ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακρίβεια: Έρχεται νέο σοκ με τις ανατιμήσεις – Τα προϊόντα που θα είναι αποκλειστικά για λίγους

Χαμός με τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα - Εκτόξευση της ακρίβειας!

Ακρίβεια: Έρχεται νέο σοκ με τις ανατιμήσεις - Τα προϊόντα που θα είναι αποκλειστικά για λίγους
Συντάκτης: Λευτέρης Παυλίδης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Η ακρίβεια στα τρόφιμα των σούπερ μάρκετ συνεχίζει να δημιουργεί έναν ασφυκτικό κλοιό στα ελληνικά νοικοκυριά με τους καταναλωτές να βρίσκονται σε απόγνωση μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις.

Πλέον ως «αγαθό για λίγους» θα μπορούν να χαρακτηριστούν βασικά προϊόντα όπως τα εποχιακά φρούτα και τα λαχανικά ενώ ένας νέος κύκλος ανατιμήσεων αναμένεται σε σιτηρά και έλαια.

Ακρίβεια: Τα προϊόντα που θα είναι αποκλειστικά για λίγους

Πιο συγκεκριμένα, στα τέλη Ιουλίου, οι διεθνείς τιμές του μαλακού σιταριού έφθασαν στο υψηλότερο σημείο της τιμής τους, εξέλιξη που προέκυψε έπειτα από την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά.

Οι εξελίξεις φέρνουν σε δύσκολη θέση την Ευρώπη καθώς αναμένεται να ανοίξει ένας νέος κύκλος ανατιμήσεων τη στιγμή που σύμφωνα με το κανάλι του Mega, ο δείκτης φυτικών ελαίων αυξήθηκε κατά 14 μονάδες τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο.

Παράλληλα, ένα νέο πρόβλημα έρχεται στο προσκήνιο με την παρατεταμένη καλοκαιρία του χειμώνα που δεν βοήθησε στην καρποφορία των πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια κ.α).

Δύσκολη χαρακτηρίζεται όμως και η κατάσταση για τα λαχανικά με παράδειγμα τα κολοκυθάκια τα οποία πωλούνται χονδρικώς στο 1 ευρώ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 0,80 ευρώ και πέρυσι στα 0,70 € σημειώνοντας ραγδαία αύξηση στην τιμή τους.

Φυσικά όλες αυτές οι ανατιμήσεις οδηγούν σε απόγνωση τους Έλληνες καταναλωτές ενώ θυμίζουμε πως στις 3 από τις 5 κατηγορίες κρεάτων, οι αυξήσεις στη χώρα, είναι υψηλότερες από τον κοινοτικό μέσο όρο ενώ αντίστοιχα είναι τα δεδομένα και για τα τυριά και το γάλα.

Exit mobile version