ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άκης Σκέρτσος: Αντί εξηγήσεων για τον διασυρμό της 107ης θέσης στον Τύπο, επιτέθηκε στους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

Κυβερνητική δυσφορία για την 107η θέση στην ελευθεροτυπία - Ο Άκης Σκέρτσος βάλθηκε να βγάλει «αναξιόπιστους» τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα

Κυβερνητική δυσφορία για την 107η θέση στην ελευθεροτυπία - Ο Άκης Σκέρτσος βάλθηκε να βγάλει «αναξιόπιστους» τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Με ένα παραλήρημα αλαζονείας αντιμετώπισε ο Άκης Σκέρτσος το νέο στραπάτσο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, έχει βυθίσει τη χώρα στην 107η θέση παγκοσμίως στην Ελευθερία του Τύπου.

Να σημειωθεί πως πέρυσι η χώρα μας βρισκόταν στην 108η θέση (ανάμεσα σε 180 χώρες) και ο μοναδικός λόγος που η Ελλάδα ανέβηκε μία θέση ήταν επειδή βρέθηκε πιο χαμηλά το… Τσαντ. Η Ελλάδα φιγουράρει στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλα και των Βαλκανίων, ενώ αφρικανικές χώρες όπως η Μπουργκίνα Φάσο, η Γκάνα, η Νιγηρία και η Ζάμπια βρίσκονται δεκάδες θέσεις πιο ψηλά στην κατάταξη από τη χώρα μας.

Η αρνητική αξιολόγηση της λειτουργίας του Τύπου στην χώρα μας από τους ΡΧΣ και το νέο ξεμπρόστιασμα του άτυπου «καθεστώτος» Μητσοτάκη, φαίνεται πως έπεσαν πολύ «βαριά» στην κυβέρνηση, και ο Άκης Σκέρτσος αντί να απολογηθεί για την τριτοκοσμική εικόνα του Τύπου που υπάρχει στην Ελλάδα, επέλεξε να επιτεθεί στους ΡΧΣ.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από δήλωσή του αμφισβητεί για άλλη μία φορά τα κριτήρια με βάση τα οποία κατατάσσεται η κάθε χώρα από τους ΡΧΣ (το ίδιο είχε πράξει και ο προκάτοχος του Γιάννης Οικονόμου), κάνοντας λόγο για «εμφανή έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας στα κριτήρια αξιολόγησης». Και έτσι αντί να δίνονται σοβαρές απαντήσεις για τον διασυρμό που υφίσταται η χώρα μας, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ακολουθεί την παραδοσιακή συνταγή της υποβάθμισης του θέματος.

Ανερυθρίαστος ο κ. Σκέρτσος έχοντας προφανή διάθεση ειρωνείας, είπε πως σύμφωνα με την έκθεση των ΡΧΣ  «η ελευθερία του Τύπου ανθεί σε στρατιωτικά και αυταρχικά καθεστώτα ή σε χώρες που σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους, όπως η Μπουρκίνα Φάσο» και «”υποφέρει” στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες που έχουν βαθιά ριζωμένο τον σεβασμό στην ελευθερία και ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, όπως η Ελλάδα».

«Ασχολούμαστε με αυτή την κατάταξη, παρά την εμφανή έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας στα κριτήρια αξιολόγησης, διότι η ελευθερία του Τύπου είναι πολύ σοβαρό αγαθό δημοκρατίας ώστε να το αφήνεις σε “ρεπόρτερ χωρίς σύνορα”, που αντίθετα με τον τίτλο τους ζουν μέσα σε κλειστά σύνορα ιδεών», είπε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αν ο κ. Σκέρτσος έχει αμφιβολίες για την έκθεση των ΡΧΣ, θα μπορούσε κάποιος να του υπενθυμίσει την ετήσια έκθεση του 2022 για την Ενημέρωση στο Διαδίκτυο (Digital News Report) του Ινστιτούτου Reuters, όπου η χώρα μας καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των 46 συμμετεχουσών χωρών στην αίσθηση ανεξαρτησίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τόσο από πολιτικές όσο και από επιχειρηματικές επιρροές.

Εκτός και αν ο Άκης Σκέρτσος δεν θεωρεί… αξιόπιστο ούτε το Ινστιτούτο Reuters ή πιστεύει πως ο ελληνικός λαός είναι διανοητικά καθυστερημένος και δεν ξέρει τι του γίνεται. Αλλά ακόμα και για τους ΡΧΣ, τα επιχειρήματα του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι αστεία, αφού στις Βρυξέλλες οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα θεωρούνται σημαντική πηγή πληροφοριών ακόμη και για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χρησιμοποιεί δεδομένα για τη σύνταξη εκθέσεων σχετικά με το κράτος Δικαίου στις χώρες της ΕΕ.

Το θέμα δεν είναι να ανήκεις κατ’ ευφημισμόν στις «ευρωπαϊκές δημοκρατίες», άλλα να το αποδεικνύεις με τις πολιτικές που ασκούνται σε μια χώρα. Και στην Ελλάδα ειδικά τα 4 τελευταία χρόνια μόνο «σεβασμό στην ελευθερία και την ανεξαρτησία» του Τύπου δεν προσλαμβάνει ο μέσος Έλληνας, βλέποντας τις λίστες Πέτσα, τις υποκλοπές και το οικτρό επίπεδο ενημέρωσης στα συστημικά ΜΜΕ.

Exit mobile version