Αϊτή: Η ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα
Ο πρόεδρος της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ δολοφονήθηκε στην κατοικία του σε μια είδηση που σόκαρε λόγω και της ιδιαίτερης σχέσης της χώρας με την Ελλάδα.Αϊτή: Ο πρόεδρος Ζοβενέλ Μοΐζ δολοφονήθηκε στην κατοικία του σε μια είδηση που σόκαρε λόγω και της ιδιαίτερης σχέσης της χώρας με την Ελλάδα.
Φυσικά, η συγκεκριμένη είδηση προκαλεί σοκ λόγω και της ιστορικής σχέσης της συγκεκριμένης χώρας με την Ελλάδα.
Όταν οι «Μεγάλες Δυνάμεις» της Ευρώπης έδειξαν να δυσφορούν με την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, ένα μικρό νησάκι στον δυτικό Ατλαντικό, η Αϊτή, (στην τότε ελληνική γλώσσα του Κοραή «Χαΐτιον»), ήταν αυτό που πρώτο απάντησε θετικά στην έκκληση για βοήθεια, αλλά και αυτή πρώτη, ήταν που αναγνώρισε την Επανάσταση.
Στα τέλη του 1821 η ηγεσία των ελληνικών επαναστατικών δυνάμεων και η Πελοποννησιακή Γερουσία, υπογράφουν στην Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, την Διακήρυξη της ελληνικής Ανεξαρτησίας της Ελλάδος. Ουσιαστικά αποτελούσε της πρώτη πράξη διεθνούς δικαίου των επαναστατημένων Ελλήνων. Ακολούθησε η έκκληση επιφανών Ελλήνων της ομογένειας στο εξωτερικό, για βοήθεια και συμπαράσταση κυβερνήσεων και πολιτών.
Η Αϊτή έστειλε στους Έλληνες 45 τόνους καφέ, προς πώληση, ώστε να αγοραστούν όπλα και πολεμοφόδια, αλλά το κυριότερο έστειλε και 100 Αϊτινούς εθελοντές. Οι 100 ρωμαντικοί Αϊτινοί δεν έφθασαν ποτέ στην Ελλάδα!
Πεθαίνουν από τις κακουχίες κατά τη διάρκεια του μεγάλου και επίπονου ταξιδιού από την άκρη του Ατλαντικού στα νερά της Μεσογείου. Η θυσία τους θεωρείται από τις πιο ηρωικές πράξεις που σημειώθηκαν από μη Έλληνες κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Να σημειώσουμε ότι η πρώτη από τις «Μεγάλες Δυνάμεις», που διαφοροποιήθηκε και στήριξε τους Έλληνες ήταν τελικά η Μεγάλη Βρετανία, η οποία αναγνώρισε την επανάσταση ενάμιση χρόνο μετά την Αϊτή!
Διαβάστε επίσης:
Τάσος Ισαάκ – Σολωμός Σολωμού: Τα ονόματά τους σε δρόμο στο Μεσολόγγι
Επεισόδιο με συνεργείο ΣΚΑΪ στον Πειραιά: Όταν χάνεις το δίκιο σου με τον τρόπο σου