Την απόφασή της έλαβε η κυβέρνηση για τα δημόσια ακίνητα πάρθηκε και το αντίστοιχο νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή για ψήφιση.
Σύμφωνα με αυτό, οι καταπατητές θα μπορούν να εξαγοράσουν τα ακίνητα νομιμοποιώντας την ιδιοκτησία τους καταβάλλοντας αντίστοιχο τίμημα αλλά και τους φόρους μεταβίβασης.
Η απόφαση έγινε γνωστή προς επιβεβαίωση του Sportime το οποίο σας είχε γράψει από τον Μάρτιο για τη νομιμοποίηση των παράνομων κατοικιών.
Στο Υπουργείο Οικονομικών αναμένουν τον τελικό υπολογισμό του τιμήματος εξαγοράς ωστόσο η γενική ιδέα μέχρι στιγμής προβλέπει ότι το κόστος της απόκτησης των τίτλων κυριότητας θα αφορά ένα ποσοστό επί της τρέχουσας αντικειμενικής αξίας της περιοχής του κάθε ακίνητου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να συγκεντρωθεί ένα ποσό κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ ενισχύοντας τα έσοδα του κράτους την ώρα που οι ιδιοκτήτες θα αποκτήσουν τους νόμιμους τίτλους κυριότητας.
Κύρια προϋπόθεση για την εξαγορά τίθεται το να είναι αυτή δηλωμένη ως πρώτη κατοικία θέτοντας εκτός νομοσχεδίου τις εξοχικές κατοικίες.
Ακόμη μία βασική προϋπόθεση είναι τα ακίνητα να είναι στην κατοχή του πολίτη τουλάχιστον από το 1980 δηλαδή για πάνω από 42 χρόνια.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να παραδίδουν τα χαρτιά τους στην επιτροπή η οποία θα συγκροτηθεί για να προχωρήσει τις διαδικασίες και να εγκρίνει την κάθε νομιμοποίηση.
Τα κατεχόμενα δημόσια θα ομαδοποιηθούν ανά περιφέρεια για να γίνει πιο εύκολη η καταχώρησή τους και στη συνέχεια θα εξετάζεται η νομιμότητα των εγγράφων. Σε περιπτώσεις στις οποίες έχει γίνει δικαστική προσφυγή θα συνεκτιμηθούν και τα έγγραφα των δικαστηρίων.
Υπολογίζεται ότι το 80% των δημόσιων ακινήτων στην Αττική είναι καταπατημένο. Παράλληλα, μόνο στην ανατολική Αττική υπολογίζονται περίπου 2.500 καταπατημένα ακίνητα ενώ στη Θεσσαλία το 70% δημόσιων ακινήτων έχουν καταπατηθεί.
Ηλεκτρινό Ρέύμα: Τρομερές αυξήσεις από τον Σεπτέμβριο
Ενεργειακά Lockdown: Από ξεκινάει και που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα
Pass Ακρίβειας: Αυτά είναι τα νέα μέτρα – Αρκούν για να δώσουν ανάσα στην κοινωνία;