω δημοσίευμα πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν μεν αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις χωρίς ωστόσο να θιγεί ο θεσμός με σκληρά μέτρα καθώς αποφέρει σημαντικά έσοδα στην ελληνική οικονομία και στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν πρόκειται να αλλάξουν οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθώματα με βάση τα σημερινά δεδομένα, επισημαίνοντας όμως ότι όλα μπορούν να αλλάξουν τις επόμενες 10 ημέρες.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι ενδεχομένως να θεσμοθετηθούν κίνητρα ή αντι κίνητρα προκειμένου κάποιοι να μεταπηδήσουν από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση ή ενδεχομένως να υπάρξουν περι ορισμοί ως προς τον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να εκμισθώνει κάποιος.

Το σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι η ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής με το «Σπίτι μου 2». ύψους 2 δισ. ευρώ, των νέων ζευγαριών μέσω του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής και το λίφτινγκ στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το οποίο δεν λειτούργησε.

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν μεταξύ άλλων τη διεύρυνση του αριθμού των ιδιοκτητών ακινήτων με βραχυχρόνια μίσθωση, οι οποίοι θα υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητα, την καθιερώσει χρονικών, αριθμητικών και γεωγραφικών περιορισμών στη βραχυχρόνια μίσθωση και ενδεχομένως κάποιου είδους έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που εξετάζονται για τα Airbnb

1. Πλαφόν στα ακίνητα που μισθώνονται από κάθε ΑΦΜ, δηλαδή κάθε ιδιοκτήτης να μισθώνει μόνο ένα ακίνητο. Επί της ουσίας δεν θα επιτρέπεται σε φυσικά πρόσωπα η διάθεση σε βραχυχρόνια μίσθωση δύο ή περισσότερων ακινήτων. Οσοι εκμεταλλεύονται τουλάχιστον δύο ακίνητα θα αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες που υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και τέλος επιτηδεύματος. Σήμερα, για να θεωρηθεί ένας ιδιοκτήτης ακινήτου τύπου επαγγελματίας και να προχωρήσει σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας θα πρέπει να διαθέτει τρία ή περισσότερα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

2. Η μίσθωση κάθε ακινήτου δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας θα επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνάει τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

3. Εξετάζεται η παροχή κινήτρων όπως η έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος για όσους εγκαταλείψουν τη βραχυχρόνια και μεταπηδήσουν στη μακροχρόνια μίσθωση.

Exit mobile version