Αλλαγή ώρας 2023: Η μέρα μεγαλώνει – Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά
Τα ξημερώματα της Κυριακής 26ης Μαρτίου η θερινή ώρα επιστρέφει, με τα ρολόγια να πηγαίνουν μια ώρα μπροστά.Αλλαγή ώρας 2023: Έφτασε η στιγμή! Τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου αλλάζει η ώρα και επιστρέφει η θερινή ώρα, καθώς θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά.
Η αλλαγή ώρας γίνεται πάντα τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του μήνα – του Οκτωβρίου όταν εφαρμόζεται η χειμερινή, του Μαρτίου όταν πρόκειται να περάσουμε τη θερινή ώρα. Έτσι, αυτή τη φορά ετοιμαζόμαστε να… χάσουμε μια ώρα ύπνου.
Να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αποφασίσει να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας. Κανονικά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν, η αλλαγή της ώρας θα έπρεπε να είχε καταργηθεί ήδη από το 2019, ωστόσο το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει, λόγω του Brexit και της πανδημίας του κορονοϊού.
Ποιος «εφηύρε» την αλλαγή ώρας
Η ιδέα αποδίδεται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες το μακρινό μας 1784.
Έναν αιώνα αργότερα υποστήριξε την πρόταση αυτή ο Γουίλιαμ Γουίλετ, ένας Βρετανός επιχειρηματίας που ασχολούνταν με την οικοδομή.
Η τρέχουσα αλλαγή της ώρας, όπως τη γνωρίζουμε δηλαδή σήμερα, βασίστηκε στην πιο επιστημονική προσέγγιση του Νεοζηλανδού εντοµολόγου, Τζορτζ Χάντσον. Ο ίδιος παρατήρησε ότι η µεγαλύτερη διάρκεια της μέρας τους μήνες του καλοκαιριού τον βοηθούσε να συλλέξει περισσότερα έντοµα. Έτσι, έκανε τη σχετική πρόταση το 1895.
Πότε εφαρμόστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε. Αργότερα, κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975.