ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλάζω συσκευή: Προσοχή αυτοί θα είναι οι έξι δικαιούχοι

Τα κριτήρια των προγραμμάτων προκειμένου να ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Με σημαντικές αλλαγές αναμένεται να «τρέξουν» το επόμενο διάστημα δύο νέα προγράμματα «Αλλάζω συσκευή» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Συντάκτης: Κώστας Παπαδόπουλος Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Με σημαντικές αλλαγές αναμένεται να «τρέξουν» το επόμενο διάστημα δύο νέα προγράμματα «Αλλάζω συσκευή» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews και του Δημήτρη Χρηστούλια, στο τέλος Αυγούστου το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το αντίστοιχο πρόγραμμα για τα νοικοκυριά.

Και στα δύο προγράμματα, σύμφωνα πάντα με ασφαλείς πληροφορίες της «R», θα υπάρξουν αλλαγές που θα αφορούν αφενός το ύψος της επιδότησης, αφετέρου τα κριτήρια με τα οποία θα επιδοτείται η αγορά των συσκευών.

Επίσης, όπως όλα δείχνουν, τα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν με επιδότηση και άλλες ηλεκτρικές συσκευές πέρα από κλιματιστικά και ψυγειοκαταψύκτες, όπως για παράδειγμα, φούρνους.

Ωστόσο, τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης με τους συνεργάτες του και τις οποίες θα ανακοινώσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στόχος των προγραμμάτων είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και κατά συνέπεια των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Για επιχειρήσεις

Το πρώτο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή» που θα «τρέξει» θα αφορά τις μικρές επιχειρήσεις. Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα λειτουργήσει σε περίπου έναν μήνα και θα μείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι επιδοτήσεις που θα δοθούν σε αυτόν τον κύκλο του προγράμματος θα είναι υψηλότερες σε σχέση με τον προηγούμενο πριν από λίγους μήνες, χωρίς να έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης θα προκύπτει λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μέγεθος κάθε επιχείρησης, το ποσοστό ενίσχυσης και τον μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών.

Για νοικοκυριά

Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή ΙΙ» για νοικοκυριά αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «R», στο νέο πρόγραμμα δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά όριο στις επιλέξιμες δαπάνες και θα δοθεί έμφαση στην πριμοδότηση των ευάλωτων νοικοκυριών, των ΑμεΑ και των πολύτεκνων οικογενειών.

Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα υπήρχαν τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες, με την επιδότηση να κυμαίνεται από 30% έως 50%.

ΤΡΕΛΟ ΜΠΟΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΖΙΝΟ

Exit mobile version