Αλλαγή ώρας 2023: Μια ώρα ύπνο… αναμένεται να χάσουμε σε περίπου μία εβδομάδα, μιας και η θερινή ώρα κάνει την εμφάνισή της!
Λίγες ημέρες έχουν μείνει πλέον μέχρι την αλλαγή της ώρας καθώς τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου η μέρα μεγαλώνει και γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά. Συγκεκριμένα στις 3:00 της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να δείξουν 4:00 και να μπούμε στη θερινή ώρα.
Θα είναι όμως η τελευταία φορά που θα αλλάξουμε την ώρα; Το ζήτημα της κατάργησης της αλλαγής της ώρας έχει παγώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του τερματισμού της αλλαγής της ώρας την άνοιξη και το φθινόπωρο – από το 2021.
Παρόλα αυτά, μια σειρά από γραφειοκρατικά ζητήματα, όμως, όπως το Brexit, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν οδηγήσει σε αναστολή υλοποίησης της απόφασης.
Πώς ξεκίνησε το μέτρο
Το μέτρο της αλλαγής της ώρας, ξεκίνησε καθώς θεωρείτο ότι έτσι θα υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας.
Στη δεκαετία του ’70, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.
Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Η Λευκορωσία σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα (UTC +3), για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία. Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του ρώσου (τότε) προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.