ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακρίβεια: H Λαγκάρντ εξέθεσε τον Μητσοτάκη και έδειξε τι μας περιμένει – «Οι τιμές δεν θα μειωθούν, ούτε θα επιστρέψουν ποτέ στα επίπεδα προ Covid»!

Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπόσχεται δήθεν αποκλιμάκωση τιμών, η Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι η ακρίβεια ήρθε για να μείνει επ' αόριστον!
Ακρίβεια: H Λαγκάρντ εξέθεσε τον Μητσοτάκη και έδειξε τι μας περιμένει – «Οι τιμές δεν θα μειωθούν, ούτε θα επιστρέψουν ποτέ στα επίπεδα προ Covid»!

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει επικοινωνιακά σόου φοβερίζοντας – δήθεν – τις πολυεθνικές εταιρίες για την αισχροκέρδεια που επιβάλλουν στην ελληνική αγορά, η Κριστίν Λαγκάρντ με μια της δήλωση που λίγοι πρόσεξαν, ουσιαστικά «άδειασε» το κυβερνητικό αφήγημα και έδειξε τι περιμένει τα ήδη γονατισμένα ελληνικά νοικοκυριά.

Κατά τις ώρες της επίσκεψής της στην Αθήνα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, παραχώρησε μια συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και ανάμεσα σε άλλα, ρωτήθηκε και για το θέμα της ακρίβειας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυρίας Λαγκάρντ λοιπόν, οι Έλληνες (και οι ευρωπαίοι γενικότερα) δεν πρέπει να ελπίζουν σε καμία μείωση τιμών σε τρόφιμα και λοιπά προϊόντα, άλλα το καλύτερο που μπορούν να ελπίζουν είναι μόνο να… σταθεροποιηθούν οι αυξήσεις! Και όχι μόνο αυτό, άλλα η κυρία Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι οι τιμές δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουν στα προ κορονοϊού επίπεδα, καθώς – όπως είπε – περνάμε σε μία «διαφορετική περίοδο» που σημαίνει ουσιαστικά ότι η ακρίβεια θα είναι η νέα «κανονικότητα» που ήρθε για να μείνει!

Συγκεκριμένα η κυρία Λαγκάρντ είπε:

«Τα επίπεδα των τιμών έχουν ανέβει και μάλλον θα παραμείνουν υψηλά. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2%, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξήσεις στις τιμές θα περιοριστούν και θα σταθεροποιηθούν. Αυτή είναι η αποστολή της ΕΚΤ. Σταθερότητα τιμών. Αλλά ξέρετε ότι τα επίπεδα των τιμών έχουν αυξηθεί και δεν θα επιστρέψουν στα προ κορωνοϊού επίπεδα, ούτε όμως οι μισθοί θα επιστρέψουν σε αυτή την εποχή. Συνεπώς, περνάμε σε μια διαφορετική περίοδο».

Από τα πλέον επίσημα χείλη αποκαλύπτεται λοιπόν ότι η αφαίμαξη των ελληνικών νοικοκυριών θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Σταθερότητα τιμών στα σημεία που αυτές έχουν φτάσει, σημαίνει… σταθερότητα οικονομικής αιμορραγίας για τους καταναλωτές. Και επιπλέον οι Έλληνες καταναλωτές δεν επιβαρύνονται μόνο από τις αυξήσεις που παρατηρούνται πανευρωπαϊκά, άλλα βρίσκονται αντιμέτωποι και με το «τέρας» της αισχροκέρδειας και τον μαυραγοριτισμό των μεσαζόντων που εκτοξεύουν τις τιμές μέχρι να φτάσουν στο ράφι, διότι η κυβέρνηση είναι απρόθυμη να ασκήσει ουσιαστικό έλεγχο στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Και όλα αυτά ενόσω η ψαλίδα μεταξύ των μισθών και του κόστους διατροφής ολοένα και μεγαλώνει, αφού οι μισθοί αυξάνονται με το σταγονόμετρο και οι τιμές στα ράφια εκτοξεύονται βδομάδα με τη βδομάδα, με αποτέλεσμα η ακρίβεια να «καταπίνει» συνεχώς το εισόδημα του μέσου καταναλωτή.

Τα όσα αποκάλυψε η κυρία Λαγκάρντ έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ωραιοποιημένα αφηγήματα του Μαξίμου που παρουσιάζουν την ακρίβεια ως ένα «εισαγόμενο» φαινόμενο που κάποια στιγμή θα υποχωρήσει όταν το ευνοήσουν οι διεθνείς συνθήκες. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι «οι τιμές κάποια στιγμή θα αποκλιμακωθούν», μέχρι που ήρθε η ώρα να τον διαψεύσει πανηγυρικά η «σιδηρά κυρία» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Και το ερώτημα είναι: αν ήδη οι Έλληνες πολίτες «παραμιλάνε» από την ακρίβεια και έχουν ξεπεράσει τα όρια της οικονομικής αντοχής τους, τι πρόκειται να γίνει αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί για δύο, τρία ή και περισσότερα χρόνια, έτσι όπως μας προϊδεάζει η κυρία Λαγκάρντ;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ακρίβεια: H Λαγκάρντ εξέθεσε τον Μητσοτάκη και έδειξε τι μας περιμένει – «Οι τιμές δεν θα μειωθούν, ούτε θα επιστρέψουν ποτέ στα επίπεδα προ Covid»!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.