Ανδρέας Βορύλλας: Γιατί η κυβέρνηση δεν μείωσε τους έμμεσους φόρους εφόσον το 2021 επιτεύχθηκαν υψηλότεροι στόχοι εσόδων;
«Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δεν έχουν αναγνωριστεί τυχόν προβλέψεις για εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, σε ανεξόφλητα δάνεια ποσού 28,84 δισ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.Ανδρέας Βορύλλας: Γιατί η κυβέρνηση δεν μείωσε τους έμμεσους φόρους εφόσον το 2021 επιτεύχθηκαν υψηλότεροι στόχοι εσόδων, διερωτήθηκε ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών της Νίκης, μιλώντας στην επιτροπή του απολογισμού του γενικού ισολογισμού του κράτους.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βορύλλα, το ερώτημα που τίθεται είναι ότι, «εφόσον το 2021 επιτεύχθηκαν υψηλότεροι στόχοι εσόδων από τους προβλεπόμενους, γιατί η κυβέρνηση δεν μείωσε τους έμμεσους φόρους, τουλάχιστον στα είδη πρώτης ανάγκης, για να την μείωση της ακρίβειας και την ανακούφιση των πολιτών;».
«Θεωρούμε ότι οι οικονομικές καταστάσεις δεν παρέχουν αληθή και εύλογη εικόνα», υπογράμμισε, αναφορικά με τον γενικό ισολογισμό του κράτους.
Την ίδια ώρα, ο κ. Βορύλλας σημείωσε πως, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν αναγνωρίζονται στον ισολογισμό προβλέψεις για χρηματοοικονομικούς κινδύνους, όπως π.χ. καταπτώσεις εγγυήσεων. Καθώς όπως είπε «δεν έχει καταρτιστεί λογιστικό σύστημα παρακολούθησης των σχετικών ζημιών και υποχρεώσεων».
«Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δεν έχουν αναγνωριστεί τυχόν προβλέψεις για εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, σε ανεξόφλητα δάνεια ποσού 28,84 δισ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Βορύλλας.
Να σημειωθεί πως όπως τονίστηκε, «δεν καταγράφονται τα πάγια περιουσιακά στοιχεία στον ισολογισμό», δηλαδή όλη η «ακίνητη και κινητή περιουσία του κράτους είναι εκτός ισολογισμού».
Με άλλα λόγια, κρατικές ιδιοκτησίες, εκτάσεις, νησιά και νησίδες, έργα υποδομών, δρόμοι, αρχαιολογικοί χώροι, θαλάσσιες ζώνες, μεταλλευτικές ζώνες κ.α. απουσιάζουν παντελώς από τον ισολογισμό. «Είναι σαν να μην υπάρχουν», είπε ο Ανδρέας Βορύλλας.
«Το παραπάνω αποτελεί ομολογία ότι τα πάγια περιουσιακά στοιχεία δεν έχουν απογραφεί σε ένα ενιαίο δημόσιο μητρώο παγίων. Δεν έχει αποτιμηθεί η εύλογη αξία τους, δεν ελέγχονται για απαξιώσεις και καταστροφές ούτε αποσβένονται σε ετήσια βάση. Οπότε η πληφορόρηση που λαμβάνουμε, διαβάζοντας τις οικονομικες κατάστασεις του 2021 είναι πως το κράτος μας δεν γνωρίζει την παγια περιουσία του, δεδομένου ότι το κεντρικό κονδύλι είναι ΜΗΔΕΝ», ανέφερε.
Ο κ. Βορύλλας τόνισε ότι η «επιμέτρηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων γίνεται με το προηγούμενο λογιστικο πλαίσιο, δηλαδή δεν εφαρμόζεται πλήρως το υφιστάμενο λογιστικό πλαίσιο αλλά και το προηγούμενο». «Βασική αρχή της λογιστικής επιστήμης είναι ότι η κατάρτηση οικονομικών καταστάσεων γίνεται με την πλήρη εφερμογή ενός και μόνο λογιστικού πλαισίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίς οι αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ