ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλέξης Τσίπρας: Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Σάββατο

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει σήμερα και τους πολιτικούς αρχηγούς

Συντάκτης: Σία Ανδρικάκη Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμένεται να βρεθεί το πρωί του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τον ενημερώσει για την εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό.

Ο Πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον Προκόπη Παυλόπουλο τον ενημέρωσε για τη μέχρι τότε εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ενώ σήμερα θα ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς καθώς θα παρουσιάσει και τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα του ονόματος.

Να σημειωθεί πως τα ονόματα που πρότεινε o Ζόραν Ζάεφ είναι Ilindenska Republika Makedonija (στα σλαβικά) και Ilinden Μacedonia (στα αγγλικά), δηλαδή «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας».

Το όνομα αυτό φαίνεται πως αντιμετωπίζεται θετικά από την κυβέρνηση, ενώ πηγές υποστηρίζουν πώς:

-Υπάρχει γεωγραφική διαφοροποίηση από την ελληνική Μακεδονία

-Το όνομα θα είναι erga omnes προς χρήση μέσα και έξω – κάτι που αποδέχονται τα Σκόπια.

-Δεν αφήνει περιθώριο να γίνεται αναφορά στην αρχαία Ελλάδα, αφού η Εξέγερση του Ίλιντεν έγινε το 1903 και έτσι ουσιαστικά σταματάει ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων.

Η εξέγερση του Ίλιντεν ήταν εναντίον των Οθωμανών γεγονός που- αν υιοθετηθεί το όνομα- θα αποτελέσει αγκάθι στην επέλαση της Τουρκίας στα Σκόπια.

αυτή, όπως κρίνει η κυβέρνηση, είχε οικονομικό-κοινωνικό χαρακτήρα με τη συμμετοχή αγροτών και οι τότε εξεγερμένοι είχαν καλέσει Έλληνες και Αλβανούς για να λάβουν μέρος.

-Ο Ζάεφ εκτιμά πως την ονομασία αυτή μπορεί να τη δεχθεί το κόμμα του Γκρούεφσκι, το εθνικιστικό VMRO.

Να σημειωθεί πώς το Μαξίμου επισήμανε ότι η συζήτηση για το ονοματολογικό, δεν θα ευοδωθεί αν πρώτα δεν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Αναλυτικά αναφέρει το σημείωμα του Μαξίμου:

«Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως “έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί”.

Ως εκ τούτου, η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό.»

Exit mobile version