ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακρίβεια: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωση του γενικού πληθωρισμού, ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων καλπάζει – Σε απόγνωση τα νοικοκυριά

Η κυβέρνηση θριαμβολογεί για «τυφλές» στατιστικές, ενώ οι καταναλωτές δεν βλέπουν καμία υποχώρηση στην ακρίβεια των τροφίμων
Ακρίβεια: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωση του γενικού πληθωρισμού, ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων καλπάζει – Σε απόγνωση τα νοικοκυριά

Ακρίβεια: Η μεγάλη κοροϊδία εις βάρος των καταναλωτών συνεχίζεται, και παρά τις βαρύγδουπες υποσχέσεις της κυβέρνησης για στοχευμένα μέτρα που θα κάμψουν το κύμα ακρίβειας, τα νοικοκυριά όχι μόνο δεν μπορούν να ορθοποδήσουν, αλλά υπό το βάρος της ολοένα αυξανόμενης ακρίβειας, γονατίζουν κάθε μήνα και περισσότερο.

Η κυβέρνηση για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους προβάλλει την υποχώρηση του συνολικού πληθωρισμού με πανηγυρικούς τόνους, ενώ στην πράξη τα νοικοκυριά δεν βλέπουν καμία μείωση στα μηνιαία έξοδα του σούπερ μάρκετ, αλλά αντιθέτως βλέπουν όλο και μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Όταν στις αρχές του μήνα ανακοινώθηκε το ύψος του πληθωρισμού για τον Σεπτέμβριο στο 1,6%, τα κυβερνητικά στελέχη το εκμεταλλεύτηκαν επικοινωνιακά παρουσιάζοντας μια πλαστή εικόνα «εξομάλυνσης» της αγοράς. Όμως πρόκειται για μια «μαγική εικόνα», αφού η κυβέρνηση αρνείται να «δει» στις τιμές της οικονομίας, τον πληθωρισμό διετίας και τον πληθωρισμό τροφίμων. Η μεγάλη οικονομική «αιμορραγία» των νοικοκυριών επικεντρώνεται κυρίως στην αγορά τροφίμων, όπου εκεί ο πληθωρισμός συνεχίζει να βρίσκεται σε εκρηκτικά επίπεδα.

Η κυβέρνηση θριαμβολογεί για «τυφλές» στατιστικές, ενώ τα νοικοκυριά δεν βλέπουν καμία βελτίωση στην ακρίβεια των τροφίμων.

Ο πληθωρισμός της διετίας 2022-2023 παραμένει σταθερός σε επίπεδα κοντά στο 13%. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην επίμαχη υποκατηγορία «Τρόφιμα και Μη Αλκοολούχα Ποτά» κυμαίνεται σταθερά πάνω από το 20%, με ανώτατο επίπεδο το 26,9% τον Ιούλιο. Αυτό εξηγεί την πραγματική εικόνα που βιώνουν οι καταναλωτές στην αγορά, όπου δεν εντοπίζουν καμία θετική αλλαγή στο τοπίο της ακρίβειας. Τα νοικοκυριά θα αντιληφθούν μια πραγματική αποκλιμάκωση της οικονομικής πίεσης που υφίστανται, μόνο όταν μειωθεί σημαντικά ο πληθωρισμός της διετίας, κάτι που συνέβη τον Οκτώβριο, αλλά οριακά.

Οι δε αυξήσεις στα τρόφιμα συνεχίζουν να «ζαλίζουν». Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), για το μήνα Οκτώβριο καταγράφηκαν αυξήσεις της τάξεως του 9,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη -σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

Έλαια και λίπη βρίσκονται στην κορυφή των ανατιμήσεων με αύξηση 26%, ενώ ακολουθεί το σύνολο σχεδόν της ομάδας των τροφίμων με χαρακτηριστικότερες τις αυξήσεις στα φρούτα 20%, 12,3% στα λαχανικά και 14,3% στους χυμούς και το εμφιαλωμένο νερό. Το ελαιόλαδο ανατιμήθηκε κατά 14,1%.

Σε αυτά τα βασικά είδη που είναι απολύτως απαραίτητα για τη διατροφή του νοικοκυριού, εξακολουθεί να δίνεται μια εντελώς άνιση μάχη με την ακρίβεια. Η κυβέρνηση επαίρεται για τα νούμερα του γενικού πληθωρισμού, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός στα βασικά είδη διατροφής «καλπάζει» σε διψήφια νούμερα.

Και η κυβέρνηση σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια αρνείται να πράξει το αυτονόητο, δηλαδή να μειώσει ή να μηδενίσει τον ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά είδη διατροφής. Αντ’ αυτού, παρουσιάζει ως «πρωτοπόρα» μέτρα τα καλάθια του νοικοκυριού και τα ταμπελάκια μείωσης «-5%» που δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα στον καταναλωτή, ενώ 21 άλλες χώρες έχουν μειώσει συντελεστές ΦΠΑ σε τρόφιμα. Το Μαξίμου δηλαδή εμμένει στη φορομπηχτική πολιτική των έμμεσων φόρων μέσω του ΦΠΑ για να εκτινάσσονται τα έσοδά, αλλά συνεχίζει να «χαϊδεύει» τους επιχειρηματίες που αισχροκερδούν ασύστολα στην αγορά.

Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός σε τρόφιμα και ενέργεια περιορίζει την αγοραστική δύναμη των μισθών, αυτό που ονομάζεται δηλαδή πραγματικός μισθός. Οι όποιες αυξήσεις στους μισθούς, εξανεμίζονται λόγω της αύξησης του πληθωρισμού στα βασικά είδη. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει καταρρεύσει, αφού σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το 2022 μειώθηκε κατά 18,2%, σε σχέση με το 2000.

Όλες αυτές οι παράμετροι αποτυπώνουν τον πραγματικό εφιάλτη της ακρίβειας που βιώνουν τα νοικοκυριά σήμερα, βλέποντας να μην βγαίνει ο μήνας και οι καταθέσεις (για όσους διαθέτουν ακόμα) να τείνουν προς το μηδέν.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ακρίβεια: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωση του γενικού πληθωρισμού, ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων καλπάζει – Σε απόγνωση τα νοικοκυριά», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.