ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανδρέας Βορύλλας: Δεν βγάζουν γιατρούς στη σύνταξη ενώ περιμένουν χιλιάδες νέοι γιατροί να διοριστούν – Ποια η λογική;

«Η κυβέρνηση μη μπορώντας να ανταποκριθεί σε μια κρίσιμη ανάγκη όπως αυτή της στελέχωσης του Ε.Σ.Υ. με ιατρούς στις κενές καταφεύγει σε μια ευκαιριακή λύση, παρακαλώντας να παραμείνουν στις θέσεις τους Ιατροί».

Ανδρέας Βορύλλας: Δεν βγάζουν γιατρούς στη σύνταξη ενώ περιμένουν χιλιάδες νέοι γιατροί να διοριστούν - Ποια η λογική;
Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Στις συνθήκες που επικρατούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Β2 Τομέα Αθηνών της ΝΙΚΗΣ, Ανδρέας Βορύλλας, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

«Με το άρθρο 68 (του σχεδίου νόμου), προβλέπεται οτι ιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), των οποίων η υπαλληλική σχέση λύεται αυτοδικαίως την 31η.12.2023, λόγω της συμπλήρωσης του εξηκοστού έβδομου (67ου) έτους της ηλικίας τους, δύνανται να παραμείνουν στην υπηρεσία τους έως την 30ή.6.2024», σημείωσε ο Ανδρέας Βορύλλας.

Σύμφωνα με τον βουλευτής της ΝΙΚΗΣ, πρόκειται «για μια διάταξη που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος σχεδιασμός για την κάλυψη των θέσεων Ιατρών που θα έπρεπε να αποχωρήσουν λόγω ηλικίας, με νέους ιατρούς».

«Η κυβέρνηση μη μπορώντας να ανταποκριθεί σε μια κρίσιμη ανάγκη όπως αυτή της στελέχωσης του Ε.Σ.Υ. με ιατρούς στις κενές καταφεύγει σε μια ευκαιριακή λύση, παρακαλώντας να παραμείνουν στις θέσεις τους Ιατροί που συνταξιοδοτούνται έστω και για ένα εξάμηνο. Θεωρούμε πως είναι μια διάταξη αναποτελεσματική, θα έπρεπε να υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια αυτοματοποιημένες διαδικασίες κάλυψης των κενών στο Ε.Σ.Υ.. Πολύ πιθανό σε έξι μήνες να ξαναδούμε την παρούσα διάταξη σε μελλοντικό νομοσχέδιο, έτσι όμως δεν λύνουμε τα προβλήματα στελέχωσης του Ε.Σ.Υ. με Ιατρούς», σημείωσε ο Ανδρέας Βορύλλας.

Ανδρέας Βορύλλας: Δεν βγάζουν γιατρούς στη σύνταξη ενώ περιμένουν χιλιάδες νέοι γιατροί να διοριστούν – Ποια η λογική;

«Την στιγμή που νέοι γιατροί φεύγουν από την χώρα μας, νέοι γιατροί είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν από το εξωτερικό, γιατροί που περιμένουν καρτερικά πότε θα τους δοθεί η δυνατότητα να προσφέρουν στο Ε.Σ.Υ., η πολιτεία να μην τους αξιοποιεί και αντιθέτως να δίνουμε κίνητρα να παραμείνουν στις θέσεις τους γιατροί που κανονικά θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως η ΝΙΚΗ θα ψηφίσει ΠΑΡΩΝ για το εν λόγο άρθρο.

Την ίδια ώρα, με τα άρθρα 69, 70 και 71, προβλέπεται η παράταση παραμονής ειδικευόμενων νοσηλευτών μέχρι 29.02.2024, η παράταση συμβάσεων επικουρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ και τον ΕΟΦ μέχρι 30.6.2024 και τέλος η παράταση συμβάσεων εργασίας προσωπικού σε προνοιακούς φορείς μέχρι 31.03.2024.

«Τα παραπάνω άρθρα είναι εμπαιγμός προς το προσωπικό που ως γνωστό καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έχοντας αποκτήσει εμπειρία πολύτιμη για την εκάστοτε υπηρεσία όπου εργάζεται, που θα χαθεί αν διακοπούν αυτές οι συμβάσεις και θα σπαταληθεί χρόνος και πόροι για εκπαίδευση νέου προσωπικού από την αρχή», ανέφερε ο Ανδρέας Βορύλλας.

Σύμφωνα με τον κ. Βορύλλα, σε «αρκετές υπηρεσίες το υγειονομικό προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αποτελεί το 50% των εργαζομένων των ήδη υποστελεχωμένων δημοσίων δομών υγείας, ποσοστό που αυξάνεται διαρκώς, με τις συνεχείς αποχωρήσεις του μόνιμου προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης ή για άλλους λόγους».

«Η διατήρηση του εν λόγω προσωπικού είναι απαραίτητη για την ορθή λειτουργία των νοσοκομείων και των λοιπών δομών υγείας», συμπλήρωσε.

«Το Ε.Σ.Υ. στηρίχθηκε και συνεχίζει να στηρίζεται στους επικουρικούς στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και ως εκ τούτου, η κυβέρνηση οφείλει να αναγνωρίσει αυτήν την στήριξη και να φροντίσει για την μονιμοποίηση τους», είπε.

Exit mobile version