Ακρίβεια: Και αν ακόμα ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πορεία αποκλιμάκωσης, η ακρίβεια στην Ελλάδα όχι μόνο «καλά κρατεί», άλλα η άνοδος των τιμών μοιάζει να μην έχει «ταβάνι». Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μένει απλός θεατής στο πάρτι κερδοσκοπίας των μεσαζόντων, οι πολίτες έχουν ξεμείνει αβοήθητοι να παρακολουθούν με αποστροφή τα ανέξοδα επικοινωνιακά σόου της κυβέρνησης που συμπεριφέρεται ως τροχονόμος των ανατιμήσεων και παρακολουθεί άπραγη τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να τινάζονται στον αέρα.
Το μόνο που έχει πράξει η κυβέρνηση μετεκλογικά για το θέμα της ακρίβειας ήταν η επέκταση του market pass που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό για τις ανάγκες των νοικοκυριών, άλλα και τα μέτρα κοροϊδίας που ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας με σημάνσεις με… ταμπελάκια σε προϊόντα που θα έχουν μείωση τιμής και μια ειδική εφαρμογή για τις καταγγελίες των πολιτών που θα αφορούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Όλα αυτά βέβαια αποτελούν μέτρα – ασπιρίνες για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που όχι μόνο δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα με τους μισθούς που μπαίνουν στο σπίτι, άλλα αναγκάζονται να «τρώνε» τις οικονομίες τους και τις καταθέσεις τους, όσοι ακόμα διαθέτουν χρήματα στην άκρη βέβαια…
Οι μεσάζοντες έχοντας την άνεση να αισχροκερδούν υπό την ανοχή της κυβέρνησης, αντιμετώπισαν ως «χρυσή ευκαιρία» τις καταστροφικές πλημμύρες στη χώρα ώστε να εκτοξεύσουν εκ νέου τις τιμές σε μια σειρά από βασικά τρόφιμα. Ο νέος γύρος ληστρικών ανατιμήσεων έχει ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο και αποτυπώνεται από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.
Οι ανατιμήσεις που διαπιστώνει η ΕΛΣΤΑΤ σε φρούτα και λαχανικά είναι πρωτοφανείς. Ακολουθούνται από την ξέφρενη κούρσα της τιμής του ελαιολάδου που τείνει να γίνει υγρός «χρυσός», παρά το ότι αποτελεί προϊόν της περυσινής συγκομιδής.
Ήδη πολλοί από τους καταναλωτές αναγκάζονται να στραφούν σε έλαια κατώτερης ποιότητας για να καλύψουν τις ανάγκες της διατροφής τους, με τους καρδιολόγους να συστήνουν να μην βάλει ο κόσμος άλλα λάδια στο τραπέζι του, άλλα να περιορίσει το ελαιόλαδο. Απόλυτο δείγμα της τραγικής υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των Ελλήνων, το γεγονός ότι ζουν σε μια ελαιοπαραγωγική «υπερδύναμη» και πλέον αδυνατούν να εξασφαλίσουν ελαιόλαδο για το νοικοκυριό τους.
Αναλυτικά, σε ετήσια βάση ο κλαδικός δείκτης των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών ενισχύθηκε κατά 9,4%, αλλά οι επιμέρους ανατιμήσεις είναι πολλαπλάσιες:
17,7% στα Λαχανικά (γενικά)
16,1% σε Έλαια και λίπη
13,9% στα Φρούτα (γενικά)
13,9% σε Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων
9,1% στα Λοιπά τρόφιμα
8,4% στα Κρέατα
8,2% σε Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά
6,7% σε Γαλακτοκομικά και αυγά
6,2% σε Ένδυση και υπόδηση
6% σε Καφέ-κακάο-τσάι
5,7% στα Αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα)
4,8% σε Ψωμί και δημητριακά
4,1% στα Ψάρια
Μιλάμε λοιπόν για μια ραγδαία υποβάθμιση των διατροφικών συνηθειών ως αποτέλεσμα της ακρίβειας, του «μαυραγοριτισμού» και της κατάρρευσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων…